Motordan ses gelmesi; sebepleri nedir? Neden önemlidir? Normal koşullar altında, bir arabanın motoru tanınabilir bir ses üretmeli ve sorunsuz çalışmalıdır. Bu sesten en ufak bir sapma bile, motorun düzgün çalışmadığı ve derhal ilgilenmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Bu nedenle, aracınızın motorunun sürüş sırasında bir ses veya tıkırtı sesi çıkardığını fark ettiyseniz, aracınızın daha fazla hasar görmesini önlemek için bu sorunu hemen çözmeye çalışmalısınız.

Motordan gelen sesler (vuruntu) genellikle anormal yanmanın yan ürünü olarak ortaya çıksa da nedenini tespit etmek ve düzeltmek zor olabilir. Bu nedenle, bu yazıda motordan ses gelmesi durumunu nasıl anlayacağımızı ve bu sese sebep olan en yaygın maddeleri tartışacağız.

Motordan Gelen Sesleri Nasıl Anlarız?

İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir. Vuruntunun meydana gelmesinin en büyük nedeni, kendiliğinden tutuşma ve patlama teorileri ile açıklanmaktadır.

Patlama teorisine göre, vuruntu koşulları, alev cephesinin normal alev hızlarından çok daha yüksek hızlarda hareket etmesine neden olur. Öte yandan, kendiliğinden tutuşma teorisi, çarpmanın, güçlü enerji patlamalarıyla sonuçlanan uç gaz bölgesinde hava ve gaz karışımının sıkıştırılmasının yan ürünü olduğunu gösterir.

Ayrıca, patlamaları önlemek için satış sonrası su enjeksiyon sistemlerinin araçlara yerleştirildiği sıcak iklimlerde motor vuruntuları daha sık görülür. Ayrıca, vuruntunun ne sıklıkla gerçekleşeceği, arabanızın sahip olduğu motor türüne bağlıdır.

Dizel motorlarda vuruntuyu tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır çünkü bu motorlarda hem sıcaklık hem de basınç hızla artarak vuruntu meydana getirir. Bu nedenle, neredeyse tüm modern otomobil motorlarında, motor vuruntusunu mümkün olduğunca azaltmak için tasarlanmış yakıt enjektörleri, enjektör pompaları, yanma odaları, piston kronları ve silindir başlıkları bulunur.

Motordan Ses Gelmesi; Sebepleri Nedir?

Motor gelen sesin nedenini başlar başlamaz tespit etmek, aracınızın motorunda oluşabilecek ciddi hasarları önleyebilir. Bu nedenle, sesi neyin tetikleyebileceğini bilmek önemlidir, böylece bu sorun daha fazla sorun yaratmadan önce uygun önlem alınabilir. Ayrıca, motordan yağ sızıntısı olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Motor ses gelmesinin bazı nedenlerine bir göz atalım.

Düşük Oktanlı Yakıt

Aracınız için tavsiye edilen oktan düzeyine sahip yakıtı kullanmak çok önemlidir. Benzin deposunu daha yüksek oktan seviyesiyle doldurmak aracın motoruna herhangi bir zarar vermez, ancak düşük oktanlı yakıtlar sayısız soruna neden olabilir. Üreticinin önerdiğinden daha düşük oktan seviyelerine sahip yakıtı kullanmaya karar verirseniz, verimsiz yanma, güç kaybı ve motor hasarı karşı karşıya kalacağınız potansiyel tehlikelerdir.

Motordan Ses Gelmesi; Düşük Oktanlı Yakıt

Yakıt-hava tutuşması, çok kısa bir süre içinde gerçekleşmemesi gereken zamana duyarlı bir süreçtir. Düşük oktanlı yakıtlar, motordan çıkan seslerin en yaygın nedenlerinden biridir. Ancak düşük oktanlı yakıtın neden olduğu motor vuruntusu kolayca giderilebilir.

Uyumsuz Bujiler

Bujiler, yakıt ve hava karışımını ateşleyen kıvılcımı sağladıkları için yakıt yanma sürecinde hayati bir rol oynarlar. Aracınızın sahip olduğu motor için tasarlanmamış bujilerin takılması son derece zararlıdır. Farklı bujilerin takılmasıyla çok dar ya da çok geniş aralıklar oluşacaktır. Bu sebeple, yakıt ve hava karışımını tutuşturması beklenen kıvılcım çok zayıf veya çok güçlü olacaktır.

Motordan Ses Gelmesi; Uyumsuz Bujiler

Bu, münferit bujilerin dengesiz ateşlenmesine veya yakıtın yanmasının ertelenmesine neden olur ve etkili bir şekilde motordan ses gelmesine neden olur. Bu nedenle, aracınız için yeni buji satın almadan önce tamircinize danışmalısınız.

Aşırı Karbon Birikintileri

Tüm fosil yakıtlar yüksek düzeyde karbon içerdiğinden yanmayan yakıt tamamen karbon birikintileri üretir. Zamanla karbon birikintileri motorun yakıtı yakma kapasitesini azaltabilir ve bu da motordan ses gelmesine yol açar.

Motordan Ses Gelmesi; Aşırı Karbon Birikintileri

Aracınızın motorunun düzenli bakım kontrollerini yapmak, karbon birikintilerini nispeten düşük seviyelerde tutmanın muhtemelen en iyi yoludur. Dahası, karbon birikintileri bir aracın gücünü sınırlayabilir ve performans kapasitesini azaltır.

Silindirlerin Yetersiz Yağlanması

Yanma silindiri, yanma odasının içinden yanmanın yarattığı enerjiden güç alan pistonun hareket ettiği kısmıdır. Bu nedenle, pistonun düzgün bir şekilde hareket edebilmesi için bu boşluğun yeterli yağlamaya sahip olması gerekir, çünkü aksi takdirde piston, silindirin duvarlarına çarpacaktır.

Motordan Ses Gelmesi; Silindirlerin Yetersiz Yağlanması

Çoğu durumda, motor valfleri veya kaldırıcılar çok gevşek olduğu için silindire yeterince yağlama yapılmaz, ancak bir yağ sızıntısı nedeniyle motor vuruntusu da meydana gelebilir.

Yakıt Ve Havanın Eşit Olmayan Karışımı

Sözde hava-yakıt oranı, yanma işlemi sırasında mevcut olan havanın katı veya gaz halindeki yakıta kütle oranıdır. İçten yanmalı motorlarda yanma işlemi 2 milisaniyede gerçekleşir ancak bu işlemin sorunsuz geçmesi için hava ve gaz karışım miktarının doğru olması gerekir.

Çok fazla yakıt varsa, yanma eşit olmayacaktır, bu da motorun çarpmasına ve pistonların yanı sıra silindirlerin duvarlarına daha fazla zarar vermesine neden olabilir. Yakıt enjektörlerinde kir birikmesi, hava ve yakıt dengesizliğinin en yaygın nedenidir ve daha ciddi hasarlara neden olmamak için motorun bu kısmını değiştirmelisiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Bu konuda oldukça hassas biriyim 🙂 içinden gelen trim seslerine bile takıntım varken motordan gelen bir ses oldu mu benim sıkıntım başlıyor 🙂 Hemen sanayi yolunu tutarım.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here