Satış Rekoru Kıran Dizel Motor!

Otomotiv markaları tarafından; benzinli, dizel, hibrit ve elektrikli olmak üzere birçok farklı araç motoru geliştiriliyor. FCA (Fiat Chrysler Automobiles) tarafından geliştirilen Multijet de bunlardan biri. Bu yazıda, lansmanı yapıldığı günden itibaren ülkemizde satış rekorları kıran, Fiat Egea‘da da kullanılan Multijet motoru ve varyasyonlarını inceleyeceğiz.

Multijet 2 Egea
Fiat Egea’nın üretimi, TOFAŞ (Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.) tarafından Bursa’da gerçekleştirilmektedir. Fiat’ın bu modelinin üretimi sadece Türkiye’de yapılmaktadır.

Multijet nedir?

Multijet, FCA tarafından geliştirilen bir dizel motordur. FCA grubun içinde bulunan Fiat, Alfa Romeo, Jeep markaları da bu verimli dizel motorun varyasyonlarını modellerinde kullamaktadır. Ayrıca FCA’ın proje bazlı iş yürüttüğü diğer markaların modellerinde de bu motor kullanılmıştır. Opel, Peugeot ve Citroen markalarının hafif ticari araçlarında FCA ile yaptıkları işbirlikleri bu kullanımlara örnektir.

fca multijet üretimi

Multijet motorlar nasıl çalışır?

Motor, ortak hat üzerinde elektronik kontrollü yüksek basınç püskürtmesi yaparak çalışma gösterir. Maksimum püskürtme sayısını çevrime göre 8’e kadar çıkartabilen bu motor teknolojisi, performans ve yakıt tasarrufu konusunda oldukça iyi sonuçlar verir. Multijet motorun, diğer dizel motorlardan en büyük farkı, motor devrine göre püskürtme sayısının birbirine yakın aralıklarla yapıyor olmasıdır. Enjeksiyon hareketi öncesinde yakıtın rail adı verilen alanda sıkıştırılması, basıncın yükselmesini sağlar. Bu da sık aralıklarla püskürtmeye olanak verir.

diesel only

Multijet 2 nedir ? 

Fiat Powertrain tarafından 2009 yılında geliştirilen 2. nesil dizel motordur. Yenilenmiş motor ile birlikte püskürtme işlemi motor devrine uygun olarak akıllı ve dozajlı bir şekilde gerçekleştirilir. Güncel olarak, Multijet 2 motor seçeneği  1.3, 1.6 ve 2.0 olmak üzere üç farklı motor hacminde kullanıcıya sunuluyor.

İki motor arasındaki parça ve çalışma farkı;

Multijet motor çeşitleri nelerdir?

Güncel olarak FCA grubundaki araçlarda yaygın olarak 1.3, 1.6 ve 2.0 hacminde üç farklı motor seçeneği mevcut. Bu motorlardan; 1.248 hacime sahip ünite 95 beygir üretirken, 1.598 hacime sahip ünite 120 beygir güç üretiyor. 1956 cc sahibi ünite ise 170 beygirlik bir güç üretimi yapıyor.

1.3 Multijet 1.6 Multijet 2.0 Multijet

                                        1.3, 1.6 ve 2.0 Multijetler

Avantajlar ve Dezavantajlar

FCA tarafından geliştirilen bu dizel motorun en öne çıkan avantajı, düşük yakıt tüketimidir. Yakıt püskürtmenin devir başına maksimum 8 kez gerçekleşiyor olması sarfiyatı olumlu yönde etkiler. İkinci avantajı ise sessiz çalışma kabiliyetidir. Özellikle 1.3 hacimli üniteler bu konuda sessizlik konusunda iyi iş çıkartır.
Bu motor teknolojisinin en büyük dezavantajlarından biri, motorun düşük devirlerde güçsüz kalmasıdır. Bu da, performanslı kullanım için yüksek devirlerde kullanıma ihtiyaç duyulduğunu gösterir.

Fiat Egea Sport M.Jet DCT İncelemesi

Dizel Motorlu Araçlar Nasıl Kullanılmalı ?

1 YORUM

  1. multijet motorlar sanılanın aksine daha verimli ve konforludur özellikle sessizliği ve titreşimsiz olması ile öne çikan bu motorlara sahip araçlardaki deneyimin yani sıra fiat yetkili servislerindeki güleryüzlü ve kendinden emin usta kadrosuyla sorunları daha hızlı çözebiliyorlar ustalar bursa tofaş fabrikasinda eğitim aliyor gün geçtikçe değisen inanılmaz motor teknolojilerden haberdar edilerek ustalarınada o kaliteyi veriyor özellikle sık sık gittiğim yakup oto

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here