Motor Yağı Viskozitesi Nedir? Hangisi Tercih Edilmeli?

0
1901
Araç bakımlarımız öncesinde veya sonrasında en merak ettiğimiz konulardan birisi motor yağlarında gördüğümüz 5W-30 veya 10W-40 gibi ifadelerdir. Bu yazımızda motor yağı viskozitesi ‘nin ne anlama geldiğini anlatacağız.
Motor yağı içten yanmalı motorlarda, hareketli parçaların sürtünmesini önlemek aza indirgemektir. Bu sayede motor ömrü uzar ve aşınma minimum seviyeye çekilir. Burada önemli olan, belli aralıklarda motor yağının kontrol edilmesi. Motor yağının azalması veya eski olması yakıt tüketiminden, motor ömrüne kadar bir çok soruna neden oluyor.

Viskozite nedir?

Viskozite kelimesi İngilizce “Viscosity” kelimesinden gelmektedir. Visco kelimesi Türkçeye “Akma” olarak Viscosity ise “Akmazlık” olarak çevirilebilir. Temel olarak bir akışkanın katmanları arasında oluşan iç sürtünme sonucu akışı engelleyen direnç olarak da açıklayabiliriz.
Viskozite ne kadar yüksek olursa akışkan yoğun ve koyu bir kıvama sahiptir. Katsayı ne kadar düşükse akışkan o kadar cıvık yani ince bir kıvama sahiptir. Ayrıca belli bir mesafeden yere dökülen akışkan ne kadar çok sıçrama yaparsa viskozite değeri o kadar düşüktür.

 

2 farklı akışkan madde üzerinden örnek verelim; Suyun viskozite değeri oldukça düşüktür ve cıvık bir yapısı olduğu söylenebilir. Ayrıca belli bir mesafeden yere döküldüğü zaman etrafa çok fazla sıçrar. Bal ise koyu bir kıvama sahiptir ve belli bir mesafeden yere dökülürse etrafa sıçramaz.

Kaç tip motor yağı vardır?

Temel olarak motor yağları türüne ve motor yağı viskozitesi endeksine göre ikiye ayrılır.

Motor yağı viskozitesi endeksine göre motor yağları

Bir çok farklı çeşit motor yağı vardır ve kullanım amaçlarına göre farklı viskozite değerlerine sahiplerdir. Bazı yağlar oldukça düşük viskoziteye sahipken bazıları yüksek değere sahiptir. Bu viskozite değerleri motor yağı kutusunun üzerinde yazılıdır ve 0W-30 dan başlayıp 10W değerine kadar gider. Aracın bulunduğu yerin iklim koşullarına göre ve aracın türüne göre farklı viskozitede yağ seçilmelidir.

Motor yağları ortam sıcaklığı düştüğünde kalınlaşır, sıcaklık yükseldikçe incelir. Özellikle araba uzun süre çalışmadığında motor yağı karterde toplanır ve motorda pek fazla yağ kalmaz. Araç çalıştırılınca yağsız parçalar sürtünür ve aşınma meydana gelir. Bu nedenle motor yağının hızlıca pompalanması gerekir.

Kışın -20C derecede inceliğini koruyabilen düşük motor yağı viskozitesi endeksine sahip bir yağ en kısa zamanda motor parçalarına gönderilirken yüksek viskozite endeksine sahip bir yağı bu parçalara göndermek çok daha zordur ve bu nedenle de motorda aşınmalar üst düzeyde gerçekleşebilir.

Motor yağında belirtilen W harfi, Winter yani Kış kelimesini ifade eder. Kısaca özetlemek gerekirse, yağın düşük sıcaklıkta ne kadar ince kalabileceğini gösterir. Ülkemizin iklimi farklı sıcaklıklara sahiptir ve mevsim koşullarına göre yağ seçmek önemlidir. Bu nedenle farklı viskozite değerine sahip yağlar ülkemizde satılır. Güncel ve binek otomobillerde genellikle 5W-30 değerine sahip yağlar kullanılmaktadır. Aşağıdaki tablomuzda farklı viskoziteye sahip yağların hangi sıcaklıklarda kullanılabileceğini görebilirsiniz.

İkinci el araçlar

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here