Off-Road İçin Doğru Lastik Seçimi Nasıl Olmalıdır?

2
4731

Tüm taşıtlar için en önemli organlardan birisi lastiklerdir. Tüm sürüş dinamikleri üzerinde ciddi etkisi olan bu parçanın doğru seçilmesi çok önemlidir.

Lastik nasıl seçilir? ile ilgili içeriğimizi okumak için tıklayın.

Off-Road yapacaksanız, sahip olmanız gereken 3 temel özellik var.

1-Arazi şartları için maksimum performans gösterecek bir Araç.

2-Sağlam ve doğru seçilmiş lastikler.

3-İyi bir sürücü. 🙂

Elbette sürücülük kısmına biz karışamayız. 🙂

Arazi şartlarına uygun alabileceğiniz en iyi araçlar için sizi, arabam.com’un ikinci el SUV ilanlarına bakmaya davet edebiliriz. Tıklayın

Ayrıca 50.000 tl bütçe ile alabileceğiniz Off-Road araçlarını incelemek için içeriğimizi okuyabilirsiniz. Tıklayın.

Bugünün önemli konusu ise; doğru lastik seçimini yapabilmeniz. Bunun için kahvenizi alın ve derlememizi okuyun.

Lastik Çeşitleri Ve Kullanım Alanları Nedir?

Hammaddesi kauçuk olan lastikler, tüm otomotiv endüstrisinde, uçaklarda,iş makinaların da ve çok çeşitli alanlarda yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Peki Off-road lastik çeşitleri nelerdir?

At (All Terrain Tires) Lastikler

Bu lastik çeşidi, 4 mevsim olarak düşünülebilinir. oran olarak 50/50, yani yüzde 50 şehir içi kullanım yüzde 50 ise arazi kullanımları için düşünülür.

Şehiriçi kullanımı olan ama zaman zaman da arazi parkurlarında kullanım yapan,hem işe giderken hem kamp,arazi aktivitelerinde kullanmak isteyen kullanıcılar tercih edebilir.

Arazi lastiği seçilirken yüksek yanaklı olan modellerden seçmek aracı doğal yollardan yani hiçbir işlem uygulamadan yükselteceğinden off-road kullanımı için faydası vardır.

MT (Mud Terrain Tires) Lastikler

Bu tip lastikler ise, çamur ve daha ağır arazi koşulları için tasarlanmış lastiklerdir. Oran olarak 20/80 olarak değerlendirilir. Yani yüzde 20 şehir içi asfalt kullanımları, yüzde 80 ise arazi şartlarında asfalt dışı yollarda kullanım olarak söylenebilir.

Arazi lastiklerinin karda, çok iyi iş yapacağını düşünmeyin. At tipi lastikler kış koşullarında kullanılabilse de MT lastikler, özellikle buzda kayma eğilimi gösterebilir.

Mt lastikler ses yalıtımı olarak AT lastiklere göre daha fazla yol sesi alır ve konfor olarak At lastikler kadar başarılı değildir.

Extreme Lastikler

Oran olarak 10/90 olarak şekilde düşünülürse, yüzde doksan oranında tam anlamıyla ağır ve en sert arazi şartları için üretilmiş lastiklerdir. Bu lastiklerin asfalt kullanımları önerilmez.

Lastik genişliği arttıkça arazi kabiliyeti düşer ve aracı zorlamaya başlar.

Her zaman Üreticilerin önerdiği lastikleri kullanmak, arazi parkurlarında kullanacak sürücüler için ise, araç üzerinde aşırı oynama yapmamayı tavsiye ediyoruz.

Tekerinize Taş Değmesin.

 

 

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here