Makas Sistemi Nedir? Makaslı Araçların Özellikleri!

1
5550

Makas sistemi nedir? Araçlarda neden makas sistemi bulunur?

Özellikle ticari araçlar için, yük kapasitesinin yüksek olması amacıyla makaslı sistem kullanılır. Konfor anlamında oldukça rahatsız olsa da kullanım amacı itibari ile oldukça yaygındır.

Makas

Bugün sizler için makas sistemi nasıl çalışır? Farkı nedir? Son dönemdeki gelişmeler nasıl oldu? bu konuları ele alarak bir içerik hazırladık.

1“Makaslı Arabanın Arkasında Böbrek Taşı Düşürürsün!” 🙂

Makaslı araçlar konusunda yapılan en yaygın söylem başlıktaki söylem idi.

Konfor anlamında gerçekten zayıf bir deneyim sunan makaslı araçlar, özellikle düşük maliyet, yüksek taşıma kapasitesi ve sağlamlık konularında başarı gösterdiği için yaygın olarak tercih edilmiştir.

2Makas Sisteminin Farkları Nelerdir?

Makas sistemi, özellikle yük taşımak için kullanılan ticari araçlarda ve arazi araçlarında yaygın olarak kullanılmıştır.

En büyük farkları, maliyetlerinin düşük olması, tamiri ve yenilemesi kolay olması aynı zamanda yük taşıma kapasitesi olarak oldukça sağlam olmasından kaynaklıdır.

Elbette tabiri caiz ise ” zıp zıp” zıplayan bir yapısı vardır.

Makas

Engebeli arazilerde, bozuk yollarda, kasislerde ve çukurlarda başınızın tavana değeceği kadar çok hareket etmenize neden olabilir. Bu bağlamda özellikle eski model ticari araçların arka kısmında oturmamaya özen gösteriniz. 🙂

3Günümüzde Makas Sistemi

Son yıllarda, makaslı sistemlerin kullanımı oldukça azalıyor. Büyük ticari araçlar haricinde, arazi araçları ve Pick-up’lar için artık makas sistemi yerini otomobillerde kullanılan konforlu tip helezonlu sistemlere dönüşüyor.

Yük taşıma kapasitesi konusunda aynı verimliliği gösterebilen bu yeni sistemler aynı zamanda sürüş konforu konusunda aynı bir binek otomobil deneyimini yaşatabiliyor.

Pick-up modellerinin günlük kullanımda yaygınlaşmasının temel sebeplerinden biriside arka taraftaki yaşam alanının genişlemesi ve makas tipi süspansiyonların yerini helezon tipi binek otomobil sistemlerinin almasıdır.

Sanayilerde gördüğünüz “makasçı” iş yerlerinin amacı işte bu makas tipi süspansiyonların tamirhaneleri olmasıdır.

Makaslar zamanla düzleşme eğilimi gösterirler.

Araçlara yüklenen yükler ve zaman zaman atılan fazla tonajlar neticesinde zamanla deforme olarak düzleşirler. İşte tamiri bu noktada devreye girer ve tekrar eski eğimi verilerek, yük kapasitesi ve işlevi geri kazandırılır.

Eski model pick-up’ların arka tarafı ön tarafından biraz yüksek olabilir. Dikkatinizi çekmişse bunun sebebi makas sisteminin olmasından kaynaklıdır.

Eğer arka tarafı ön tarafından yüksek ise o zaman makasçıda tamir edilmiş diyebiliriz. 🙂 Zamanla yük atıldıktan sonra, aynı seviyeye daha sonra ise tekrar makasçıya gidecek diyebiliriz. 🙂

İkinci el arazi araçları

Tekerinize taş değmesin.

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here