OGS mi HGS mi Daha Avantajlı?

3
42096
hgs-ogs

Köprü ve otoyol geçişlerinde kullanılan OGS ve HGS ödeme sistemleri sayesinde vakit kaybetmeden seyahat edilebiliyor. Peki trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmak için hayata geçirilen bu sistemlerden OGS mi, HGS mi daha avantajlı? Öncelikle bu sistemlerin ne anlama geldiklerini paylaşalım.

OGS nedir?

Açılımı Otomatik Geçiş Sistemi olan OGS, 2000’li yılların başında hayatımıza girdi. OGS, köprü ve paralı otoyollardan geçerken gerekli ücretin otomatik olarak ödenmesini sağlayan bir uygulama. Aracın ön camına yerleştirilen OGS cihazları, aracınızla bu gişelerden geçerken daha önce bu cihaza yüklediğiniz paradan, geçiş ücretinin otomatik olarak düşülmesini sağlıyor. Araçlar OGS’de 5 farklı sınıfa ayrılır ve geçişte bu sınıfa göre ücret ödemesi yapılır.

Araç sınıfları nelerdir?

  1. Sınıf Araç: AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre altında olan araçlar 1. sınıf araçtır. Otomobiller bu sınıfta yer alır. Motosikletler, OGS alırken 1. sınıf olarak sayılırlar ve köprü ve otoyollarda araç ücretinin yarısı kadar öderler.
  2. Sınıf Araç: AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araç 2. sınıf araçtır. Minibüsler 2. sınıf araç kategorisine giriyorlar.
  3. Sınıf Araç: AKS adedi (dingil sayısı) 3 tane olan her türlü araç 3. sınıf araçtır. Yolcu otobüsleri 3. sınıf araç kategorisine giriyor.
  4. Sınıf Araç: AKS adedi (dingil sayısı) 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4.sınıf araçtır. Kamyonlar 4. sınıf araçlar arasında.
  5. Sınıf Araç: AKS adedi (dingil sayısı) 6 ve daha fazla olan araçlar 5. sınıf araçlardır. Tır ve dingil sayısı 6’dan fazla olan kamyonlar, treylerler buna uyuyor.

Araçlarının sınıflarına uygun OGS alınması gerekiyor. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu nedeniyle OGS hesapları Kara Listeye giriyor.

HGS nedir?

2012 yılında aktif hale gelen Hızlı Geçiş Sistemi kısaca HGS, aslında 2000’lerin başında hayatımıza giren OGS’nin yerini almak için tasarlanmıştı. OGS’nin aksine HGS araç sınıfları 6’ya ayrılır. HGS, OGS’ye göre araç geçişlerini çok daha hızlı anlıyorlar.

OGS ve HGS nereden alınır?

HGS, PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalarından ve anlaşmalı petrol ofislerinden alınabiliyor. PTT şubeleri HGS’nin ilk alımında 5 TL ücret almaktadır. OGS ise PTT ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla alınıyor.

Bankalardan OGS ve HGS alınması durumunda alım ücretleri farklılık gösterebiliyor.

OGS ve HGS yüklemesi nasıl yapılır?

Yine PTT ve anlaşmalı bankalar üzerinden OGS ve HGS yüklemesi yapılabiliyor. E-devlet kapısı üzerinden de bakiye sorgulaması yapabilirsiniz.

OGS ve HGS geçiş ihlali nedir?

Geçiş gişelerinin karıştırılması, hesaplarda bakiye bulunmaması gibi durumlar sürücüler geçiş ihlali yapmış olurlar. Geçiş ihlali durumunda geçiş ücretinin 10 katı tutarında ceza kesilir. Cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ise %25 indirimli ödeme imkanı bulunuyor.

OGS mi HGS mi daha avantajlı?

HGS’nin çıkışıyla OGS sisteminin tamamen kaldırılacağı duyurulmuştu. Ancak henüz kaldırılmasına dair bir resmi bilgi ya da tarih gelmedi. OGS’nin kaldırılacağı haberiyle HGS’ye oluşan ilgi nedeniyle OGS gişelerinde nispeten daha rahat geçiş imkanı olduğu söylenebilir. Ancak maliyet açısından bakıldığında HGS’nin daha az maliyetli bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Eğer az seyahat ediyorsanız ya da işe gidip gelirken gişeleri kullanmıyorsanız HGS sizin için avantajlı bir sistem olabilir. Sürekli seyahat edenler için yoğunluk nedeniyle OGS tercih edilebilir.

 

3 YORUMLAR

  1. OGS de avantaj görüyorum. Bir kere geçişlerde sinyal göndererek bilgilendirme yapıyor. İkincisi araç veya cam değişiminde yenilemek zorunda değilsiniz, sadece plaka bildirilmesi yeterli. Üçüncüsü, bildiğim kadarıyla HGS birilerini zengin ediyor. OGS devlet yapımı…

    • OGS bankalar tarafından kontrol ediliyor. Her bankanın kendine özel sinyal cihazı mevcut. HGS PTT tarafından. HGS’de araç camına yapışanın dışında, kredi kartı boyutlarında geçiş kartı da mevcut. Gişeden geçerken, kart ister elle gösterilsin, ister sürekli sabit dursun fark etmiyor. Araba değişiminde, kart veya cama yapışan fark etmez, plaka bildirimi ile değişim yapılıyor. Cama yapışandan alınır ise, tüçük bir plastik aparatla, cama yapıştırıp, istenildiği zaman zararsız olarak sökülüyor ve yine sadece plaka değişimi yapılıyor.
      Birilerini zengin etme kısmına gelirsek, her iki sistemde de birileri zengin olmuyor diye düşünüyorum. Paralar karayollarına kalıyor.

  2. OGS gibi bir sistem varken, “HGS” gibi bir sisteme geçilmesini ben şahsen bu konuda uzman bir mühendis olarak anlayamadım. Uzaktan kumandalı TV varken uzaktan kumandasıza geçmek gibi bir şey bu. Attan inip eşeğe binmek gibi. Bu proje ya liyakatsız birinin kararı, ya da art niyetli birinin “cebellezi” yapmak için ortaya koyduğu bir proje. Zaten sistem büyük oranda çalışmıyor, plakalardan takip yapılıyor diye söylentiler var.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here