Multi Purpose Vehicle Nedir?

Bir MPV (Multi Purpose Vehicle- Çok Amaçlı Araç) , tipik olarak altı veya daha fazla oturma yeri olan büyük bir hatchback’tir. Bir Ford Focus gibi normal hatchback’lerden daha büyük ve daha pratiktirler, ancak Land Rover Discovery Sport gibi bir SUV’nin off-road yeteneğinden yoksundurlar. Genel olarak, bir hatchback ve bir SUV fiyatı arasında bir maliyete sahiptirler. MPV’ler tipik olarak daha fazla koltuk sunduğundan, crossover araçlardan da belirgin şekilde farklıdır.

Popüler MPV’ler arasında Renault Scenic ve Seat Alhambra yer alıyor denilebilir. Geleneksel olarak MPV’ler, çok sayıda insanı ve eşyalarını A noktasından B noktasına rahatça almak isteyen herkes – özellikle aileler ve taksi şoförleri – için tercih edilen bir araçtır.

SUV’lerin her geçen gün yükselmesi ile MPV araçların popülaritesi de düşüyor.

multi purpose vehicle

Bir Aracı MPV Yapan Özellikleri Nelerdir?

Dış şekillerinden iç tasarımlarına kadar hız ve performans yerine pratiklik isteyen bir hedef pazara sahip oldukları için MPV’ler pratik mühendislik ile ön plana çıkan araçlardır.

MPV’lerin stilleri, markalardan bağımsız olarak çok benzer tasarımlardır. Önden çapraz kesilmiş bir somun ekmek gibi görünme eğilimindedirler. Bu çoğunlukla geniş alan ve yedi koltuk arzusundan kaynaklanıyor. Çünkü ekstra yolcular varsa ve onları en arkaya koyuyorsanız, tavan boşluğuna ihtiyaçları olması kaçınılmaz.

Ayrıca MPV’ler, tekerleklerin ötesine uzanan çok az araba gövdesine sahiptirler. Bu, yolcular ve bagaj için alan miktarının aracın uzunluğuna göre maksimize edildiği anlamına gelir.

Bu araçlar da da bir hatchback türüdür ve çeşitli katlanır koltuk konfigürasyonları ile birlikte gelir. Bu nedenle, büyük eşyalar ve çok sayıda insan ile birlikte yolculuk yapmak çok kolaydır.

Son olarak, Multi Purpose Vehicle’lar üstyapı açısından çok basit olma eğilimindedirler. Bunun nedeni, daha karmaşık bir gövde panelinin değiştirilmesinin daha pahalı olmasıdır. Bu araçlar da çok sayıda insan taşımak için tasarlandığından dolayı, bazı kazaların ve bozulmaların olması kaçınılmaz oluyor. İç kısımda bulunan birden fazla elektrik prizi de yaygın bir özelliktir. Çocuklar için de harika olan katlanır koltuk tepsileri, çok kullanışlı olabilir.

MPV, SUV ve Crossover Farkları Neler?

Kısaca özetlenecek olursa, MPV, beş ila yedi kişiyi rahat bir şekilde taşımak için tasarlanmış bir minivan veya insan taşıyıcıdır. Bir SUV, öncelikle, yollarda sürülebilen ve genellikle sürülen bir arazi aracı olacak şekilde tasarlanmıştır ve bir crossover araç, bir SUV ile bir aile sedanı arasında bir birleşimdir.

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here