Led Far Nedir ?

0
1119
Led far nedir

Gece sürüş esnasında farların, sürücü için önemli bir yeri vardır. Farları yeteri aydınlıkta yanmayan araç sahipleri, yolculuk esnasında çeşitli problemlerle karşılaşabilir. Örneğin yolun üstünde olmaması gereken bir nesneyi önceden fark edemeyebilir ya da sert bir virajı göremeyebilir. Bu problemlerle karşılaşmak istemeyen sürücüler, araçlarında sürüşe uygun bir far bulunmasını ister. Türkiye’de en çok bilinen far türleri LED far ve xenon fardır. Peki LED far nedir ? Halojen ve xenon fardan farkı nedir ? Bu yazımızda sizler için bu sorulara cevap verdik.

LED Far Nedir ?

İngilizcede “Light Emitting Diode” kelimelerinin kısaltması olan LED, ışık yayan diyot olarak dilimize çevrilebilir. 1920’lerde Sovyet Rusya’da icat edilse de, ilk olarak 1962 yılında ABD’ de pratik olarak kullanılabilir hale gelmiştir. Aydınlatmada alternatiflerine göre daha yeni bir teknoloji olan LED, başlangıçta sadece elektronik cihazlarda gösterge ışığı olarak kullanılıyordu. Günümüzde kullanım alanı bir hayli geniş durumda. Bu alanlardan biride otomobil farları. LED farları, halojen farlardan ayıran birçok özellik bulunmakta.

Halojen Far Nedir ?

Halojenler, aslında periyodik tablodaki 7A elementlerinin genel adıdır. Halojen far ise buradaki 5 elementten, brom ve iyotun kullanıldığı, en eski far tiplerinden biri olan far çeşididir. LED ve xenon farların aksine sarı ışık üretir.

Xenon Far Nedir ?

Aydınlatma konusunda birçok sürücünün onayını almış xenon farlar, far tüpleri içinde xenon gazının basınçlı bir şekilde doldurulmasıyla oluşan far çeşididir. Eskiden sadece uzun far olarak kullanılan xenon farlar , kısa far olarak kullanıma uygun değildi. Ancak bi-xenon teknolojisi ile xenon farlar hem kısa hem uzun far olarak kullanıma uygun hale geldi.

LED Farların Özellikleri Nedir ?

1- Öncelikle halojen farlar sarı ışık üretir. LED farlar, beyaz ışık ürettiklerinden dolayı daha az enerji harcarlar. Bu da daha az yakıt tüketimi anlamına gelir.                                          2- Ömürleri, rakiplerine kıyasla daha uzundur. Xenon ve halojen farlara oranla bozulma oranları çok daha düşüktür.                                                                                          3- Daha yeni bir teknoloji olduğu için, geliştirilmeye daha açıktır. LED farlar sayesinde, farklı türde ve sürücüleri rahatlatabilecek yeni teknolojiler oluşturulabilir. Bunlardan en bilineni , otomatik kısa-uzun yapan farlardır. Bu, şu anda her araçta bulunmasa bile kullanımı gittikçe artmaktadır. Kısaca, karşıdan gelen bir araç yoksa otomatik olarak uzun farları, herhangi bir araç fark ederse kısa farları açan bir teknolojidir.

LED Far Yasak Mı ?

Üst sınıf birçok araçta bu teknoloji, zaten fabrika çıkışlı olarak bulunuyor. Ancak aracına sonradan taktıran bir kişi ceza yer mi ? sorusu kullanıcıların kafasını karıştırmakta. Aslında bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Peki nasıl ? Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir. Ancak piyasada çok ucuza satılan ve standartlarA uygun olmayan farlar yasaktır. Zaten standartlara uygun olmayan, yaptığınız bütün modifikasyonlar yasaktır. Tip onayı alınmış bir far ile, gönül rahatlığıyla trafiğe çıkabilirsiniz.

bmw led far görseli

LED Far Muayeneden Geçer Mi ?

Aslında bu sorunun cevabı yukarıdaki soru ile aynı. Aracınıza uygun olarak aldığınız LED far, hem trafikte hem muayenede size bir sıkıntı yaratmayacaktır. Ancak uygun olmayan bir far kullanmanız, muayeneden geçememenize neden olabilir. Bu bağlamda aracınıza uygun olan farı iyi araştırmalı ve ona göre taktırmalısınız. İlk önce kendi aracınızın far kodunu bulmalı, daha sonra çok fazla markanın bulunduğu bu ekosistemden bir seçim yapmalısınız. Bunun için Facebook ya da forum sitelerini kullanabilirsiniz. Örneğin Opel Astra’ya sahipsiniz. Opel Astra ile ilgili herhangi bir Facebook grubuna girdikten sonra, aracıma en uygun LED far hangisidir ? gibi sorular sorarak, kullanıcı yorumlarını değerlendirebilirsiniz.

LED Far Fiyatları Nedir ?

Aracımıza LED far taktırmaya karar verdik. Far kodumuza uygun bir far almak istedik. Bunun için ne kadar ödemeliyiz ? Bu sorunun cevabı yeni araba almak istiyorum. Ne kadar para lazım gibidir. Yani 50-60 liraya da 200-300 liraya da veya daha üstü fiyatlara LED far alabilirsiniz. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi trafik ve muayenede sıkıntı çekmemeniz için aracınıza uygun bir far almanız gerekir. Ayrıca internetten alırsanız ve araç işlerinize el yatkınlığınız yok ise montaj için ustaya ekstra para vermeniz gerekir. Maliyet hesabı yaparken bunu da hesaba katmayı unutmayın.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here