Lastikler bir otomobilde vazgeçilmez bir araba parçası olarak biliniyor. Aracın yol tutuşunu sağlayan lastik desenleri ve genel olarak lastikler bu noktada belirleyici oluyor. Çünkü ne kadar iyi bir teknik donanıma sahip bir araç sahibi de olsanız yol ile tek bağlantı noktanız olan lastikleriniz kötüyse iyi bir sürüş gerçekleştiremezsiniz.

Lastikler tasarım itibariyle bir araçta en iyi yol tutuşunu, Yuvarlanma direncini, yakıt tüketimini, yağışlı havada tutunma ve fren mesafesini, akustik konfor ve plastik konforu (tümsek veya çukur sönümleme) en iyi biçimde sağlayacak şekilde üretilirler.

Peki yukarıda saydığımız özelliklerin hangisi lastik desenleriyle alakalı olabilir. Lastik desenleri her tekerlekte aynı değildir ve birbirinden farklı üretilmesinin bir nedeni vardır. Araba lastik desenleri kaç çeşittir ve neden önemlidir inceleyelim.

1Simetrik Desen Lastikler

Araba desenleri arasında görmeye aşna olduğumuz lastikler arasında olan simetrik desen lastikler yön verilmemiş ve ileri veya geri gitmesinde bir zararı olmayan lastiklerdir. Aksine bu lastikler araca sürüş pürüzsüzlüğü, gidiş esnasında yoğun istikrar, sağlam yol tutuşu, ve minimum gürültü sağlar. Ayrıca düşük yuvarlanma direnci ve yakıt tüketimi ile lastikleri uzun süre kullanmanıza olanak tanır. Tercih edilme durumu çok sıktır.

2Tek Yönlü Desen Lastikler

Asimetriği de buluna bu lastik türlerinin desen türü genellikle ok’a benzer. Ya da V harfini andırır. Bu desen ile tasarlanmış olmalarının nedeni sadece tek bir tarafa gitme eğiliminden kaynaklanıyor. Tekerleğin hangi yöne dönmesi gerektiği genellikle lastik üzerinde belirtilmiştir.

İşe yarama kısmına gelirsek bu tip lastikler genellikle kızaklama anında aracın güvenli sürüş sağlaması için tasarlanmıştır. Kızaklama anında yer ile temas kopukluğu yaşayan lastikler tutunmakta zorlanarak aracın yoldan çıkmasına neden olurlar. Dolayısıyla desen tasarımı V şeklinde olan bu lastikler kızaklama meydana gelmemesi için kanal yapılarıyla suyu en iyi şekilde atarak iyi bir çekiş sağlıyorlar.

3Asimetrik Desen Lastikler

Asimetrik lastikler desen olarak iki farklı modelden oluşmuştur. Her bir tekerleğe farklı yönde kullanılması çeşitli faydalar sağlar. Performans odaklı bir lastik olarak söyleyebileceğimiz asimetrik lastikler de virajların daha iyi dönülebilmesi için tekerleğin dış kısmına doğru açılmış geniş kanalların dış kısma gelmesi virajlarda sert yanal direnç sağlamak adına kuru yüzeylerde üst düzey kavrama sağlar. Dış kısmın geniş kanallar barındırması o tarafa virajda daha fazla yük binmesiyle daha fazla yıpranma oluşur.

Bu kanalların dış kısımda olduğunu çözümleyemediğimiz zamanlarda “outer” yazısının hangi tarafta olduğuna dikkat edelim. Bu yazı tekerleğin dış kısmında kalacak şekilde konumlanmalı.

Aracın iç tarafında kalan çentik şeklinde kanallar ise su tahliyesi için kullanılır. Bu sayede lastik hem yağışlı hem de kuru zeminlerde yüksek performans sağlar. Genellikle yarış arabalarında kullanılan bu tip lastikler günlük araçlarda da sürücüler tarafından tavsiye ediliyor.

Performans odaklı bir lastik olduğu için diğer lastiklere oranla daha pahalı olduğunu hatırlatalım.

 İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here