Lastik Kontrolü Nasıl Yapılır?

4
3273

Çok fazla insan tekerleklerine veya lastiklerine dikkat etmez, ancak onları iyi durumda tutmak, araç bakımının ayrılmaz bir parçasıdır. Peki lastik kontrolü nasıl yapılmalı?

Lastikler ve hatta tekerlekler, motor veya karizmatik dış hatlar ile benzer bir cazibeye sahip olmayabilir. Ancak kaputun altındaki veya üzerindeki her şey kadar önemlidir. Gerçekte, tekerlekler ve lastikler, bir arabanın kullanım veya sürüş biçiminde önemli bir rol oynar ve bu rolün çoğu bakımlarına bağlıdır. Öyleyse, onları kontrol altında tutmaya nasıl devam edebiliriz? Hadi bir bakalım.

Dikkatli olun veya başka bir deyişle, aracınızın lastiklerini düzenli olarak ve kapsamlı bir şekilde inceleyin. Güvenli sürüşte lastik kontrolü önemli bir yere sahiptir, bu bilgiyi aklınıza not edin. Temas yüzeyini ve varsa lastik duvarlarını düzensizlikler açısından kontrol edin. Derhal ilgilenilmesi gereken bir şey görürseniz, yedek lastikle değiştirin. Janta da yakından bakın. Büyük bir çatlağın kurbanıysa değiştirilmesi gerekebilir.

Diş Aşınması Kontrolü

On yıllardır olduğu gibi, sırt aşınmasını kontrol etmek için her zaman bir lira bozuk para kullanabilirsiniz. Ancak üretilen neredeyse her lastikte, dış duvarda okla işaretlenmiş bir diş aşınma göstergesi bulunur. Lastiğinizin yüzeyi gösterge seviyesine kadar aşınmışsa, değiştirme zamanı gelmiş demektir. Diş derinliği ölçüm cihazına yatırım yapmak da iyi bir fikir olacaktır. Cihaz 2 mm’den daha az diş derinliği gösteriyorsa, derhal lastik satıcınızı aramalısınız.

Lastik

Elinizin altında diş derinliği göstergesi bulundurun.

Basınç Kontrolü

Uzun bir sürüşe çıkmaya hazırlandığınız her seferde lastik basıncını kontrol etmenizi öneririz (bu arada, tavsiye edilen lastik basıncı sürücü tarafındaki kapı eşiğinin iç kısmında bulunabilir), ancak bu tek başına yeterli değildir. Arabanız çoğunlukla şehir sınırları içinde olsa bile, lastik basıncını her iki haftada bir kontrol etmek mantıklı olandır. Bunun nedeni, uygun olmayan şişirme düzensiz aşınmaya ve daha da kötüsü lastik patlamasına neden olabilir. Ayrıca, daha uzun yolculuklar için, basıncı fazladan bir birim yükseltmek tavsiye edilir.

Tekerlek hizalama ve dengeleme

lastik hizalama

Muhtemelen daha önce karşılaşmışsınızdır. Eve huzurlu bir şekilde dönüyorsunuzdur ve arabanızın yolun bir tarafına doğru sürüklendiğini fark ediyorsunuz. Çoğu durumda, bir delik olabilir veya belki de lastiklere biraz hava doldurmanız gerekir. Öte yandan, tekerleklerinizin yeniden hizalanması gerektiğinin bir işareti de olabilir. Bu yüzden, yapılacak en akıllıca şey bir tekerlek hizalama merkezine gidip durumu ölçmektir. Ayrıca aklınızda bulundurmanız gereken şey, çoğu üreticinin her 40.000 km’de bir tekerlek ayarınızı kontrol ettirmesini tavsiye ettiğidir. Çoğu otomobil üreticisi, tekerlek balansının her 5.000 km’de bir yapılmasını tavsiye eder. Bunu yapmazsanız, makinenizin belirli hızlarda sürerken direksiyon simidindeki titreşimler gibi sinyaller göndermesi ihtimali vardır. Onları görmezden gelmeyin ve mümkün olan en kısa sürede bir atölyeye danışın.

Lastik Hava Basıncı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here