Motor Çeşitleri Nelerdir?

2
10289
motor-cesitleri

Motor, ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirerek güç elde edilmesini sağlayan makinelerdir. Otomobil seçerken performans ve yakıt verimliliği gibi kriterleri göz önünde bulundurduğumuzda motorlar konusunda bilgi sahibi olmamız oldukça önemli. Peki motor çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit otomobil motoru vardır? Tüm detayları sizin için derledik.

Motor Çeşitleri

Temelde motorlar iki çeşittir: İçten yanmalı ve dıştan yanmalı motorlar.

  1. Dıştan Yanmalı Motorlar: Yakıtın yanması motorun dışında gerçekleşir. Motor yakıtı yakar ama enerji farklı bir akışkan maddeye iletilir ve akışkanın ısınması sayesinde elde edilen enerji ile hareket gerçekleşir. Buharlı makineler, stirling motoru örnek olarak gösterilebilir.
  2. İçten Yanmalı Motorlar:  İçten yanmalı motorda yakıtın yanması motorun içinde gerçekleşir. İki zamanlı ve dört zamanlı benzinli ve dizel motor, içten yanmalı motorlara örnektir.

İçten yanmalı motorlar birkaç faklı sınıfta türlere ayrılır;

Tasarımlarına göre motor çeşitleri

Pistonlu motor: Motorun içinde bir piston ve silindir vardır. Piston silindir içinde pistonlu (ileri ve geri) hareket yapar. Pistonun hareketi nedeniyle, buna pistonlu motor denir. 2 zamanlı ve dört zamanlı motorlar, pistonlu motorun yaygın örnekleridir.

Rotary motor: Motor içerisindeki rotor güç üretmek için döner hareket yapar.Türbin motorları buna örnektir.

Yakıt türüne göre motor çeşitleri:

Benzinli motor: Çalışması için benzin kullanılan motorlardır. Bu motorlarda yakıt ve hava karışımı yanma odasına girmeden önce bujilerle ateşleniyor. Benzinli otomobiller, dizel otomobillere göre daha seridir. Sık bakım gerektirmemesi de tercih sebeplerinden biri olan benzinli motorlar, yüksek performans arayanlar için idealdir.

Dizel motor: Benzinli motorlardan farkı yakıt ve hava karışımını buji ile ateşlemek yerine sıkıştırarak yakan motorlardır. Benzinli motorlara nazaran daha uzun ömürlüdürler.

Elektrikli araç motorları nelerdir?

Elektrikli araçlar, rotor denilen bir sistem ile çalışırlar. Temel olarak elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirirler. Aks ve milden oluşan sisteme elektrik iletilir ve manyetik alan oluşturulur. Bu manyetik alan vasıtasıyla hareket enerjisi elde edilir ve araç hareket eder. Elektrik enerjisi verebilmek için genellikle bataryalar kullanılır. Ayrıca hidrojen yakıt pili adı verilen bir yöntem daha mevcuttur.

Yakıt enjeksiyon şekline göre motor çeşitleri

FSI motor: Direkt enjeksiyonlu motorlar olarak da bilinen FSI motorlar yakıtın yanma odasına doğrudan aktarıldığı motor tiplerini oluşturuyor. FSI motorlar bu sayede daha iyi yakıt tasarrufu ve düşük emisyon değerleri amaçlıyor.

TSI motor: Açılımı Turbo Stratified Injection olan TSI motorlar küçük hacimli motorlara turbo eklenmesiyle elde edilen bir teknolojiye sahip. Turbo teknolojisi sayesinde küçük hacimli motorlardan daha fazla güç elde etmeyi amaçlayan bu motor tipi düşük yakıt tüketimi gibi bir avantaja da sahip.

TFSI motor: FSI motorların turbo beslemeli versiyonu olan TFSI motorlar, diğer motor türlerine kıyasla çok daha yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi sunuyor. Turbo motoru sayesinde atık gazları tekrar dönüştürerek düşük emisyon değerleri de sağlayan bu motor tipinin LPG dönüşümlerine uygun olmadığını belirtmek gerekiyor.

GDI motor: Gasoline Direct Injection yani GDI motorlar, güçlü ve dayanıklı motor bloğu sayesinde yüksek basınçlarda çalışıyor. Bu sayede çok daha iyi bir performans sunan GDI motorlar için FSI motorların gelişmiş versiyonu tanımlaması yapılabilir.

T-GDI motor: GDI motorlara turbo eklenerek geliştirilen T-GDI motor teknolojisi bunu yaparak daha fazla performans almayı amaçlıyor. T-GDI motorlarda turbo sayesinde yanma odasına daha fazla hava gönderildiği için normal kapasitesinden daha fazla güç üretiliyor.

Hava besleme sistemine göre motorlar

Atmosferik Motorlar: içten yanmalı motorların silindir içerisinde yer alan yanma odasına hava veya hava/yakıt karışımını doğrudan pistonun hareketleriyle alınarak çalışan motorlardır.

Turbo Motorlar: Havayı yüksek basınçla silindirler içerisine gönderen turbo motorlar ile daha fazla güç ve tork üretilir.

Turbo Motorların Avantajları Nelerdir?

  • Düşük devirlerde daha yüksek tork ürettikleri için daha güçlü performans gösterirler.
  • Vergi oranları daha düşüktür.
  • Atmosferik motorlara kıyasla daha hafiftir.
  • Daha fazla yakıt tasarrufu sağlarlar.

Turbo Motorların Dezavantajları Nelerdir?

  • Fazlasıyla hassastır. Özenli kullanılması gerekir.
  • Bakımları ve onarımları da daha masraflıdır.

Zaman veya strok sayısına göre motor çeşitleri:

İki Zamanlı Motorlar: Emme ve sıkıştırma bir strokta, yanma ve egzoz ise diğer strokta gerçekleşir. Peki, strok nedir? Strok, pistonun silindir içinde yükseldiği en üst nokta ile alçaldığı en alt nokta arasındaki mesafeyi ifade eder.

Dört Zamanlı Motorlar: Bu motorlarda emme adı verilen işlem gerçekleşir ve hava ile yakıt karışımı motora ulaştırılır. Sonrasında sıkıştırma işleminde ise yakıt ve hava karışımı basınç oluşturacak şekilde sıkıştırılır.

Ardından buji ya da doğrudan basınç yardımı ile ateşleme gerçekleştirilir. Son aşama olan egzoz zamanında ise piston geri itilerek hareket enerjisi kazanılıp atık haline gelen kısım egzoz yardımı ile dışarı atılır.

2.el otomobil ilanlarımıza bakmadan geçme

Silindir Sıralanışına Göre Motor Çeşitleri

Sıralı (Düz) motor: En yaygın silindir sıralanışını sıralı motorlar oluşturuyor. Bu tip motorlarda silindirler yan yana aynı düzlem üzerine sıralandığı için hafif, daha maliyetsiz ve yakıt tasarrufu yüksek motorlar olarak biliniyor.

V tipi: V tipi motorlarda pistonlar ve silindirler arasında üstten bakıldığında V harfini andıran belirli bir açı bulunuyor. Motorun sahip olduğu bu şekil titreşimi minimuma indirerek denge sorununu ortadan kaldırıyor.

Boksör tipi: Bu tip motorlarda silindirler karşılıklı konumlarda yer alıyor. Bu sayede mükemmel bir dengeye sahip olsalar da yakıt tüketiminde diğerlerine kıyasla verimli bir performans sunamıyorlar.

W tipi: 12 ve 16 silindirli araçlarda görülen W tipi motorlarda silindirler üç sıra halinde düzenleniyor. Yüksek performansa sahip güçlü motorlarda bu silindir düzeni kullanılıyor.

2 YORUMLAR

  1. L tipi motorlarda vardır:

    Günümüzde kullanılmayan bu supap tasarım tipine sahip motorlar 1930’lardan 1960’lara kadar kullanılmıştır. İlk içten yanmalı motor tipidir. Bu supap tasarımında supaplar motor bloğunun yan tarafında ve günümüzün aksine ters şekilde L harfine benzer pozisyonda çalışırlar. Supap başı yukarıda, supap sapı aşağıdadır. Hareketini motor bloğundaki eksantrik milinden alır. Emme ve egzoz supaplarının motor bloğunun aynı tarafında olması sebebiyle, emme ve egzoz manifoldları da motorun aynı yanında bulunur (bu olumsuz bir durumdur)

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here