Motordan Gelen Garip Sesler – V Kayışı Sesi

1
6735

Günümüzde otomobiller lüx olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelerek, günlük olarak birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Otomobilleri kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. En çok dikkat edilmesi gereken aracın tüm bakımlarının zamanında veya zamanı gelmeden yapılmasıdır. Ne yazık ki birçok otomobil sahibi araçlarının bakımlarını zamanından çok sonra yaptırmaktadır. Bu durum her ne kadar kârlı gözükse de ileriye dönük olarak düşünüldüğünde büyük hasarlar oluşabilir. Bakımların yanı sıra otomobillerde görmüş olduğumuz normal dışı ses, tepki vs de hemen bir uzmana gösterilmelidir. Aksi takdirde yüksek maliyetli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yazımızda aracın motorundan gelen v kayışı sesi nedir, bahsedeceğiz.

kayışı

V Kayışı Nedir?

V kayışı, Eksantrik milinden alınan motor gücünü, dişli çarklar sayesinde motor için öneme sahip olan devirdaim (su pompası), alternatör(şarj dinamosu), direksiyon pompası, pervane, klima kompresörü gibi parçalara iletir. Bu parçalar her araçta bulunsa da bazı araçlarda su pompasını V kayışı yerine Triger kayışı çevirmektedir.

kayışı

V Kayışını Dışarıdan Görebilir miyiz?

V kayışı triger setinin aksine dışarıdan motora bakıldığında görülebilir. Motora doğru bakıldığında genel olarak sol tarafta bulunur. Dışarıdan görülebildiği için söküp takması triger kayışına göre bir hayli kolaydır. Bu sebeple V kayışı ses yapmaya başladığında bir an önce değiştirilmelidir.

kayışı

Sesin V Kayışından Geldiğini Nasıl Anlayacağız ?

Otomobilimizin motorundan tabiri caizse “cıykcıykcıyk” gibi bir ses çıkar. Bu sesin V kayışı sesi olup olmadığını anlamanın yolu araç çalışır vaziyetteyken v kayışının üzerine bir miktar su dökmektir. Su döküldüğünde ses gidiyorsa veya değişiyorsa, kayışınızda veya kayışın gergisinde bir problem vardır.

kayışı

V Kayışı Koparsa Ne Olur?

Kayış, hava şartlarının etkisiyle sertleşir ve ses yapmaya başlar. Eğer bu sesi duymazdan gelirseniz, kayış sıyıracak veya kopacaktır. Aracınızı stop etmediğiniz takdirde, gösterge tablonuzda şarj etmiyor uyarısı göreceksiniz. Direksiyonu çevirmek istediğinizde sertleştiğini göreceksiniz. Bu şekilde aracı kullanmaya devam ederseniz, devirdaim motor içinde suyu dolaştırmayacak ve aracınız hararet yapacak. Sonuç en basitinden conta yakması en kötüsünden komple motor. Bir hatırlatma daha yapmak isterim. Renault’un Megane, Clio gibi birçok aracında kullandığı 1.4 16 valf, 1.6 16 valf motorlar V kayışı kopardığında kopan V kayışını Trigeri setinin arasına alır ve aracın triger sıyırmasına neden olur. Sonuç subap yamulmasıdır. Aynı zamanda büyük bir masraf demektir. Bu sebeple bu motora sahip bir aracınız var ise v kayışınızı aksatmadan değişmeniz gerekir.

2.El Otomobil İlanları

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here