Kışın Araba Kullanma Rehberi

0
570
kışın araba kullanma

Kış mevsiminin iyice yaklaştığını havaların soğumasından anlayabiliriz. Küresel ısınmadan ve diğer faktörlerden dolayı kışın çok fazla kar görmesek bile ara ara kar yağışıyla karşılaşabiliriz. Kar aslında herkes için bir eğlence aracı olarak görülse de, sürücüler için tehlikeli durumlara yol açabilir. Düşük sıcaklık, donmalar, kuvvetli rüzgarlar gibi binlerce sebepten dolayı kazaya karışabilirsiniz. Ancak hemen ümitsizliğe kapılmayın. Otomotiv sektöründe son on yılda gelişen teknolojilerle bu gibi olumsuzlukların en aza indirilmesi sağlandı. Tüm dünyada ve ülkemizde olumsuz hava şartlarına bağlı kazalar her sene azalmaktadır. Yani kar yağışı ve buzlanma hala büyük bir sorun olsa da, bunlarla başa çıkmakta hiç olmadığımız kadar daha donanımlıyız ve her sene bu donanımımız artmakta. Bununla beraber kışın daha güvenli bir sürüş için gerekli şeyleri kışın araba kullanma rehberi yazımızda sizler için derledik.

1-  Araç Check Up

Havalar soğumaya başladığı andan itibaren aracınızın bakımlarını yaptırın. Böylece motorunuzun ve diğer donanımlarınızın düzgün şekilde çalıştığını bilerek rahatça yolculuğa çıkabilirsiniz. Rutin bakımlarınız dışında, kışa girmeden yapılacak ekstra bir check up sürüş güvenliğinizin artmasına yol açar. Rutin bakımınız esnasında fark edilmeyen ya da bakımdan sonra oluşan bir arızanın kış ayına girmeden önce tespiti, oluşabilecek bir kazayı önleyebilir.

kışın araba kullanma : kar lastikleri

2- Kış Lastikleri

Aracınız için en az bakımlar kadar önemli diğer bir husus kış lastikleridir. Dört mevsim lastikler yerine kış lastiklerini tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca kırsal bir kesimde yolların tehlikeli olduğu yerlerde yaşıyorsanız daha iyi bir kış lastiği almayı düşünebilirsiniz. Daha iyi bir kış lastiği daha fazla para ödemek demek olsa bile yolculuk esnasında kendi güvenliğinizi arttırmak için yapılması gerekenlerdendir.

3- Hava Durumu

Kışın araba kullanma rehberi adlı yazımızda ilk 2 sırada kışa girmeden önce yapabileceğiniz şeyler vardı. Ancak bu madde kış geldiğinizde yapmanız gerekenle alakalı. Her ne olursa olsun bir yolculuğa çıkmadan önce hava durumunu kontrol etmek, yapabiliyorsanız güzergahınızın durumu hakkında bilgi edinmek sizin avantajınıza olabilir. Bu maddeyi hemen öyle atlamayın. Gerçekten çok sert bir rüzgar yada kar yağışını önceden haber almanız ya da yolunuzun üstünde oluşacak don olaylarını önceden bilmeniz sürüş güvenliğinizi arttıracaktır.

Bunun dışında yola çıkmadan önce ekstra bir güzergah belirleyebilirsiniz. Çünkü yol üstünde bir yerde yol kapanmış ya da gidemeyecek kadar tehlikeli bir hale gelmiş olabilir. Böyle durumlarda kullanmak üzere farklı bir güzergahta belirleyebilirsiniz.

4- Sürüş Bilgileri

Tecrübeli sürücüler kışın araba kullanma konusunda biraz daha rahattır. Çünkü normal bir zamanda bilmeniz gereken şeyler dışında kışın ekstra bilmeniz gereken sürüş teknikleri vardır. Eğer kışın araba kullanma konusunda çok tecrübeli değilseniz hava şartlarının çok kötü olduğu şartlarda araç kullanmayın. Kışın havanın çok kötü olmadığı zamanlarda da, en azından ilk birkaç sürüşte yardımcı olması için yanınızda tecrübeli bir sürücünün olmasına dikkat edin. Kışın bilmeniz gereken temel şeylerin birkaçı ise şöyle:

  • Ani fren yapmaktan kaçının. Yolun kaygan olması durumunda ani fren yapmanız aracınızın kaymasına yol açar. Bu da çok tehlikelidir.
  • Herhangi bir yokuştan çıkarken aracınız patinaj yaparsa gaza birden yüklenmeyin. Bunun yerine yavaş yavaş ve kademeli olarak çıkmaya çalışın.
  • Karlı bir yolda giderken ezilmemiş yerleri tercih edebilirsiniz. Çünkü ezilmeyen yerler daha donmamıştır.
  • Bayır aşağı inerken aracınızın savrulmasını engellemek için vites küçültün. Ayrıca belli aralıklarla çok küçük frenler yapabilirsiniz. Ancak aracınızın arkası kaymaya başlarsa, kesinlikle freni bırakın. Direksiyonu aracınızın arka kısmının gittiği yönde çevirin.

5- Sınırları Bilin

Kışın araba kullanma rehberi yazımızın başında gelişen otomotiv sektörünün getirmiş olduğu yeni teknolojilerle birlikte sürüş güvenliğinizin arttığından bahsetmiştik. Her ne kadar bunun gibi teknolojiler hayatımızı kolaylaştırsa da dikkatli bir sürücünün yerini hiçbir şey tutamaz. Dönüşlerde dikkatli olun, daha iyi bir görüş için ön camınızın temizliğini iyi yapın. En önemli maddelerden bir tanesi önünüzdeki araçla aranızda normalde olması gerekenden daha fazla mesafe bırakın.

Aldığınız bütün bu önlemlere rağmen hava koşulları o gün çok kötüyse ve güzergahtan korkuyorsanız kendinizi riske atmayın. İş, okul ya da herhangi bir randevu hava şartları düzelene kadar bekleyebilir. Böyle durumlarda yola çıkmanız çok büyük kazalara yol açabilir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here