Koltuk Isıtma Sistemi Sonradan Eklenebilir mi?

0
7978

Koltuk ısıtma sistemi, günümüz şartlarında üretilen otomobillerde standart veya opsiyonel olarak satın alınabilen konfor donanımlarından birisidir. Özellikle uzun yolculuklarda konforun en üst düzeyde olmasını sağlıyor. Koltuk ısıtma sisteminin patenti 1951 yılında alınmış ve 1966 yılından beri otomobillerde kullanılan bir teknolojidir. Bu yazımızda koltuk ısıtma donanımı bulunmayan araçlara bu donanım sonradan eklenebilir mi? Maliyeti Nedir? Sorularının cevabını derledik.

koltuk ısıtma sistemi

Koltuk Isıtma Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu donanımın kullanıldığı otomobiller her ne kadar birbirinden farklı olsa da bu sistemin çalışma prensibi genelde aynıdır. Koltukların içerisinde bulunan telli reziztanslara akım gönderilir. Rezistansların ısınması sağlanır. Bu sıcaklık kumaşa, kumaştan da araçda bulunan kişilere aktarılır. Koltuğun ısınma seviyesi bazı araçlarda sabitken bazı araçlarda ayarlıdır. Ayar kademesinden sıcaklığı ayarladıktan sonra yolculuklarınız sıcak ve keyifli bir hale gelir.

koltuk ısıtma sistemi

Koltuk Isıtma Sistemi Sonradan Takılabilir mi?

Koltuk ısıtma özelliği olmayan araçlara bu özellik sonradan eklenebiliyor. Dilerseniz koltuğun üst bölümü için çok daha cüzzi miktara alabileceğiniz bir süngerle bu özelliğe sahip olabilirsiniz. Ancak önemli olan bu özelliği orjinal bir şekilde koltuk içerisine uygulamaktır. 600₺ civarında alınan koltuk ısıtma ped setiyle bu işi profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi bu setin bağlantısından bahsedeceğiz.

  • Aracınız için koltuk ısıtma seti alınır. 12 volt değerine sahip olması gerekir.koltuk ısıtma sistemi
  • Aracın koltuk süngerleri sökülür. (bazı araçlarda koltuk sökülmeden koltuk süngerleri sökülebilmektedir. Ancak koltuğu sökmek gerekirse 4 adet vidası sökülür. Koltuğun soketi çıkartılır.)
  • Koltuk süngerlerinin üst kısmına koltuk ısıtma pedleri yerleştirilir.
  • Pedlerden ayar düğmesine kablo çekilir.
  • +12 volt kablo çekilir.
  • koltuk toplanıp yerine montajlanır.

Bu işlem her ne kadar basit gibi dursa da eli yatkın olmayan kişilerin yapması bir hayli zor olacaktır. Ancak bu tarz işlere meraklıysanız bu iş tam size göre.

Koltuk Isıtma Arızaları

Aracınızda bulunan veya sonradan takmış olduğunuz koltuk ısıtma, arıza yapabilir. Sonuç olarak elektronik bir ürün. Eğer koltuk ısıtmanız çalışmıyorsa, aracınızın sigortalarını kontrol edin. Sigorta atmamışsa koltuğa elektrik gelip gelmediğine bakın(ayar tuşunda bozukluk olabilir). Bu kontroller sonucunda bir sorunla karşılaşmadıysanız, aracınızın koltuğunda bulunan ısıtma pedlerinin içerisinde bulunan rezistansta problem vardır. Değişimi gerekir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here