Oksijen (Lambda) Sensörü ve Otomobil için Önemi

Günümüz araçlarında motoru ve yürüyen aksamı kontrol eden ve bu bileşenler ile ilgili veri alınmasını sağlayan birçok sensör bulunur. Sensörler sayesinde aracın anlık durumu kontrol edilir ve kaydedilir. Kaydedilen bilgilerden bazıları sürücüye anlık olarak iletilirken, bazılarına yalnızca araç servis konumundayken ulaşılabilir. Araç üzerindeki bu sensörler doğru çalışmadığı takdirde ise çeşitli sürüş problemleriyle karşılaşmak kaçınılmaz olur. Bu tip durumlarda sensör arızası veren aracın yetkili bir servise götürülmesi ve onarım işleminden geçmesi gerekir. Araçlarda önemli bir role sahip olan sensörlerden biri de oksijen sensörüdür. Oksijen sensörü, diğer adıyla ”lambda” sensörü nedir? Ne işe yarar? İnceleyelim.

oksijen sensörü

Oksijen Sensörü Nedir ve Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorların çalışması esnasında belli oranlarda hava ve yakıt karışımına ihtiyaç duyulur. İdeal karışımda yanma esnasında motorun içindeki hava ve yakıtın tamamının yanması gerekir. Bunun için bir gram yakıtın yakılması esnasında 14.7 gramlık bir havaya ihtiyaç duyulur. Bu orana ulaşmak kolay olmadığı için bu işlem esnasında bir miktar yakıt veya hava yanmadan kalabiliyor. Oksijen sensörünün görevi ise tam olarak bu noktada başlıyor. Sensör sayesinde yanmamış oksijen seviyesi ölçülüyor ve bir sonraki yakıt-hava karışımı ayarlanıyor. Sistem bu işlemi gerçekleştirirken aynı zamanda aracın beynine verileri aktarıyor. Bu veriler ışığında karışımın ne kadar zengin olduğu tespit ediliyor.

oksijen sensörü

Oksijen Sensörünün Temizliği Nasıl Yapılır?

Sensörün temizlenmeden önce araçtan sökülmesi gerekir. Sökme işlemi esnasında kullanılacak yardımcı aletler aracın markasına ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Sensör sökülmeden önce sensör kablosunun bağlı olduğu soket girişinden çıkartılması gerekir. Çıkartma işlemi yapıldıktan sonra alkol bazlı bir sıvı veya direkt alkol ile fırça veya bez yardımı ile sensörün temizliği yapılabilir. Bu işlemin ardından sensörün iyice kurutulup soketine geri takılarak yerleştirilebilir. Şayet aracın oksijen sensörü temizlik ile eski kondisyonuna döndürülemeyecek durumdaysa mutlaka eskiyen sensörün yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Oksijen sensörü fiyatları araçların markalarına ve modellerine göre değişiklik göstermektedir.

sensör

İkinci el sahibinden satılık Arazi, SUV, Pick-up ilanları

İletim Aralığı Sensörü Devresi Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here