Motosiklet sürmek özgür ve eğlenceli bir deneyim olabilir. Ama gün batımına doğru yola çıkmadan önce motosiklet kullanma kılavuzu adımlarını öğrenmelisiniz. Akılda tutulması gereken çok şey var, bu yüzden bazı temel motosiklet sürüş tekniklerini kavramak için 11 adımdan oluşan bir kılavuz hazırladık.

Motosiklet Ekipmanları

Motosiklet sürerken, sizi çevrenizden ayıran hiçbir şey yoktur. Bu yolda güvenli kalmak için giyimi çok önemli hale getirir. Burada kendinizi giyim konusunda gerekli seviyeye getirmeni için bazı noktalara değindik.

Kask — Motosiklet kullanmak için uygun bir kask satın alın. Kafanıza iyi uyduğundan ve normal görüş alanınızı korumanızı sağladığından emin olun.

Göz ve Yüz Koruması — Gözlükler ve kırılmaz bir yüz kalkanı yüzünüzü yolda bulunan etkenlerden koruyacaktır. Yüz korumanızı alırken güvenli bir şekilde uyduğunu kontrol edin ve hala düzgün görebiliyor olduğunuzu test edin.

Giyim – Uzun pantolon ve ceket gibi vücudunuzun en kaplayan giysiler, en fazla koruma sağlayacaktır. Ayrıca eldiven ve ayak bileği çizmeler ile giyim takviyesi yapabilirisiniz. Bu kadar çok giysi ile bile, hala güvende olmayabilirsiniz. Onun için dikkati elden bırakmamanız gerekir.

Tüm Motosiklet Kontrollerini ve Sembollerini Bilin

Eğer motorun üzerindeki özelliklerin ne işe yaradığını bilmiyorsanız motor kullanmamalısınız. Bilmeden kullanmaya kalktıysanız çok uzağa gitmemelisiniz. Aşağıda listelenen bazı temel motosiklet kontrollerinden bazılarına motosiklet kullanma kılavuzu ile yer verdik.

Gidon — Motosikletin ön tarafında bulunan gidon sağ veya sola hareket konusunda size yardımcı olacak bölümdür. Yani sizi yönlendiren kısımdır.

Gaz — Sağ gidon üzerinde bulunan gaz, motosikletin hızını kontrol eder. Gaz pedalını kendinize doğu bükerek hızlanır, diğer tarafa doğru bükerek yavaşlarsınız. Bıraktığınızda, gaz orijinal konumuna geri gelir.

Ön Fren Kolu — Ön fren kolu sağ gidondaki gazın önündedir. Ön tekerleği frenlemek için kolu sıkın.

Arka Fren Kolu — Arka fren kolu sağ ayak dayama tarafında bulunur. Arka tekerleğe fren uygulamak için ayağınızla bastırın.

Debriyaj — Debriyaj sol gidon üzerinde, ön fren kolunun karşısında bulunur. Vites değiştirmek için debriyajı çekebilirsiniz. Debriyaj otomatik olarak normal pozisyonda devreye girer. Hareket etmek için için debriyajı sıkıp vites atmalısınız.

Vites Kolu — Vites kolu şanzıman dişlilerini değiştirir. Sol ayak dayama tarafından bulunan vitesi istenilen konuma getirmek için kolu ayak ile yukarı ve aşağı hareket ettirin.

Ateşleme Anahtarı — Ateşleme anahtarı ateşleme sistemini açar veya kapatır. Ateşleme, motosikleti başlatmak için marş düğmesiyle birlikte çalışır.

Başlangıç — Marş düğmesi, kontağı açtıktan sonra bisikletinizi başlatmak için kullandığınız düğmedir. Marş, gazın yanındaki sağ gidonda bulunur.

Motosikleti inceleyin

Motosiklet kullanma kılavuzu her zaman sürüş ile alakalı konuları içermez. Ayrıca motosikletinizi düzenli olarak incelemek, motosikletinizin iyi durumda kalmasına ve sürüş sırasında güvende kalmanıza yardımcı olacaktır. Motosikletinizi her sürüş öncesi ve haftalık kontrol etmeye çalışın. Bunu yaparken şunlara göz atın;

Lastikler — Hava basıncını kontrol edin ve herhangi bir aşınma olup olmadığını kontrol edin.

Sıvılar — Motorunuzun doğru yağ ve sıvı seviyelerine sahip olduğundan emin olun.

Far ve Stop Lambası — Far ve stop lambası sürüş esnasında çok önemli bir yere sahiptir. Bu lambaların çalıştığından emin olun.

Sinyalleri Çevirin — Dönüş sinyallerinizi test edin ve hem ön hem de arka sinyal ışıklarının çalıştığından emin olun.

Pil — Pilinizin durumunu gözden geçirin ve sıkıca bağlı olup olmadığını kontrol edin.

Fren Lambası — Her ikisinin de fren lambasını açabildiklerinden emin olmak için her fren kontrolünü ayrı ayrı uygulayın.

Zincir veya Kayış — Zincir veya kayış gerginliğini ve yağlamayı kontrol edin.

Debriyaj ve Gaz — Debriyajınızın dar ve pürüzsüz olduğunu ve onu büktükten sonra gazınızın tepkimesini ölçümleyin.

Aynalar — Aynalarınızı, arkanızdaki şeridin ve yanınızdaki şeridin mümkün olduğunca çoğunu görebilmeniz için ayarlayın ve kontrol edin.

Frenler — Her freni ayrı ayrı test edin. Her frene basığınızda sağlam hissetmeli ve tam olarak uygulandığında motosikleti yerinde tutabilmediğinden emin olmalısınız.

Korna — Yolda kendinizi fark edilir kılmak için korna önemli bir faktördür. Çalıştığından emin olun ve eğer bir arızası varsa kesinlikle yola çıkmayın.

Motosiklete Binin

Artık bir sürüş için nasıl hazırlanacağınızı ve motosikletin genellikle nasıl çalıştığını bildiğinize göre, Motosiklete binme zamanı.

Motosikletinizin bir kickstand yani dik durmasını destekleyici çubuğu varsa, sol taraftan motosikleti almak ve gidon ile motosiklet doğrultma sırasında kickstand’i itmek için ayağınızı kullanın. Yola çıkmadan önce her zaman çubuğu kaldırın.

Motosikletin sizin için çok büyük olmadığından emin olun. İlk etapta her iki ayağınızı yere koymanız gerekir. Kendinizi rahat hissetmemeniz durumunda motosiklete tam olarak kontrol sağlayamazsınız.

Motoru Çalıştırın

Motosiklet kullanma kılavuzu içinde yer alan en önemli kısımlardan biri de motoru çalıştırmak. Motoru çalıştırabilmek için çalıştırabilmek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz. Başlangıç işlemi motosikletinizin markasına ve modeline göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle bu şekilde yapılır

  1. Ateşleme anahtarınızı açın.
  2. İletinizi nötre kaydırın.
  3. Debriyajı sıkın ve marş tuşuna basın.
  4. Frenler ve Gazın Yerini Bulun

Kalkıştan önce, gazın ve hem ön hem de arka frenlerin yerini açıklığa kavuşturun. Bunlar, sürüş sırasında yönetilmesi gereken en kritik kontrollerden bazıları olacaktır.

Debriyaj ve Anahtar Dişlilerini Kullanın

Debriyaj ile vites değiştirmeyi ya tecrübe ederek öğrenebilir ya da motosiklet kullanma kılavuzu ile sizin için hazırladığımız yazı da bulabilirsiniz. Vitesi her değiştiriniz de debriyajın çekilmesi gerekir. Hızı ayarlarken vites değiştirin: daha hızlı giderken vitesi yukarı doğru itin, daha yavaş giderken veya dururken aşağı doğru itin.

Motosikletinize daha fazla yakınlık kurduğunuzda vites değiştirmek daha kolay olacaktır. Genel olarak, vites değiştirmek için

  1. Debriyaj kolunu tamamen çekin.
  2. Vitesin devreye girdiğini duyana kadar vites kolunu yukarı veya aşağı hareket ettirin (mevcut vitesinize bağlı olarak) sonra yavaşça debriyajı serbest bırakmaya başlayın.
  3. Debriyajı serbest bırakırken, hıza geri dönmek için gaz pedalını kademeli olarak bükün.

Vitesi Aşağı kaydırma, yukarı kaymadan daha zor olabilir. Yavaşlarken yeterince gaz uygulamazsanız, debriyajı serbest bıraktığınızda motosikletiniz sallanabilir.

Debriyaj, gaz ve vites kolu hareketlerini sorunsuz bir şekilde koordine etmek için dikkatli olun. Sorunsuz vites değiştirmek oluşacak herhangi bir komplikasyonun önüne geçer.

Pratik Sürüş

motosiklet kullanma kılavuzu

İlk defa motosiklet kullanan sürücüler dönerken dikkatli olmalıdır. Çok hızlı bir dönüş yapmak başka bir şeride sürüklenmenize veya tamamen yoldan çıkmanıza neden olabilir. Dönüş için çok ani frenleme ve patinaj Motosikletin kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.

Motosiklette dönüş yapmak hassasiyet gerektirir, bu nedenle sık sık pratik yapmak önemlidir. İyi bir dönüş alabilmek için;

  1. Frenleyerek veya gazdan elinizi çekerek hızınızı azaltın.
  2. Yapmak istediğin dönüşe odaklan. Sadece kafanı hareket ettir; Vücudunun geri kalanını sabit tut.
  3. Dönüş içine motosiklet ile hafi bir şekilde eğilin. Daha keskin dönüşler için ve daha yüksek hızlarda daha fazla eğilin ve kontrolü korumak için frenden kaçının.
  4. Dönüş boyunca sabit hızı koruyun veya gaz pedalına yuvarlanarak dışarı çıktıkça hızlanın
  5. Motosikleti Durdurma

Etkili bir şekilde durdurma frenleme ve vites düşürmeyi içerir. Ön fren teknik olarak daha güçlü olmasına rağmen frenleme gücünüzün %75’ini sağlar. Arka frene göre, her ikisini de durdurduğunuzda eşit olarak uygulamak istersiniz. Fren yaparken, hızınıza uygun daha düşük vitese geçişinizi gerçekleştirin. Durdurulduğunda, her iki fren tutmak ve destekli kalmak için yere sol ayağınızı koyun.

Sadece aşağı kaydırarak ve gaz kapalı yuvarlanarak durdurmak için gelmek mümkündür, ama bu kontroller fren lambaları etkinleştirmek olmaz. Diğer sürücülere yavaşladığınızı bildirmek için frene basmayı unutmayın.

Şerit Konumlandırmayı Deneyin

Bir motosiklet bir araba, kamyon veya SUV’den çok daha küçüktür ve size bir şeritte hangi pozisyonda kullanabileceğiniz konusunda daha fazla serbestlik kazandırır. Şeridin ortasına yapışıp kalmamanız veya bir kenara yakın kalmanız duruma bağlıdır nadiren tek bir doğru konum vardır.

Ancak, şerit konumunuz diğer sürücüleri görme ve görme yeteneğinizi en üst düzeye çıkarmalıdır. Bu, diğer sürücülerin kör noktalarından uzak durmak ve önünüzde ve yanlarınızda sürücülerden güvenli bir mesafede kalmak anlamına gelir.

Motosiklet Eğitim Okuluna Katılın

Motosiklet sürme temelleri hakkında okuma bir profesyonel kişi size öğretmek zorunda karşılaştırmak değildir. Eğer binmek öğrenme konusunda ciddi iseniz ya da motosiklet ehliyeti almak istiyorsanız yerel motosiklet ehliyet kursuna katılın. Orada bisikletinizi nasıl kontrol edeceğinizi ve bir yolcuyla motosiklet sürmeyi öğrenmeniz için gereken uygulamalı bilgi ve pratiği elde edeceksiniz.

Birçok binici için, birkaç şey daha arkadaşlarınızla bir motosiklet gezisine gidiyor daha heyecan verici. Ancak, daha fazla bisiklet daha fazla risk anlamına gelir. Eğer bisiklet almak ve binmek önce, bir grup içinde motosiklet kullanmak için bu güvenlik ipuçları göz atın. Kaynak

İkinci El Motosiklet İlanları

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here