Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı Nedir?

1
10669
araba lastikleri siyah
araba lastikleri siyah

Ne aradığınızdan emin değilseniz, lastiğin yan tarafındaki işaretler hiyerogliflere benzeyebilir. Yeni bir lastik setinin düzenlenmesi, herhangi bir yol öncesi gezi gündeminin üst sıralarında olmalıdır. Arabanız için yeni bir lastik seti aramaya başlamak üzereyseniz, temel bilgileri bilmeniz gerekir, böylece doğru lastiği aldığınızdan emin olabilirsiniz. Peki lastik üzerindeki yazıların anlamı ne? İşte tamircinizi etkilemek ve lastiklerinizdeki sayıları, harfleri ve noktaları anlamak için kolay bir kılavuz.

lastik üzerindeki yazıların anlamı

Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı

Lastiğinizin yan duvarındaki en büyük üç numara en yararlı olanlardır.Lastik genişliğini, profilini (yüksekliği) ve takıldıkları tekerleğin çapını belirtirler. Hadi gerçek dünyaya geçelim. Bir kalem ve kağıt alın veya lastik yanağındaki sayıların fotoğrafını çekin. Burada kullanacağımız örnek 235 / 45R17’dir.

235 / 45R17

İlk sayı en kolay olanıdır ve lastiğin genişliğini metrik milimetre cinsinden ölçer. 235, lastiğinizin 235 mm genişliğinde olduğu anlamına gelir.

235/ 45 R17

İkinci sayı, lastiğin profilini veya lastiğin yan duvarının yüksekliğini ifade eder. Sayı milimetre cinsinden değildir, bunun yerine yüksekliğin toplam genişlikle nasıl ilişkili olduğunu gösteren bir en boy oranı ölçümüdür. Örneğimizde, lastik profili toplam 235 mm genişliğin% 45’idir. Gereksiz yere aldatıcı bir gösteriş biçimi mi? Belki, ama bizimle kalın.

235/45 R17

R, binek araçlar için ortak bir lastik yapısını ifade eden radyal anlamına gelir. Son sayı, lastiğin takılacağı tekerleğin çapının inç cinsinden ölçüsüdür. Bu durumda 17, lastiğin 17 inçlik bir tekerleğe takıldığı anlamına gelir. Evet, inç. Lastikler hem metrik ve hem de İngiliz ölçü birimini bir arada bizlere sunuyor.

Hız ve yük endeksi

Lastiklerinizin maksimum hızı ve yanakta ne kadar ağırlığın birleştirildiği bilgisi. Tipik olarak, bu atama temel boyut bilgisinden sonra gelir ve iki basamaklı bir sayı (yük) ve tek bir harf (hız) olarak ifade edilir.

Yukarıdaki örneğimize bakacak olursak, bir lastik 235 / 45R17 91W olarak okunabilir. Bu nedenle, 235 / 45R17 91W lastik ebadına baktığımızda, artık lastik başına 615 kg ağırlık taşıyabildiğini ve 270 km / s’den daha hızlı gitmemesi gerektiğini biliyoruz. Bu oldukça sportif bir lastik!

 Son iki rakam üretim yılı, ilk iki rakamsa üretildiği haftadır. Yani bu örneğe göre lastik, 2012 yılının 46. haftasında üretilmiştir.

UTQG, ‘Tek Tip Lastik Kalite Derecelendirmesi’ anlamına gelir.

Esasen kontrollü testlerden alınan bir Amerikan ve Avrupa derecelendirmesi, ancak size lastiğinizin ne kadar hızlı aşınacağına dair bir fikir vermek için kullanılabilir.

Yan duvarın yanına indiğinizde, bu sayıları genellikle lastik boyutunun üzerinde görebilirsiniz. Sırt aşınması, tutuş ve sıcaklık derecelerinden oluşurlar.Sırt aşınması derecesi ne kadar yüksekse, lastiğin aşınması o kadar uzun sürer. Bu test için ‘kontrol’ lastiğine 100 atanmıştır, bu nedenle 300’lük bir sırt aşınma derecesi, lastiğinizin üç kat daha uzun süre dayanacağı anlamına gelir.

En yüksek çekişten AA, A, B ve C gibi en düşük çekişe kadar derecelendirilmiştir. Derecelendirme ne kadar iyi olursa, ıslak zeminde fren mesafesi o kadar kısa olur.

Daha uzun aşınma, örneğin daha düşük çekiş anlamına gelebilir ve bunun tersi de geçerlidir. Hiç aşınmayan gerçekten eski bir lastik seti fark ettiniz mi? Bu iyi bir şey değil. Lastikler yaşlandıkça, sırt bileşeni sertleşir. Sırt bileşiğiniz size kavrama sağlayacak kadar yumuşak olacak, ancak çok hızlı aşınacak kadar yumuşak olmayacak şekilde üretilmiştir.

Lastiklerde Üretim Tarihi Nerede Yazar?

lastik üzerindeki yazıların anlamı

Her birkaç turda bir sizi bekleyen yeni bir lastik setine sahip bir pit ekibiniz yok. Bu nedenle, lastik üreticileri, ürünlerinin yan tarafına bir tarih işaretler, böylece tamirciler ve sürücüler, ihtiyaç duydukları kavramayı elde edip edemeyeceklerini bilirler.  Son iki rakam üretim yılı, ilk iki rakamsa üretildiği haftadır. Yani bu örneğe göre lastik, 2004 yılının 27. haftasında üretilmiştir.(Çok) genel bir kural olarak, rafta geçen beş yıl, bu lastiklerin emekli edilmesi gerektiği anlamına gelir. Üreticilerin tümü farklı kodlar kullanır, bu nedenle bu kod için tedarikçiden yardım istemeniz gerekebilir. Kod normalde lastik üzerindeki DOT işaretini takip edecektir. DOT, ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın lastiğin satışını onayladığını gösterir.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. ara ara aklıma takılıyordu sonunda baktım öğrendim. yalnız hep tarih diye tahmin ettiğim şey meğer başka bir şeymiş tarih de bambaşka.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here