MAP sensörü, bir aracın emme manifoldunda bulunan hava basıncı miktarını ölçen bir motor sensörü türüdür. Bu basınç okuması, motor yükünü belirlemek için motor devri (dakika başına devir veya RPM olarak ölçülür) ile birlikte kullanılır, bu da aracın motor kontrol ünitesinin (ECU) motora giren hava hacmine uyacak şekilde doğru miktarda yakıt vermesini sağlar.

MAP sensörünüz arızalanırsa, muhtemelen aracınızın hava / yakıt oranını etkileyecektir. Bir MAP sensörünün nasıl çalıştığını ve kötü bir MAP sensörünün dikkat edilmesi gereken genel semptomlarını anlamak için okumaya devam edin.

Kötü MAP Sensörü Belirtileri

MAP sensörü arızalıysa, sonuç genellikle yanlış bir hava-yakıt karışımıdır . Sensörün nasıl arızalandığına bağlı olarak, hava-yakıt karışımı çok zengin (çok fazla yakıt) veya zayıf (çok az yakıt) olabilir.

ECU, hatalı okumaları veya tam veri eksikliğini telafi etmek için diğer sensörlere geri dönmeyi deneyebilir. Bunlardan bii de O2 sensörüdür . Aracın egzoz sistemine yerleştirilen bir O2 sensörü, yanmanın zengin mi, zayıf mı yoksa doğru mu olduğunu belirlemek için yanmış hava-yakıt karışımındaki oksijen miktarını okur.

Aşağıda, hatalı bir MAP sensörünü gösteren en yaygın işaretlerden birkaçı bulunmaktadır.

# 1 – Zengin Hava Yakıt Karışımı

buji kirlendi

Hava yakıt karışımı aşırı derecede zenginse, aşağıdakiler meydana gelebilir:

  • Bujiler arızalanabilir.
  • Karbon birikintileri daha hızlı birikebilir.
  • Katalitik konvertör tıkanabilir.
  • Egzozda güçlü bir benzin kokusu olabilir.

# 2 – Hava Yakıt Karışımı

Hava yakıt karışımı aşırı derecede zayıfsa, sonuçlar daha da kötü olabilir:

  • Daha zayıf yanma motor sıcaklığını artırır ve bu durum, zaman içinde aşırı ısı nedeniyle motor bileşenlerine zarar verebilir veya ömrünü kısaltabilir.
  • Daha zayıf hava yakıt karışımları, karbon monoksit (CO) ve nitrojen oksit (NOx) gibi daha zararlı emisyonlar da üretir.
  • Predetonation (motor vuruntusu olarak da adlandırılır) meydana gelmesi daha olasıdır. Vuruntu yük altındayken meydana gelirse, feci bir arızaya neden olabilir ve tüm motorun arızalanmasına mal olabilir.

# 3 – Motor Işığını Kontrol Edin

Aracınız bir OBD2 portuna (1996 veya daha yeni) sahipse, MAP sensörüyle ilgili bir sorun tespit ederse bir kontrol motoru ışığı atabilir. Yaygın bir arıza kodu DTC P0106’dır. Kontrol motoru ışığının hatalı bir MAP sensöründen kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kodu bir serviste veya otomobil parçaları dükkanında baktırabilirsiniz

# 4 – Teklemeler

silindir tekleme nedenleri

Aracınız ideal bir hava-yakıt karışımı ile çalışmıyorsa, motorunuzun tam yanmayı sürdürmek için kendini zorlayacaktır. Buda sarsıntılı çalışmasına sebep olur. Motorda eksik yanma meydana gelirse, bu yanlış ateşlemelere neden olur. Bu sebepten aracınız teklemeye başlar.

 

5 YORUMLAR

  1. Merhaba 1.616v palio benzinde ve lpgde ilk calıştırdıgımda 3000devirde calışıyor bayagı ısındıgı zaman biraz düşüyor ama yinede yüksek calışıyor rolanti motoru map sensörü hava ısı emiş sensörü mptor suyu sıcaklık sensörü ve kelebek potansiyometesiyeni manifolt lastikleri degişti ama aynı neden olabilir

    • Merhaba Eray bey. Benim araba da 1.6 16v siena 13 gündür uğraşıyorum Sizin sorunda arıza ışığı yaniyor mu? Fan tarafinda sensor vb kablosu çıkmış olabilir belki, yüksek devir ile ilgili okumuştum 3000 devir.
      Benim sorunum, ani gaz verince ateşleme arızası veriyor, kalkış yapmsk isteyince araba yığılıyor. En son map sensorunden suphelendim.
      Hangi şehirdesiniz, görüşelim isterseniz bilgi paylaşımı yapariz

  2. Merhaba, aracım Fiat Siena 1.6 16v 99 model. Aracım nornalde rolantide silkeleme yapıyordu.  Sonra bir akşam gaz yememeye yığılmaya başladı. Arıza ışığı yanıyor, ateşleme duzensizlesiyor veya boğuluyor gibi oluyor. Çiğ atıyor. Buji kablo vb değişti. Şase noktaları beyin kontrol edildi, beyinde  Bobin 1 bobin 2 arızası veriyor ama yedek bobinde aynı. Zaten ne yani bobinin iki sarımı aynı anda mı arızalı olacak. Emme basıncı ölçülen, beyine gelen değer rolantide 372mmHg yani 0.506 bar. Map sensör fazla ölçüp fazla yakıt verilmesine sebep oluyor olabilir mi? 12 gündür perişan oldum. Map hortumunu söküp gaz verdim, çiğ atma gitti ama sensor yokken arabayı yürütmedim başka sıkıntı çıkmasın diye. Map sensör mü sizce? Subaplar kaçırsa vakum-emme düşme durumu olmaz mı?

  3. Selamünaleyküm öncelikle paylaşımınızı dikkatleri önemli okudum bilgilendirme yaptığınız için teşekkür ederim 2004 Honda civic 1.06 motor aracım var Aracımdaki sorun ise sürekli rol anti takılı kalıyor boğaz kelebeği dediler boğaz kelebeğini değiştirdim yine aynı sorun başgösterdi bujileri kontrol ettik herhangi bir sıkıntı yok lakin aracımı boş aldığımda ışıklara doğru yaklaşırken 1500 ila 2000 devir arasında takılı kalıyor bu sorun ne yapıyorsun Siri ile alakalı mıdır yoksa başka bir sorunu vardır teşekkür ederim kolay gelsin

  4. Aracım 2014 Mazda 3 Sky Activ-G manuel ve benzinli modeli. Aracımı 7 yıldır düzenli kullanıyorum ve tüm bakımları yetkili serviste yapıldı. 201500 km ye kadar yol yaptım. Hiç arıza yapmayan bir araç ve memnunum. Geçen hafta ilk kez motor arıza lambası yaktı. Ardından ikinci kez marş yaptığımda motor arıza lambasına ek, lastik basınç sensörü ve ESP lambası yaktı. Digital vites geçişlerini gösteren rakamları göstermedi, klimayı açtığımda klima ılık üfledi. Depomda yakıt olmasına rağmen yakıt yok ve lambası yandı. Hareket halinde vites geçişlerinde gaz verirken hafif tekleme hissettim ve doğal olarak yetkili servisi aradım.Servise ne olur ne olmaz diyerek çekici ile aracımı götürdüm. Serviste Motor arıza kodu resetlendi ve son güncel yazılım yüklendi. Ancak eve gittiğimde maalesef tekrardan arıza ışıkları yandı. Ertesi gün tekrardan servise gittim, 5 saatlik bir arıza tesbiti sonrası sonuç Air flow kütle sensörü yani MAP sensörü arızası çıktı. Makalede anlatılan hemen herşeyi yaşadım uygun yerinde tesbitler yapılmış. Yalnız bu parçaya 6750 TL verdim işçilikle beraber 7000 TL ye mal oldu. Üstüne orjinal Bujileri değiştirdim 4 adet 2500 TL. Yani toplam 10 bin TL ödeme yaptım. Allah’tan bobinlerde arıza yok 4 adet bobin 10 bin küsür idi. Yani kısaca MAP sensörü önemli bir bileşen, motoru ve elektronik aksamları kesinlikle etkileyen bir sensör, ömrü doldu ise masraflı doğrusu. Herkese kazasız belasız arızasız sürüşler diliyorum.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here