mutlak basınç sensörü

Şimdi bahsedeceğimiz parçayı belki çoğunuz bilmiyor hatta duymamışsınızdır bile. MAP Sensörü (mutlak basınç sensörü) nedir ve emme manifoldundaki basıncı ölçen bu parçayı sizlere göstereceğiz. MAP sensörü arızaları var mı ? Var ise bunlar neler hep birlikte onları inceleyeceğiz.

Mutlak Basınç Sensörü Nedir ?

Açılımı “Manifold Absolute Pressure” olan bu sensöre Türkçe’de mutlak basınç sensörü olarak geçmektedir. Mutlak basınç sensörü, motor yükünün algılanmasını sağlayan en önemli senörlerden biridir. MAP Sensörü, emme manifoldundaki vakum miktarını algılayarak, bu vakum miktarıyla orantılı olarak bir sinyal üretir. Motor kontrol ünitesi (ECU), bu bilgileri ateşleme avansını ve yakıt enjeksiyon miktarını ayarlamak için kullanır

Nasıl Çalışır?

Mutlak basınç sensrüne, manifold mutlak basınç sensörü de denmektedir. Bu sensöre “basınç sensörü” denmemesinin sebebi, sadece emme manifoldunun içindeki basıncı (vakumu) ölçmesi sebebiyledir. Motor çalışmıyorken, normal dış ortamdaki basıncı ölçen barometre gibidir. Motor çalıştırıldığında, pistonların emme zamanında oluşturdukları vakum sebebiyle, emme manifoldunda vakum oluşur. Motor çalışırken tam gaz yapıldığında yani gaz kelebeği sonuna kadar açıldığında, emme manifoldundaki vakum azalır ve hatta sıfıra iner, böylece emme manifoldundaki basınçla dış ortamdaki basınç eşit hale gelir. Motor rölantide çalışırken, emme manifoldundaki vakum değeri yüksektir. Emme manifoldundaki en yüksek vakum değeri, gaz kelebeği kapalıyken  ve araç yavaşlıyorken oluşur.

Bu Sensörün Arıza Belirtileri Nelerdir?

MAP sensörü bozulursa bu durumun motora birkaç etkisi olur. Bunlardan birisi rölanti düzensizlikleridir. Ayrıca yakıt sarfiyeti artacak, çalışma avansı bozulacaktır. Eğer aracınızda bu türden sorunlar varsa MAP sensörünü kontrol edin. MAP sensörünün arıza kodları ise P0105 – P0106 – P0107 – P0108 – P0109.  Yalnız MAF senösründeki gibi MAP sensörü de hatalı voltaj üretebilir ve iyi kötü bir voltaj ürettiği için de arıza yakmayabilir. O zaman nereden anlayacaksınız. Bu durumu OBD2 cihazından motor yüküne bakarak anlayabilirsiniz. Siz rölantideyken motor yüksek gözükür. Bir diğer teşhis yöntemi ise yine başka sensörlerde olduğu gibi multimetre ile sokete giden kablolarda ECU’ya voltaj gönderen kabloyu bulup ölçüm yapmak. Kontak açıkken multimetre ile ölçüm yapın, araç rölantideyken bir ölçüm daha yapın yukarıda bahsettiğim değerlerde voltaj vermiyorsa parçada bir sorun vardır.

2. El Satılık Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here