Lastik terimleri nelerdir? Lastik üzerindeki işaretler nasıl okunur? Bu işaretler ne anlama gelir? Gibi soruları lastik alırken çoğumuzun aklına gelmiştir. Lastik terimlerini kendimizce anlamlandırmaya çalışmışızdır. Bu yazımızda tüm bu sorulara cevap verelim.

Lastik Üzerindeki İşaretler Nasıl Okunur?

Bir lastik seti hakkında bilmeniz gereken her şey lastiğin yan duvarında yazılıdır. Ancak genellikle neye baktığınızı açıklayacak bir tablo yoktur. Bir kod, lastiğin çeşitli boyutlarını ve derecelerini gösterir.

Kod aşağıdaki gibi bir desen izler:

Lastik Tipi | Lastik Genişliği/En Boy Oranı | Lastik Yapısı | Tekerlek Çapı | Yük İndeksi | Hız derecesi

P 225/45 R 18 95 H örneğini nasıl parçalayacağınız aşağıda açıklanmıştır:

P

Bu örnekteki “P” Yolcu anlamına gelir. Ticari araç kullanmıyorsanız yalnızca Binek (P) ve Hafif Kamyon (LT) lastikleriyle karşılaşmanız olasıdır.

225

Bu, lastiğin milimetre cinsinden genişliğidir. Aracınıza, aracınızla birlikte gelenlerden farklı genişlikte lastikler takmanız mümkündür. Ancak bu, otomobilin yol tutuşunu değiştirecek ve diğer pahalı ayarlamaları gerektirecektir (birazdan daha fazlası).

 Lastik Terimleri? Lastik Üzerindeki İşaretler Nasıl Okunur?

45

45, lastiğin yüksekliğinin genişliğine oranıdır. Bu örneğe göre yükseklik, lastiğin genişliğinin %45’idir.

R

R harfi lastiğin radyal yapıya sahip olduğu anlamına gelir. Kauçuk kordonlar, hareket yönünden 90 derece radyal olan yerleşime sahiptir. Binek araçlarda kullanılan lastiklerin neredeyse tamamı bu şekilde üretilir. Ayrıca çapraz katlı lastikler (kordonları birbiri üzerinden çaprazlanmış halde) bazen treyler lastiklerinde görülür.

18

Bu sayı, lastiğin takılı olduğu tekerleğin inç cinsinden çapıdır.

95

Buradaki şekil, lastiğin yük endeksini listeler. Mühendislerin, lastiğin tamamen şişirildiğinde taşıyabileceği maksimum ağırlık miktarını göstermek için kullandıkları bir ölçüdür. Ayrıca yük endeksi 95 olan lastikler, 690 kilograma (1521 pound) kadar tutar.

H

Bu harf, lastiğin hız derecesi anlamına gelir. Üreticiye göre lastiğin güvenle seyahat edebileceği maksimum hız, H hız derecesidir. Ayrıca bu lastiğin 209 km / saat’e kadar seyahat edebileceği anlamına gelir.

Lastik Terimleri

Bir arabanız varsa aşağıdaki terimlerden bazılarıyla karşılaşmanız olasıdır. Bu nedenle lastik alışverişi yapmadan önce bu terimlere hazırlıklı olmanız daha iyi olacaktır.

Hava Basıncı

İçlerinde bulunan gazın lastiklerinize dışarıya uyguladığı basıncın bir ölçüsüdür. Ayrıca çoğu lastik çeşidi hava ile doldurulur. Bazı lüks ve yüksek performanslı otomobil üreticileri, lastiklere havadan daha yavaş bir şekilde kauçuktaki gözeneklerden doğal olarak kaçan nitrojeni doldurmayı tercih ediyor. Ancak nitrojen ve basınçlı hava, lastiklerde aşağı yukarı aynı performansı gösterir. Dahası gerektiğinde azotla doldurulmuş bir lastiği basınçlı havayla doldurmak iyidir.

Yük endeksi

Bir lastiğin uygun şekilde şişirildiğinde ne kadar ağırlığı destekleyebileceğini gösteren sayısal bir kod. Sıradan sürücülerin güvenli bir şekilde lastik satın almak için yük endeksi ölçeğini ezberlemelerine gerek yoktur.

 Lastik Terimleri? Lastik Üzerindeki İşaretler Nasıl Okunur?

Üretim Tarihi Kodu

2000 yılından sonra üretilen tüm lastikler, üretildiklerini gösteren bir tarih kodu içerir. Kodun ilk iki hanesi, bir lastiğin yılın hangi haftasında üretildiğini gösterir. Son iki hane yılı gösterir.

Hız Derecesi

Bir lastiğin güvenle kullanabileceği maksimum hızı gösteren alfabetik kod numarası. Sıradan sürücülerin etkili bir şekilde lastik satın almak için hız derecelendirme ölçeğini ezberlemelerine gerek yoktur.

Lastik Basınç Gözetim Sistemi

Modern otomobillerde, lastiklerin içindeki hava basıncını izleyen ve bir lastiğin basıncının azaldığını bildirmek için sürücünün gösterge panelinde bir ışık veya sembolü etkinleştiren sensörler bulunur.

Çekiş Derecesi

Lastikler çoğunlukla ıslak bir yüzeyde bir çekiş testi ile belirlenen kodlanmış bir derece taşır. Lastik üreticileri, düz yolda frenleme testi sırasında çekişi ne kadar iyi sürdürdüklerine göre genellikle AA’dan (en iyi) C’ye (en kötü) kadar derecelendirilir. Veya buna denk gelecek belirli şartlar içerir.

Sıcaklık Derecesi

Aynı şekilde, bir lastiğin düzgün çalışamayacak kadar ısınabileceği hızı gösteren bir kod da vardır. Satılan tüm lastikler, en az C derecesi veya denginde düzgün çalışacak şekilde derecelendirilmiştir.

Sırt Aşınması Sınıfı

DOT, lastiklerin standart bir test lastiğine kıyasla dişlerinin aşınma oranını gösteren bir koddur. 100 notu, lastiğin standart test lastiği kadar uzun süre dayanması gerektiği anlamına gelir. 200 notu, iki kat daha uzun sürmesi gerektiği anlamına gelir. Lastik üreticileri sık sık bu testin özellikle yararlı olmadığından şikayet ediyor ve çok az tüketici bunun ne anlama geldiğini biliyor.

Sırt Ömrü Garantisi

Pek çok lastik, normal sürüş koşullarında belirli bir kilometre kadar dayanacağını vaat eden bir garantiyle gelir. Bu garantiler, belirli bir lastiğin ne kadar dayanabileceği konusunda size bir basketbol sahası anlayışı vermek için faydalıdır. Ancak lastikleriniz erken aşınırsa, tahsil edilmesi zor olabilir. Ve orijinal satın alma fiyatının yalnızca küçük bir yüzdesi kadar geri ödeme olur.

İkinci El Otomobil İlanları

Tüketici Raporları: Lastikleri Yeniden Basabilir Miyiz?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here