Ana Sayfa Danışman Marş Basmıyor Ne Yapmalıyım? | Dinamo Arızası

Marş Basmıyor Ne Yapmalıyım? | Dinamo Arızası

1
30531

Marş Basmıyor Ne Yapmalıyım?

Günümüzde birçok kişi otomobil fiyatlarının yüksek olması sebebiyle otomobil alırken sıfır yerine 2.el otomobil tercih ediyor. 2.el otomobillerin arıza yapma ihtimali ne yazık ki sıfır otomobillere göre daha fazladır. Özellikle de bakımları aksatılmış otomobillerin arıza yapması kaçınılmazdır. Otomobiller komplike bir yapıya sahip olduğu için arıza yapabilecek birçok bölümü vardır. Bazı arızalar yolda kalmanıza sebep olurken bazıları da aracınızı servise kadar kullanarak götürmenize olanak sağlar. Örnek verecek olursak; tekerlek bilyasından gelen uğultu sizi yolda bırakmazken, Triger kayışının kopması yolda kalmanıza neden olur. Bazı sorunlar karşısında ise yapacağınız ufak dokunuşlarla çekici çağırmaktan kurtulabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere “Marş Basmıyor Ne Yapmalıyım?” Sorusunun cevabının vereceğiz.

Marş Basmıyor Ne Yapmalıyım?

Marş işlemi otomobilin durağan haldeki motoruna ilk hareketi, marş dinamosu adı verilen bir elektrik motoruyla verme işlemine denir. Bu işlem anahtarı çevirince gerçekleşir. Marş dinamosunda bulunan dişli, volantı döndürür. Hava Yakıt karışımı ateşlenince ortaya çıkan enerji, motorun hareketinin devamını getirir. Marş motoru zaman zaman arıza yapabilir. Örnek verecek olursak; mola vermek için durduğunuz dinlenme tesisinde otomobiliniz marş almayabilir. Bu durum birçok nedenden kaynaklanabilir. Yapılması gereken işlemler sırasıyla;

  • Aracın aküsü kontrol edilmelidir. Şarj dinamosunda sorun varsa araç aküsünü dolduramaz. Akü biter ve araç çalışmaz.
  • Akü normal seviyedeyse; Marş dinamosunda bir sıkışıklık olmuş olabilir. Yapılması gereken aracı servise götürmektir. Ancak çekici çağırmadan önce marş dinamosuna bir sopa yardımıyla abartmayacak şekilde vurmak, sıkışıklığı giderip aracın çalışmasını sağlayacaktır.
  • Aracınız vurma sonucunda çalışırsa marş motorunun bakım görmesi gerekir. En yakın zamanda yaptırmanız önerilir.

Marş Dinamosu Bakımı

Marş Dinamosunun içerisinde bulunan parçalar arıza yapabilir. Arıza yapabilecek parçalar:

  • Marş motoru içeirisnde bir bobin bulunur. Sorununuzun kaynağı bobin olabilir.
  • Marş motoru içinde yer alan bilya, kolektör ve dişlilerde arıza, deformasyon olabilir.
  • En sık görülen ise marş dinamosunun kömürünün bitmesidir. Marş dinamosu kömürü biten ya da azalan marş motoru çalışmaz veya çalışmakta çok zorlanır.

Marş dinamosunun tamiri mümkündür. Oto elektrik servisleri, marş motorunuzun var olan tüm arızalarını giderebilir. Kömürlerin değiştirilmesi en kolay işlemlerden biridir. Bobin ve kolektör biraz daha pahalı parçalardır; ama onların da değişimi mümkündür. Çoklu arızalarda tamir yerine dinamonuzu yenisi ile değiştirme yoluna gidebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Cenk Burak
    Bilgilendirici bir içerik olmuş. Hiç anlamayan biri bile artık aracı marş basmazsa ne yapacağını bilebilir.