Kış Şartlarında Araç Kullanmak

0
9638
Kar Lastiği

Kışın araç kullanmak her zaman daha fazla risklidir. Zemin kayganlaşması, lastiklerin gerilmesi, sürücünün dikkatini dağıtacak ve görüşü engelleyecek detayların artması gibi sebeplerle risklerle artar. Peki, kışın araba kullanırken nelere dikkat etmeli?

Kış Şartlarında Araç Kullanmak

Karlarla kaplı, çatılarından buz sarkıtları dökülen romantik kış manzaraları ya da kardan adam yapıp kartopu oynamak güzel olsa da araç kullanmak için çok da elverişli bir mevsim değildir kış mevsimi.

  • Önlem alın!

Soğuyan hava, kayganlaşan zemin, sis ve yağmur nedeniyle azalan görüş mesafesi kışın araç kullanmayı zorlaştıran başlıca nedenlerdir. Kışın zorlu şartları kötü yolculuklara neden olabilir. Bu nedenle, kış başlamadan bazı önlemleri almak ve kışın getireceği zorlu hava şartlarına hazırlıksız yakalanmamak hayati önem taşır. İşin ilk adımı önlem almak.

  • Lastik kontrolü yapın!

Zor kış şartlarında ıslak olup kayganlaşan zemin lastiklerin tutunma direncini azaltırken firen mesafesini de kısaltır. Bu nedenle kışın mutlaka mevsime özel lastik değişikliğini yapmak gerekir.

  • Takip mesafesine dikkat edin!

Elbette önünüzdeki araçla olan takip mesafesine yazın olduğunda daha fazla dikkat etmek önemlidir. Donma noktasının hemen altında veya üzerine oluşan saydam buzlanmalar ise kışın sürücülerin en büyük kâbusudur. Zira saydam olması nedeni ile zeminde fark edilmeyen saydam buzlanma araçların olduğu yerde 180 derece dönmesine neden olabilir. Saydam görüntüsü ile sürücüye hızını azaltma şansı tanımaması ise onu en tehlikeli yapan tarafıdır. Bu nedenle takip mesafesine ekstra özen göstermek gerekir.

  • Aracınızı tanıyın!

Bildiğiniz üzere araçlar önden çekişli, arkadan çekişli ya da dört çeker olabilme özelliklerine göre farklı yol tutuş mekanizmalarına sahiptirler. Dolayısı ile kaygan zeminde farklı reaksiyonlar gösterirler. Çekiş özelliğine ek farklı özellikler de aracın güvenli sürüş için sunacağı detaylara etki eder. Bu nedenle aracınızın kullanım kılavuzunu okumak da size değerli bilgiler sunabilir.

  • Yolda kalmaya karşı araçta hazırlıklı olun!

Kışın çetin şartlarında saatlerce hatta bazen günlerce yolda mahsur kalabilme ihtimaline karşı aracınızda yiyecek, battaniye, su ve yedek şarj bulundurmak da önemli bir tedbirdir.

  • Yola çıkmadan hava durumuna bakın!

Tüm bu kış önlemlerinin öncelikli önerisi ise yola çıkmadan önce hava durumunu öğrenmek olacaktır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here