Kızdırma Bujisi Nedir? Nasıl Tamir Edilir?

0
2709

Dizel motorda sıkıştırma, bujiler yerine yakıtı ateşler, ancak bunu yapmak için biraz yardıma ihtiyacı vardır. Kızdırma bujisi, sihrin gerçekleşmesi için yanma odasının içine biraz ısı verir.

Normal kullanım sırasında, kızdırma bujileri 150.000 ila 180.000 km arasında dayanmalıdır, ancak yaptığınız sürüş türüne bağlı olarak az ya da çok olabilir. Bir kızdırma bujisi arızalandığında geri kalanının muhtemelen çok uzun süre dayanmayacağını bilmek önemlidir.

Kızdırma Bujisi nedir?

Dizel bir otomobilin ateşleme sisteminde yakıt ve hava tutuşana kadar yanma odasında sıkıştırılır. Motor soğukken, kızdırma bujileri kolay yanmaya yardımcı olmak için silindiri ısıtır. Genellikle silindir başına bir kızdırma bujisi vardır ve bunlar doğrudan silindir kapağı aracılığıyla yanma odasına vidalanır.

Kızdırma bujileri bir ısıtma elemanıdır. Kızdırma bujisine güç verildiğinde, iç bobin ısınır ve yanma odasının içini ısıtır. Kızdırma bujileri bir zamanlayıcı üzerinde döngü yapar ve sıcaklıklarını kendi kendine düzenler, böylece erken yanmazlar. Motor dönmeden hemen önce, kızdırma bujileri silindiri ısıtmayı durdurur. Kızdırma bujileri yeterince ısınmazsa veya hiç ısınmazsa değiştirilmesi gerekecektir.

kızdırma bujisi

Kızdırma Bujisinin Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Motor ilk çalıştırıldığında yoğun egzoz dumanı
  • Motor soğukken sert çalışıyorsa
  • Gösterge panelindeki uyarı göstergesi bazı modellerde yanabilir
  • Motor soğukken çalışmıyorsa

Kızdırma Bujisi Nasıl Değiştirilir?

Teknisyen, motor soğukken bir teşhis taraması gerçekleştirir. Bir veya daha fazla kızdırma bujisi çalışmıyorsa, arızalı kızdırma bujileri motorun üzerindedir. Elektrik konnektörü çıkarılır ve kızdırma bujileri motordan çıkarılır. Yeni kızdırma bujileri takılır ve elektrik konnektörü yeniden takılır. Kızdırma bujileri çevrilir ve onarımı onaylamak için motor çalıştırılır.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Bir kızdırma bujisinin değiştirilmesi gerektiğinde, tüm seti değiştirmek genellikle iyi bir fikirdir.

Sıcak bir motorda kızdırma bujilerine ihtiyaç duyulmadığından, kızdırma bujileri kontrolü motor soğukken yapılmalıdır.

Kızdırma Bujilerinizi Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Bir kızdırma bujileri çalışmıyorsa, motorunuzun bazen çalıştırılması zor olabilir. Bununla birlikte, birden fazla arıza olursa, motorunuz hiç çalışmayabilir ve bir yerde mahsur kalabilirsiniz. Dizel motorlu aracınızı yanmış kızdırma bujileri ile sürmek kendi başına bir soruna neden olmaz, ancak uzun süre bırakıldığında, akünüze ve marş motorunuza zarar verebilir.

2. El Dizel Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here