Motorun Yatak Sarması Nedir ?

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte otomobillere giderek yeni özellikler, aksamlar, parçalar ekleniyor. Haliyle otomobilde çalışan mekanizma sayısı arttıkça farklı arızalar yaşanma ihtimali de artıyor. Aracınızın elektronik sisteminde, yürüyen aksamında, motorunda çeşitli arızalar çıkabilir ancak motorunuzun yatak sarması asla yaşamak istemeyeceğiniz bir arıza.

Arızayı iyice anlamak için önce tanımlarla başlayalım. Yatak adını verdiğimiz parça, motorda dönen parçaların arasındaki sürtünmenin azalmasını sağlar. Motor bloğu ve dönen krank arasında bulunanlara ana yatak ismi verilir. Piston kolları ve krank mili arasında bulunan yataklara ise kol yatağı denir.

Yatak Sarması

Bir motorun yatak sarmasının en temel sebebi, motordaki ısınmanın aşırı yükselmesidir. Araçta bulunan yağ ve soğutma sıvısının yetersiz olması motor bloğunun ısısının tehlikeli seviyelere çıkmasına sebep olur. Motorun içindeki düzenli olarak yağlanması gereken yataklar, yeterli yağ olmaması veya yağ pompasının görevini yerine sağlıklı bir şekilde getirememesi sonucunda yağlanmazsa motorunuz yatak sarabilir. Yatakların yağsız kalması, hareket esnasında oluşan sürtünmeyle çok miktarda ısı üretilmesine sebep olur. Sürtünme ile birlikte krank mili, yataklar ve piston kolları zarar görür. Bu parçalar yağlama yapılmadan hareket edince kısa bir süre içerisinde dönemez hale gelir ve sonunda motor bloğuna sıkışırlar. Bu arızayı yaşayan bir otomobil mutlaka bir çekici yardımıyla teknik yardım alınacağı bölgeye götürülmelidir. Bu halde bir aracın kullanımına devam edilmesi halinde motorda tamir edilemez hasarlar oluşacaktır.

Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Yatak sarması bir motorun başına gelebilecek en büyük arızalardan birisidir. Belirtileri de arızanın büyüklüğü kadar fark edilir boyutlardadır. Belirtilerin ilki otomobilin yağ lambasının yanmasıdır. Arızanın temel sebebinin motorun yağsız kalması olduğunu düşünürsek yağlama sisteminde çıkan bir problem aracınızı yatak sarmaya kadar götürebilir. Hep söylediğim gibi erken teşhis otomobillerde de hayat kurtarır. Yağ ikaz ışığınız yanıyorsa en kısa sürede teknik servise başvurun.

Daha ileri seviyede aracın motorundan bariz şekilde farklı sesler gelir. Bu rahatsız edici metalik sesler size motorda büyük bir sorun olduğunu anlatır. Arızanın son aşamasında ise motordan dumanlar çıkmaya başlar. Zaten bu belirtiler dikkate alınmaz ve araç sürülmeye devam edilirse motor çalışamaz hale gelir ve tamamen durur.

Bu sorunla karşılaşmamak için aracınızın yağ bakımını asla ihmal etmeyin. En az haftada bir kere düz bir zeminde aracınızın yağ çubuğunu kontrol edin. Kontrol panelinde yağ ikaz lambanız yanıyorsa bu durumu görmezden gelmeyin, en kısa sürede teknik yardım alın.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here