Lastik Sibopu Nedir? Sibop Değişimi Ne Kadar Önemlidir?

0
2642
lastik sibopu

Lastiklerimiz otomobillerin en hayati organlarından birisi. Lastiklerin sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesi, onun üzerinde taşıdığı otomobil ve insanlar için de oldukça önemli. Günümüzde havasız lastiklerin yol testleri yapılıyor olsa da şu an kullandığımız lastikler, sağlığını içindeki havaya borçlu. Bu havanın lastik içindeki kalmasını sağlayarak aynı zamanda kontrol edilebilir hale getiren parçalar ise sibop denilen parçalar. Lastik sibopu nedir, lastik sibopu ne kadar önemlidir sorularına cevap vereceğiz.

Lastik Sibopu Nedir?

lastik sibopu

Lastik sibopu, lastiklerin içindeki havanın dışarıya çıkmasını önlerken istenildiğinde içeriye hava gönderilmesini sağlayan mekanizmadır. Önemsiz bir araç gibi görünse de aslında o da otomobil sağlığı için başrol oynayan küçük aktörlerden birisidir.

Lastik Sibopu Ne Kadar Önemli?,

Çocukluğunda bisiklet lastiklerinin sürekli havasının kaçmasından yakınanlar vardır. Bazen bir diken, bazen bir cam ve bazen de görünürde kendini göstermeyen bir takım sebepler lastikten hava kaçmasına neden olabiliyor. İşte bunlardan birisi de sibop. Eğer sibop, uzun zaman kullanıldıktan sonra değiştirilmez ise çatlamaya ve yıpranmaya bağlı nedenler ile havayı tutamaz. Otomobil kullanıcıları de genelde lastik değişimlerinde sibopları da değiştirerek bu parçanın sağlıklı bir şekilde işlevini devam ettirmesini sağlar.

lastik sibopu

Kauçuk Sibop – Çelik Sibop

Kauçuk siboplar, genelde eski araçlarda kullanılmakla birlikte kullanım ömrü olarak da çok sağlıklı değildir. Seyir halinde iken yüksek basınca maruz kalan bu parça, ısınma ve soğuma ile birlikte zamanla çatlar. Bu çatlamalar zamanla daha da açılarak sibopun görevini yerine getirmesine engel olur. O nedenle lastiklerde çelik sibop kullanımı tavsiye edilir. Hem sıcaklık değişimlerine hem de basınca karşı daha dayanıklı olan çelik siboplar, zaten günümüzdeki otomobillerin birçoğunda kullanılmaktadır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here