Klima Yakıt Tüketimini Etkiler Mi?

2
6121
klima yakıt

Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklarda klima sistemleri hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Ancak bir çok sürücü de yakıt tüketimi fazla artacak diye düşünerek klima açmaktan korkuyor. Ancak bu düşünce yapılan hıza, aracın motor gücüne, sıcaklığa, ve klima sistemlerine bağlı olarak değişebilmektedir. Peki sizce klima yakıt tüketiminde etkili midir?

Araca İlk Bindiğinizde Klima Açmalı Mısınız?

Eğer aracınız uzun süre sıcakta kaldıysa ve sizde biner binmez tam kapasitede soğutuyorsanız, soğutmayın. Bu oldukça sıkıntılı bir durumdur. Böyle yapmanız hem motoru yorar hem de yakıt tüketimini artırır. Araca ilk bindiğinizde aracınızın camlarını tamamen açarak klimayı iç dolaşıma alıp yola çıkmalısınız. Sıcak hava tahliye olduktan sonra camları kapatıp klimanızı dışarıdan hava alacak konuma getirebilirsiniz.

Eğer rölanti durumundayken klima çalıştırmanız gerekiyorsa tüketimi en aza indirmek için klimayı düşük seviyelerde çalıştırabilirsiniz.

Klima Yakıt Tüketimini Etkiler Mi?

klima yakıt

Araçlarda bulunan klima sistemleri, motordan güç alarak çalıştığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Üstelik klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini büyük ölçüde etkilemektedir.

2 çeşit klima sistemi bulunmaktadır. Otomatik klima sistemi manuel klima sistemine göre sabit bir sıcaklığa ayarlanabilir. Bu da sistemin daha verimli çalışmasına sebep olur. Manuel klima sistemleri genellikle uzun bir süre boyunca tam güç çalıştırılır. Ancak otomatik klima ayarlanan sıcaklığı elde eder etmez sistemin çalışmasını yavaşlatır ve bu sıcaklığı sabit tutar. Otomatik klima sistemleri bu nedenlerden dolayı tüketimi oldukça düşürür.

Hızlı Araç Kullanmak Yakıt Tüketimini Etkiler Mi?

hızlı araba kullanmak

70-80 km/h üzeri hızlarda klima kullanmak daha ekonomiktir. Cam açmak aracın aerodinamik yapısını bozacaktır ve bu daha fazla yakıt tüketmenize sebep olacaktır. Klima kullanmak yakıt tüketimini %10 civarlarında arttıracakken cam açmanız %20 civarında fazla bir tüketime sebep olacaktır. Düşük hızlarda ve özellikle şehir içi trafiğinde ise klima kullanmak tüketiminizi oldukça yükseltebilir.

Motor Gücünün Etkisi Nedir?

motor gücü

Klima sistemleri gücünü motordan alır ve motoru nasıl etkileyeceği motorun gücüne ve hacmine bağlıdır. 1.4 lt atmosferik motora sahip güçsüz bir arabada yakıt tüketimini oldukça arttırırken araç performansında da düşüşe sebep olur. Fakat yüksek hacimli ve güçlü bir arabada tüketim etkisi daha düşüktür.
Klima sistemleri doğru kullanılır ise yakıt tüketiminde çok ciddi artışlara sebep olmaz. Gücü yeterli bir araç sadece %5 civarında fazla yakıt tüketir. Fakat güçsüz ve bakımsız araçlarda bu oran çok daha yüksek olabilir.

Klimayı Kaç Derecede Çalıştırmalıyız?

klima

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), açıklanan en ideal sıcaklık değerinin 21 derece olduğunu söyledi. Eğer sıcaklığın bu değerin üzerinde ya da altında olursa klimanın çalıştırılması önerilir. Ancak bahsettiğimiz bu derece manuel klimalar için geçerlidir.

Artık yeni nesil otomatik klimalara aracın hangi sıcaklıkta kalması isteniyorsa o değer giriliyor. Böylece otomatik olarak araç içi sıcaklık ayarlı oluyor. Klimanın ideal sıcaklık değerinde olması, yakıt tüketimini azaltmak için önemli bir faktördür.

Arabam Garaj

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here