Motor yağ çubuğu bir sopa gibi bir şey değil. Çubuk motora tam sığar ve motorun alt tarafına ulaşmak için yeterince uzun ve incedir. Motor yağı motorun altına yerleştiğinden, fonksiyonel bir Motor yağ çubuğu motorunuzdaki yağ miktarını bilmenizi sağlar. Ama Motor yağ çubuğu üzerinde yağ olmadığında ne olur?

Böyle bir durumda, Motor yağ çubuğunda görünen fotoğraf motor hasarı adına önemli bir sorundur. Motor yağı arabaya, kalp ise kan’ı insan vücuduna pompalar. Motorlar motor yağı olmadan iyi çalışamaz çünkü motorun sorunsuz çalışmasını sağlayan budur. Motor yağı, hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi önleyen ve motorun sorunsuz çalışmasını sağlayan bir film oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Bu yüzden düzenli olarak bir yağ değişimi yapmanız önerilir. Bu arada, yağ çubuğundan yağ sızma durumuna daha yakından bakalım.

Yağ Çubuğu Yağsız Olursa Ne olur?

 Motor YAĞ Çubuğu

Eğer Motor Yağ çubuğu üzerinde hiçbir yağ görmezseniz bunun bazı nedenlere bağlı olduğunu bilmeniz gerekir. İçiniz rahat olsun sorunların hepsi kötü değil. Detayları inceleyelim.

Düşük Yağ Seviyesi

 Motor YAĞ Çubuğu

Bu durum sürüşten sonra Motor yağ çubuğu üzerinde hiçbir yağ olmamasının belirgin nedenlerinden biridir. Arabanızın yağ değişimine ihtiyacı olduğu aklınızdan kaçmış olabilir. Günlük yaşam sorunları ile uğraşırken motor yağınızı en son ne zaman değiştirdiğinizi unutmak oldukça kolaydır.

Yağ seviyesinin düşük olmasının bir diğer nedeni de doğru miktarda yağ dökmemenizdir. Farklı motorlar farklı kapasitelere sahip, bu yüzden sizin bunu önceden bilmeniz gerekir. Yağ eksiltme sorununun çözümü motor yağını en uygun miktarda koymak olacaktır.

Bu durumlardan kaçınmak için en iyi yollarından biri aracınızı başlamadan önce her sabah motor yağını kontrol etmektir. Motor Yağ çubuğu kontrol etmeden önce motor kontrol ışığı gelene kadar beklemek kötü bir fikirdir. Sabah yapmanız gereken ilk şey yağ kontrol etmek için bir alışkanlık edinmeniz. Bu sayede sadece kuru bir Motor yağ çubuğu ile ilgili sorunlardan kaçmak mümkün olabilir.

Yağ Sızıntıları

Motor YAĞ Çubuğu

Yağ sızıntıları genellikle hatalı valf contası ve diğer mühürler gelir. Ayrıca aşınma ve yıpranma nedeniyle motor çatlak olabilir bu da sızıntıya neden olur. Besleme hatları içinde bu tür çatlaklar motor yağının dışarı sızmak için yağ çıkışları haline gelir. Motordan yağın boşaltılmama oranı sızıntıların sayısına ve şiddetine bağlıdır. Yağ sızıntıları Motor yağ çubuğunun sürekli olarak kuru kalmasının nedeni olabilir. İçine döktüğünüz yağ miktarı ne olursa olsun eğer yağ sızıntılarını düzeltmezseniz motor her zaman yağ sızdıracaktır.

Motor Tarafından Artan Yağ Tüketimi

 Motor YAĞ Çubuğu

Motor soğurken Motor yağ çubuğu üzerinde yağ yoktur, çünkü motorunuz yağı son değiştirdiğiniz zaman ile Motor yağ çubuğu kontrol ettiğinizde olması gerekenden çok daha fazla yağ tüketmiştir. Bu ciddi bir sorundur ve genellikle daha ciddi motor sorunları gösterir, hatalı motor parçaları gibi, örneğin; Hatalı bir baş contası motorunuzun normalden daha fazla yağ tüketmesine neden olabilir. Bunun nedeni kafa contasının otomobilin motor bloğu ve silindir kafası arasında bir mühür oluşturuyor olmasıdır. Bu mühür var olmadığında veya kırıldığında, araç daha fazla yağ tüketir. Bu artan tüketim, karterde Motor yağ çubuğu’nun algılayabileceğinden çok daha az yağ alabildiğiniz anlamına gelir.

Yağ Çubuğu Nasıl kontrol Edilmeli

Yağ çubuğu kontrolü oldukça basit olabilir ama gerçekten öyle mi? Bu çubuklar motor yağı kontrol hakkında önemli bir parçadır. Bunu unutan çoğu kişi motor yağ çubuğu üzerinde nadir olarak yağ görüyorlar.

Yağ çubuğu kontrol etmeden önce arabanın düz bir yüzeyde olduğundan emin olmalısınız. Araç eğimli bir konumdayken yağı kontrol etmek Motor yağ çubuğunu okumayı etkileyecektir ve karter boş olduğu için Motor yağ çubuğu’nda yağ olmadığını görebilirsiniz.

Motor Yağ Çubuğu Üzerinde Yağ Yoksa Ne Yapmalıyım?

Eğer yağ ekledikten sonra çubuğun hala kuru olduğunu gözlemliyorsanız bu sinir bozucudur. Yapmanız gereken ilk şey kuru yağ çubuk nedenini doğrulanana kadar motoru başlatmaktan kaçınmaktır. O zaman arabanın düz zemine park edilmiş olduğundan emin olmak istersiniz çünkü, birkaç satır önce de belirttiğimiz gibi, arabanın konumu yağ çubuk üzerindeki okumayı etkileyebilir.

Arabanın soğuması için arabanın en az yarım saat soğumasını sağlamalısınız. Bunun nedeni, Motor yağ çubuğu soğuk olduğunda kuru olma eğiliminde olmasıdır. Motorun soğumasını sağlamak, vana kapaklarının etrafındaki herhangi bir çamura saplanmış yağın karterin içine geri dönmesini sağlar.

Yukarıdakileri yaptıktan sonra kuru çubuk için olası nedenleri tespit etmeye çalışabilirsiniz. Yağ sızıntısı olmamasını sağlayarak başlayın. Motorun altına yağ damladığına dair işaretlere dikkat edin. Ayrıca doğru yere yağ döktüğünüzden emin olmak zorundasınız. Bilmeden motorun yerine şanzıman içine motor yağı dökmeniz hasara neden olabilir.

Bunu doğrulamanın bir yolu, motordaki tüm yağı boşaltmak ve sahip olduğunuz miktarı tahmin etmektir. Bu size sorunun ne olduğu hakkında bir fikir verecektir. Yağı boşalttıktan sonra, önerilen miktarı motora geri dökün. Sonra çubuk kullanarak yağı tekrar kontrol edin. Bu sefer çubuk tüm yola gider ve karterin alt dokunur. Çubuk üzerinde yağ yoksa, o zaman çubuk ile ilgili bir sorun olabilir. En son tamirciye gittiğinizde çubuğunuz yanlışlıkla değişmiş olabilir.

Arabanızda Yağ Yoksa Ne Olur?

Araba motorun motor yağıyla varlığını sürdürür. Bu yüzden arabanızda yağ olmayan durumlardan kaçınmalısınız. Aracınız çalışırken, iç parçalarının çoğu yüksek hızlarda hareket eder ve bu hızlarda sürtünme olasılığı artar. Motor yağı, bu parçalar arasındaki temasın sorunsuz olmasını sağlar. Arabanızda yağ olmadığında, bu parçalar birbirini öğütmeye başlar ve motor hasarına neden olur. Motorun yağdan zarar görmediğini nasıl anlamamız gerekiyor? Muhtemelen motordan beyaz duman çıktığını gördüğünüzde veya vuruntu gibi bir ses duyduğunuzda anlarsınız.

 Yağ Çubuğu Olmadan Sürücü Güvenli Midir?

Yağ çubuğu olmadan yola çıkmanız eğer aracınızda bir problem yoksa güvensiz olmayabilir. Ancak yağ çubuğunun yarattığı boşluk içine pislik dolması ile sonuçlanabilir. Yağ çubuğu olmadan gerçekleştirilen sürüşlerde bu sorun sık sık ortaya çıkar ve çok kirli, tozlu yollar tarafından gitmek zorundaysanız daha da büyük bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yağ çubuğu deliğinin açık olması karterin aşırı yağ basıncı sorunu vermesine ve içinde hiçbir çubuk olmadan çalışan motordan yağın dışarı akmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda yağ kirlenme riski artar, ve ilk etapta bunlardan kaçınmak gerekir.

Motor Yağsız Ne Kadar Çalışabilir.

Her şey motora ve nasıl inşa edildiğine bağlı. Olası bir motor hasarı yağ oranı yük ve motorun hızına bağlıdır. Ancak, ortalama olarak, krank ve çubuk yatakları saniyeler içinde hasar alır. Bazı arabalar için, herhangi bir belirti fark etmek birkaç dakika sürebilir. Diğerleri için, motorun çalışmasını dururması biraz daha uzun sürebilir. Bu belirtilerin oluşması için gereken süre arabadan arabaya değişir. Ancak, içten yanmalı motorlar üzerinde çalışan araçların tümü için, motorun hasarı birkaç dakika içinde başlar.

Yağ Seviyesi Çok Yüksekse Ne Olur?

Motorda çok fazla yağ olduğunda, fazla yağ krank miline gider. Yağ motorunuzda çok yüksek hızlarda hareket ettiği için, yağın havayla karışması ve köpüklü hale gelmesi an meselesidir. Yağ bu duruma geldiğinde, motora yeterli yağlama sunmak zor hale gelir, çünkü bu bir sorun olabilir. Neden Mi? Motor yağı motor parçaları birbirine karşı sorunsuz hareket sağlayan bir tabaka oluşturmak gerekir. Köpüklü yağlar ile yağlama olması gerektiği kadar etkili değildir.

Yağ Doluysa Neden Yağ Işığım Yanıyor?

Eğer ciddi motor hasarı önlemek istiyorsanız her koşulda yağ sensörünün yanıp yanmadığına gösterge panelinden ulaşabilirsiniz. İşte motorunuz yağ dolu olsa bile yağ ışığının yakmasının bazı nedenleri.

Yıpranmış Yağ Basınç Sensörü: Yağ basınç sensörü otomobilin yağ basıncını izler ve konfor için çok düşük olduğunda size bildirir. Yıpranmış bir sensör, yağ ışığının yanması için yanlış sinyaller gönderebilir.

Kötü Yağ Pompası: Bu durum yeterli yağ dolaşımını önleyecektir. Bu durumda, motorda yeterli yağ olsa bile yağ ışığı yanar.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here