LPG’li Araçların Periyodik Bakımı Nasıl Oluyor?

1
57744
LPG'li Araçlar Yasası

LPG’li araçların periyodik bakımı nasıl oluyor? LPG’li araba periyodik bakım süreçlerinde nelere dikkat etmeli? Tüplü arabaların bakımları farklı mı oluyor? Detaylar için okumaya devam edin…

LPG’li Araçların Periyodik Bakımı

LPG’li araçların periyodik bakımı nasıl yapılır? LPG’li araçlar kaç kilometrede bir periyodik bakıma girer? Periyodik bakımda dikkat edilmesi gerekenler…  Bu sorular, pek çok tüplü araç sahibi ya da LPG’li araç sahibi için önemli. Diğer yandan LPG’li araç ilanlarına bakan, tüplü araba almak isteyenler de alacakları aracın bakım süreci hakkında bilgi edinmek istiyor. LPG’li araçlarla tüpsüz araçların bakım farklılıklarını öğrenmek istiyor. Peki, LPG’li Araçların Periyodik Bakımı nasıl oluyor? Mesela LPG’li araçlar kaç km’de bir bakıma girer?

LPG’li araçlar kaç kilometrede bir periyodik bakıma girer?

Yakıt fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, arabasına LPG taktıran ya da tüplü araç ilanlarına bakanlar arttı. Diğer yandan LPG’li araçların da periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor. Kural olarak her 10.000 km’de bir bakıma girmesi gereken LPG’li araçların bazı ek periyodik bakımları da bulunuyor. Önceliği olan bu bakımlardan LPG’li aracın gaz ayarının her 1000 km’de bir yapılması şart. Hava filtresi temizliği de her 3000 km’de bir yapılıyor. Bunun dışında kalan bakım için belirttiğimiz 10.000 km kuralı önemli 

Fabrika Çıkışı LPG'li Otomobiller

LPG’li araçların periyodik bakımı nasıl yapılır?

10.000 km periyodik bakımında LPG’li araçlarda kontrol edilmesi gerekenlerin başında elektrik tesisatı geliyor. Kaçak akım, LPG’li araçlar için oldukça tehlike arz eden bir durum. Bu nedenle de kaçak akım kontrolü ile birlikte sistemde ve bağlantı parçalarında oksitlenme olup olmadığı dikkatle kontrol ediliyor.

Regülatör yani buharlaştırıcı kontrolü de aynı derecede önem oluşturuyor. Burada biriken yabancı maddeler ve kostiğin temizlenmesi,  yağ alımı ve yağ ayarının yapılması, gaz ayarı ve gaz filtresi kontrolü servis tarafından dikkatle yapılıyor.

LPG elektro valfinde bulunan filtrenin temizliği ile hava filtresinin kontrolü ve değiştirilmesi de 10.000 km periyodik bakımı içerisinde yapılması gerekenlerden. Buji kontrolü ve değiştirilmesi, regülatör ve elektro valflerin tamir takımlarının değişimi, ana hortum ile bağlantı ekipmanının kontrolü, diyafram basıncını dengeleyen deliğin temizliği, basınç düşürücüsündeki 1. Ve 2. Kademe basınç ayarlarının kontrolü de 10.000 km periyodik bakımında gerçekleştiriliyor.

Periyodik kontrol sırasında, bakımı yapan servis ile aracınızda yaşadığınız sorunları da mutlaka belirtmeniz gerekiyor. Aracınız normalden fazla yakıt tüketiyorsa, yağ yaktığını düşünüyorsanız, rölanti problemi varsa, LPG’li aracınız normalden geç çalışıyorsa servisinize bu konuda bilgi vermeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, aracınız alışık olmadığınız bir koku yapıyorsa, stop ediyorsa, motor çekişinde düşme olduğunu farkettiyseniz, egzozdan çıkan gazın renginde değişme olduğunu düşünüyorsanız da bu sorunları periyodik bakım sırasında belirtmeniz sizin açınızdan faydalı oluyor.

LPG’li arabalara periyodik bakım zorunlu mu?

Benzinle, mazotla ya da elektrikle çalışan diğer araçlar gibi LPG’li araçların da periyodik bakıma girmesi şart. İsteğe bağlı olmayan bu kontrolleri her periyodik kontrol döneminde mutlaka yaptırmanız gerekiyor. LPG’li aracınızda yaptırdığınız düzenli bakımların siz ve aileniz için büyük önem taşıdığını unutmayın!

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here