Ana Sayfa Danışman Modern Otomobil Teknolojisi Evrimi Nasıl Gerçekleşti?

Modern Otomobil Teknolojisi Evrimi Nasıl Gerçekleşti?

0
1726

 

Modern otomobil teknolojisi evrimi uzun yıllardır devam ediyor. Zaman geçtikçe teknoloji sürekli gelişerek modern otomobil teknolojisinin de evrim geçirmesini sağlıyor.

İlk araba 1886 yılında Mercedes-Benz tarafından üretildi ve daha sonra Henry Ford 1908 yılında Model T ile piyasaya giriş yaptı.

1922’de elektronik ateşleme, marş kolu yerine geçti, ancak Chrysler 1949’a kadar anahtarlı ateşlemeyi üretim araçlarında kullanmaya karar verdi. Araba çakmakları ilk olarak 1921’de otomobillerde kullanılmaya başlandı. Arabalarda radyo ise ilk olarak 1930 yılında kullanıldı.

Otomobillerde hidrolik direksiyon ilk olarak 1951’de ortaya çıktı ve daha sonra Chrysler 1953 yılında klimayı otomotiv sektörüne tanıttı

Üç noktalı emniyet kemerleri 1959 yılında Volvo tarafından üretildi. 1960’larda elektrikli pencereleri otomotiv sektöründe gördük. Daha sonra ısıtmalı koltuklar ve kademeli sileceklerin hayatımıza girmesi ile gelişmenin ne kadar hızlı olduğunu bir kez daha anladık.

Anti lock frenler ilk kez 1971 yılında görüldü, 1973 yılında, katalitik dönüştürücü hayatımıza girerek çevreye salınan zararlı egzoz gazlarının önüne geçildi. ilk dijital gösterge paneli 1974 yılında ortaya çıktı. Hava yastıkları 1980’lerde standartlaşmaya başladı ve daha sonra 1990’lardan sonra modern otomobil teknolojisi gelişimi çok fazla hızlanmaya başladı ve bu hızlanma yeni nesil araçlarda gördüğümüz olağanüstü teknolojik gelişmeleri de beraberinde getirdi. Modern otomobil teknoloji evriminde hızlı bir şekilde hayatımıza giren özelliklere göz atalım.

1 Modern Otomobil Teknolojisi 1990: Dahili Uydu Navigasyon

Önceden GPS olmadığı zamanlarda ya daha önce gittiysek hafızamıza güvenirdik ya da sayfa haritalar içinde boğuluyor olurduk. Daha sonra şirketler otomobillerde navigasyon sistemlerinin olması gerektiğine dikkat çekerek bu konuda çalışmalar başlattı.

1990 yılında, Mazda bir üretim aracına GPS tabanlı navigasyon sistemi koyan ilk şirket oldu. 1995 yılında bir ABD arabası olarak ilk GPS navigasyon sistemini kullanan marka ise Oldsmobile oldu. 1995 yılında 1.995 $ ile opsiyonel olarak araçlarda kullanılmaya başlandı. 2000 yılına kadar ABD hükümeti sivil kullanım için daha doğru bir GPS sinyalini hazır hale getirdi ve GPS tabanlı navigasyon sürekli olarak kullanılmaya başlandı.

2 1996: Telematik Sistemler

Modern otomobil teknolojisi arasında geçmişte de yaygın bir şekilde kullanılan bir başka teknolojide telematik sistemler. Telematik sistemler araçta  herhangi bir kaza anında hava yastıklarının devreye girmesi sonucu ilk yardım ekiplerinin aranması, aracın çalınması durumunda takibinin sağlanması, konum belirleme özelliği, kapısı kilitlenmiş bir otomobilin merkezden kapısının açılamasının sağlanması gibi konularda yardımcı olur.

İlk telematik sistemler bir hava yastığı konuşlandırılmıştır ve acil servisleri arayabilir şekilde ayarlanmıştor. ilk olarak Cadillac Eldorado, DeVille ve Seville’e gibi modellerde kullanıldı. Zamanla, GPS konumları ve aynı zamanda ses ve veri iletimi yeteneği eklemek için sürekli olarak güncellendi.  Günümüzde hemen hemen her araba da bu sistemler mevcuttur.

3 1998: Renkli Head-Up Ekran

1980’li yıllarda bilim kurgu harikası olarak tanımlanan Head-Up ekran teknolojisi 1998 yılında Oldsmobile Cutlass Supreme Indy Pace Otomobillerde kullanılarak gerçek oldu.

Zamanla yaygın olarak kullanılma durumu arttı ve Toyota ve Nissan bazı modellerde bu özelliği kullanmaya başladı. Ancak en dikkat çeken ise bu teknolojinin Nissan 240SX de kullanılmasıydı.

Dünyada kullanımında Arayüz genellikle siyah beyaz iken ilk renkli ekranı kullanan araba 1998 Chevrolet Corvette oldu. ve BMW 2003 5 Serisi ile bu ekran gelişme sürecinde hızlandı.

Head-Up ekran ülkemizde bulunan yeni nesil araçların bazılarında bulunmakta Dünya da ise yaygın olarak kullanılmaktadır. Aracınıza sonradan taktırmanız mümkün ancak biraz maliyetli. Onun için harici Head-Up Display kullanabilirsiniz.

4 1999: Adaptif Cruise Control

Mercedes denildiği zaman otomotiv sektöründe bir çok özelliğin öncüsü olduğunu biliriz. Bu özelliklerden biri de Adaptif Cruise Control.

Mitsubishi, otomobilin hızını uyarlamak için gaz ve şanzıman kontrolü kullanan ancak frenleri kullanmayan lidar tabanlı bir seyir kontrol sistemiyle lazer kontrollü seyir kontrolüne öncülük etti.

Daha sonra Mercedes Distronic sistemini 1999 yılında S-Class ve CL’de dünya çapında mevcut olan ilk radar destekli Adaptif cruise control sistemi olarak tanıttı. Bu teknoloji günümüzde otonom araç teknolojisi çerçevesinde oldukça etkin bir şekilde kullanılıyor.

5 2000/2001: Bluetooth

Cep telefonumuzda bulunan Bluetooth özelliği 2020 itibariyle hafife alınan bir özellik olsa da ilk çıktığı yıllar çok önemliydi. Modern otomobil teknolojisi o yıllarda bluetooth ile çok iyi bir seviyedeydi.

Bluetooth ile bir araba stereo kafa ünitesi satın aldıktan sonra gereken bağlantı adımlarını kurup cep telefonunuzla arabanız arasında bir bağlantı sağlayabiliyorsunuz. Bluetooth teknolojisi ilk olarak Acura marka otomobilde kullanıldı.

6 2001: Modern Bilgi-Eğlence Sistemi

Bugün bildiğimiz bilgi-eğlence sisteminin ne zaman ortaya çıktığını tespit etmek zor. BMW iDrive sistemini 2001 yılında 7 Serisi ile tanıştırdı; merkezi bir düğme tarafından kontrol edilen ve pano üzerinde daha az düğme anlamına gelen belirgin bir ekrana sahipti. Ancak arabada kullanılan ilk dokunmatik ekran 1986 model Buick Riviera’ya kadar uzanır. İlk çıktığı yılarda yeşil-siyah katot-ray tüp ekran ile dikkat çekmişti.

21 yıl sonra, 2007 yılında ilk Apple iPhone yayımlanmasından sonra arabalarda kullanılan dokunmatil sistemlerde büyük gelişmeler olduğunu görebiliyoruz.

7 2002: Park Kamerası

İlk geri görüş kamerası 1956 Buick Centurion konsept otomobilde kullanıldı. Volvo bu konuda 1972 yılında istekli olsa da Deneysel Güvenlik Otomobili olmasına rağmen ama üretimi sürekli hale getirmedi.

Japon pazarında ise ilk geri görüş kamera üretimi 1991 Toyota Soarer Limited ile piyasaya sürüldü. Nissan da kullanılan Park kamerası ise 2002 yılında Japonya dışında teknoloji tanıtmak için Nissan Primera ile görücüye çıktı.

Günümüzde 2018 yılında çıkarılan mevzuat ile modern otomobil teknolojisine hizmet eden çoğu otomobilde bu teknolojinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Yeni nesil görüş kamerası olarak tanımlayacağımız ilk büyük gelişmeyi ise Surround görüş kamerası konsepti ile 4 kamera ile çok yönlü geri görüş sağlayan 2008 Infiniti EX35 modeli yaptı.

8 2004: Uzaktan Çalıştırma

Uzaktan çalıştırma teknolojisi 2004’ten önce satış sonrası üzerinden mevcuttu, ancak GM’nin teknolojiyi doğrudan fabrikadan sunmaya karar verdiği yıldı. Başlamadan önce, araçlar motor yağ basıncı, motor sıcaklığı, gaz pozisyonu, fren /şanzıman vites değiştirme pozisyonu ve akü voltajı tanılama çalıştırmak için ayarlandı.

Her şey kontrol altındaysa ve başlık açık değilse, araba çalıştırılır. Uzaktan çalıştırma teknolojisi Özellikle sıcak veya soğuk hava ile iklimlerde yaşayan insanlar için inanılmaz değerli bir özellik haline gelmiştir. Arabayı önceden başlatmak ısınma işlemini siz evdeyken başlatacağı için üşümeniz azalacaktır. Uzaktan çalıştırma modern otomobil teknolojisi arasında çok önemli bir yerdedir.

9 2006: Kendini Park Eden Araba

Lexus dünyaya ilk kendi kendine park eden arabayı üreten otomobil markası oldu; Lexus 2006 LS 460 sedan Detroit Uluslararası Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı ve teknolojiye uzak insanların bile dikkatini çekti.

Özelliği etkinleştirmek için, dikiz kamerayı etkinleştirin ve sonra kullanmak istediğiniz park alanı üzerinde park etmek üzere gösterge de bulunan paralel park simgesine dokunun. Daha sonra aracın kendi kendini park etmesi için direksiyonu serbest bırakabilirsiniz. Diğer üreticilerin bu teknolojiyi izleyip daha iyi versiyonlarını geliştirdiğini belirtelim.

10 2007: Kör Nokta İzleme

Kör nokta riskleri nedeniyle güvenlik mevzuatı ile birlikte yan aynalar kullanırken kör noktalar binek araçlarda daha sorunlu hale geldi.

Volvo, bu konuyu ele alarak Kör Nokta Bilgi Sistemi’ni geliştirdi ve 2007 S80 sedan’ına dahil etti ve başka bir araçla şerit değiştirirken sürücü için gözle görülür bir uyarı oluşturdu. Ford o zamanlar Volvo’nun ana şirketiydi ve tüm markaları için aynı sistemi kullanmaya başladı.

Mazda daha sonra 2008 Mazda CX-9 için benzer bir sistem kullandı, ama sadece Grand Touring döşeme ile yetindi.  2013 yılında, Mazda kendi yelpazesi ile teknolojiyi daha fazla kullanılabilir hale getirmeye başladı ve diğer şirketler onu izledi. Kör nokta izleme sistemleri artık arkadan trafik güvenlik sistemleri için de kullanılmaktadır.

11 Modern Otomobil Teknolojisi 2007: LED Farlar

Ortak halojen farlar kullanım yaklaşık 800 saat için derecelendirilmiştir, Yüksek Yoğunluklu aydınlatma konusunda ideal değildir, pahalı ve karmaşık bir sistemdir. LED farlar ise mükemmel renk dengesine sahiptir ve  oldukça parlak bir ışık verir. Halojen farlara göre daha hızlı ışık, enerji tasarruflu, ve uzun bir çalışma ömrüne sahiptir.

Otomobillerde dış LED kullanımı çok geçmişe gider. 1986 Chevrolet Corvette fren lambaları led far sistemine sahiptir. Kia 2002 yılında LED sinyal lambaları kullanmaya başladı ve sonra 2007 Audi R8 LED gündüz farları kullandı.

12 Modern Otomobil Teknolojisi 2009:  Telefon Bağlantılı Arabalar

Günümüzde her otomobil telefon ile bağlantı kurmak için özel yazılımlar barındırmaktadır.

2009 yılında Mercedes, sahibinin araçlarına akıllı telefonlarından uzaktan erişim sağlamak için ‘mbrace’ uygulamasının ilk sürümünü başlattı. Bu özellik iPhone ve Blackberry ile çalıştı ve uzaktan kapı kilitlemenin yanı sıra araç konumu bulmak konusunda da yardımcı oldu.

O zamandan beri, otomobil üreticilerinin uygulamaları, teşhis, yakıt seviyesini kontrol etme, aracın konumunu kontrol etme, uzaktan çalıştırma ve hatta servis randevuları rezervasyonu gibi her şeyi içerecek şekilde kapsamını artırmıştır.

13 Modern Otomobil Teknolojisi  2012: İlk Otonom Otomobiller 

İlk üretim otonom otomobili inşa etme yarışı 2010’larda başladı. Deneysel sürücüsüz teknolojisini yolda kullanmak için ilk lisansı alan Google’dı.

Toyota Prius’a Nevada’da lisans verildi ve otonom sistemleri test kapılarını açtı. Bu da bizi şerit tutma, çarpışmadan kaçınma ve gelişmiş adaptif hız kontrol sistemleri gibi üretim araçlarında sürücü yardımı özelliklerinin bir bolluğuna götürdü.

2014 yılında Tesla, mevcut sahipler için ilk otomatik pilot yinelemesini, sürücünün müdahalesi olmadan arabayı yönlendirebilen ve otoyoldaki şerit değiştirebilen ilk ticari sistem olarak geliştirdi.

14 Modern Otomobil Teknolojisi 2014 Apple CarPlay

Otomobil bilgi-eğlence sistemleri genellikle sürücünün cebinde akıllı telefon bulunan donanım üzerinde çalıştırılır olmuştur. Apple’ın CarPlay’i 2014 yılında piyasaya çıktı ve bunu değiştirmek için Android Auto tarafından yakın takip altında  olmuştur. Hem Apple hem de Google, ses kontrolü ve navigasyonuyla öncülük eder ve sistemler popüler seyahat ve müzik uygulamalarını kullanarak günlük yaşamı otomobille bütünleştirerek ve bir otomobilin teknolojisinin kolayca yükseltilebilen akıllı telefonunuzdan daha geride olmamasını sağlar. Şu anda yapmanız gereken tek şey telefonunuzu takın ve bu bilgi-eğlence sistemi ile eş zamanlı olarak kullanın.

15 2018 Anahtar Olarak Telefon

Modern otomobil teknolojisi arasında en gözde özellikerden olan anahtarsız giriş uzun zamandır bizimle. Ford’un SecuriCode yazılımı ile 1980 yılından bu yana anahtarsız girişi kullanıyoruz. Bu teknoloji için yavaş bir gelişme oldu ve çıktığı günden bu yana arabanın çalışması için her zaman cebinizde uzaktan kumanda olması gerektiriyordu. Bu modern otomobil teknolojisinin gelişiminin bu kadar uzun sürmesi inanılmaz görünüyor, ancak Tesla müşterilerini 2018’de uzak anahtarlık yerine cep telefonu kullanmayı tanıttı. Model 3’ler sürücünün telefonunu 10 metre öteden hissedip kapıları açabiliyorlar.

İkinci El Otomobil İlanları

 

HENÜZ YORUM YOK