Koltuk Döşeme Tamiri Nasıl Yapılır?

0
2189

Otomobil fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde birçok kişi otomobil alırken 0 yerine 2. el otomobillere yönelmiş durumda. 2.el otomobiller bazı deformasyonlara sahip olabilir. Bu deformasyonlardan aracın iç kısmında en çok göze çarpan bölüm koltuklardaki deformasyonlardır. Özellikle şoför koltuğu en çok kullanılan koltuk olduğu için deforme olması çok normaldir. Deforme olan koltuk döşemeleri genelde koltuk kılıfı ile alıcılardan saklanır. Koltuk döşemelerini korumak için takılmış olan koltuk kılıfları da vardır. Bu yazımızda “Koltuk Döşeme Tamiri Nasıl Yapılır?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Koltuk Döşeme Tamir İşlemi

Piyasada günlük olarak kullanılan otomobillerin %60 gibi büyük bir kısmının şoför koltuğunun döşemesi deformasyona uğramıştır. Koltuk döşemesi tamir işlemini oto döşemecilere yaptırabileceğiniz gibi aracınızın döşeme kumaşından edinerek kendiniz de yapabilirsiniz. Bu işlemi kendiniz yapabilmeniz için eliniz takım tutuyor ve dikiş makinesi kullanabiliyor olmalısınız.

Aracın tamir edilecek olduğu koltuk sökülür. Koltuğun altında bulunan soketleri dikkatli bir şekilde çıkarmak gerekir. (akü başı sökülü olmalıdır) Koltuk dışarı alınır. Koltuğun döşemesi her araçta farklı şekilde sabitlenmiş olsa da genel olarak taktik aynıdır. Döşemenin arka kısmı sökülür ve döşemeyi tutan klipsler çıkartılır. Tüm klipsler çıktıktan sonra yapılması gereken; özenli ve dikkatli bir şekilde döşemeyi çıkarmaktır.

Döşeme çıkarılır. Döşemenin yırtık olduğu bölüme ait parça dikkatli bir şekilde kesilir. Almış olduğunuz aynı desene ait kumaş parçası oraya uygun hazırlanır ve arka bölümden dikiş makinesi yardımı ile dikilir. Dikiş makineniz yoksa veya kullanmayı bilmiyorsanız; sökmüş olduğunuz döşemeyi terziye götürüp çok cüzz-i bir miktara değiştirebilirsiniz. Sonrasında sökülmüş olan döşemeyi yıkayabilirsiniz. Süngerden ayrı olduğu için çok daha hızlı kuruyacaktır. Döşeme tamir işlemi bitti. Şimdi daha dikkatli olmak gerekir. Döşemeyi söktüğünüz gibi araç koltuğuna montajlamalısınız. Klipsleri eksik takmak koltuk döşemesinin gergin olmamasına neden olacaktır. Bu sebeple tüm klipsleri yerine takmalısınız. Döşeme gergin değilse güzelce gererek sabitlemek işi profesyonel bir şekilde tamamlamanızı sağlar.

Koltuk Döşemeleri Nasıl Korunur?

Koltuk döşemelerini korumak için koltuk kılıfı kullanılmalıdır. Koltuk kılıfı koruyucu bir kumaştır. Zamanla koltuğunuz değil de kılıfınız deforme olacaktır. Kılıf takmak istemeyenler aracına binerken ve inerken dikkat etmelidir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here