Krank Keçesi Nedir? Nasıl Değiştirilir?

2
8457

Günümüzde otomobiller günlük olarak kullanıldığı için yüksek kilometrelere ulaşmış oluyorlar. Yüksek kilometrelere ulaşmış araçların arıza yapma olasılığı düşük kilometrelilere göre bir hayli fazladır. Yağ sızdırması da çok şaşırtıcı bir durum değildir. Yağ kaçaklarının çözümü genellikle düşük maliyetlerle halledilebilir. Ancak Arka Krank keçesi kaçırmaya başladığında çözüm bir hayli zordur. Motorun veya şanzımanın sökülmesi gerekir. Bu yazımızda arka krank keçesi arızası nedir? Arka Krank keçesinin görevi nedir? Nasıl değiştirilir? Bu soruların  cevabını derledik.

krank keçesi

Krank Keçesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Krank mili, pistonların hareketini sağlayan motorun ana parçalarından biridir. 2 ucu motorun önden ve arkasından dışarı çıkar. Bir ucu trigere bağlı olup eksantrik milinin krank keçesihareketini sağlar. Diğer ucu ise hareketin şanzımana aktarıldığı kısımdır. Her iki uçta keçeler bulunur. Bu keçelere krank keçesi adı verilir. Bu keçeler milin etrafını sararak mil çevresinde yağ kaçağı oluşunu engeller. Böylelikle motor yağının azalması engellenmiş olur ve yağ sistemde kalır. Motor sağlığı için çok önemli bir parçadır.

Krank Keçesi Niçin Yağ Kaçırır?

Bir önceki paragrafta krank keçesinin ne olduğunu ve ne işe yaradığından bahsetmiştik. Keçe aslına bakarsanız lastik bir contadır. İçerisinde bir yay bulunur. Yay lastiği gerer ve yağ kaçırmasını engeller. Otomobiller km yaptıkça bu yaylar gevşer ve lastiği sıkamaz hale gelir sonuç yağ kaçırmasıdır. Yağ kaçırma sorrunu çözülmez ise ve yağı kontrol edilmezse araçta yağ bitecek ve komple motor saracaktır (bozulacaktır).

krank keçesi

Yağ kaçıran Yerin Teşhis Edilmesi

Otomobillerin kilometreleri arttıkça yağ sızdırma eğilimi artar. Araç sahipleri, bu durumu fark ettiğinde gerekli servislere gitmelidir. Aracın yağ kaçak kaynağı teşhis edilir. Yağ kaçağı, conta gibi basit bir nedenden kaynaklanabildiği gibi keçelerden de kaynaklanabilir. Yağ kaçıran yerler onarılır. Ancak yağ kaçağı arka krank keçesinden ise onarım uzun sürer. Arka keçe motor ve şanzıman arasında olduğu için ikisinden birinin sökülmesi gerekir. Genellikle şanzıman sökülür.

krank keçesi

Krank Keçesi Nasıl Değiştirilir?

Krank keçesi çok cüz-i bir fiyata alınabilecek bir parçadır. Ancak özellikle de arkada bulunan keçenin değişim işçiliği zordur. Şanzıman indirilmesi gerekir. Şanzıman indirme işçiliği araç markalarına göre değişebilir. Ortalama işçilik fiyatı 500-2000₺ arasındadır. Keçe fiyatları ise malzemenin kalitesine göre ve aracın markasına göre değişebilir ortalama olarak 50-400 ₺ civarındadır.

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here