Opel CDTI Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
297

Opel markasının common rail dizel yakıt sistemine sahip motorlarına vermiş olduğu isimdir. Common-Rail Diesel Turbo Injection kelimelerinin baş harfleri ile oluşturulmuştur. Bu yazımızda sizlere Opel CDTI Motor Nedir ? Kronik Sorunları Nelerdir? Sorularının cevabını vereceğiz.

Opel CDTI Motor Nedir ?

Opel markasının Common Rail turbo beslemeli dizel motorlarına verilen isimdir. Yakıt pompasından çıkan yakıt basınç ile rail hattına gider. ECU’dan enjektörlere gelen sinyal ile açılıp kapanarak yakıt yanma odasına geçer. Bu motor aslında Opel markasının değil GM ve FCA firmalarının ortak çalışmaları sonucu üretilmiştir. Hatta en küçük hacme sahip versiyon olan 1.3 CDTI, Fiat marka araçlarda kullanılan 1.3 Multijet ile birebir aynıdır.

Opel CDTI Motor
Opel CDTI Motor

CDTI Motorların Dayanıklılığı Nasıldır?

Opel CDTI motorlar diğer tüm common rail sisteme sahip motorlar gibi düzgün kullanıldığı bakımlarının yapıldığı sürece arıza çıkarmazlar. Ancak yakıtı seçerler. Kötü yakıt koyulması sonucunda pompa enjektör arızası çıkarırlar. Onarım maliyeti oldukça yüksektir. Ancak aracınıza sürekli güvendiğiniz firmalardan yakıt alırsanız, bakımları zamanında yapılırsa uzun bir süre sorunsuz kullanılır.

Opel CDTI motorlar, aynı prensip ile çalışmaktadır. Farklı motor hacimlerinde üretilmişlerdir. CDTİ,I motorların hacimleri 1.3 CDTI , 1.6 CDTI , 2.0 CDTI   diye devam etmektedir . Hacim tork ile doğrudan orantılı gibi gözükse de bu dayanıklı motorlar üzerinde Tork için oldukça fazla çalışılmış ve ufak hacimli versiyonlarda bile yüksek Torklara çıkabilmeyi başarmışlardır. Opel markasının küçük araçlarının çok fazla tercih edilmesini sağlayan da bu motordur.
Opel CDTI Motor

Kronik Sorunları Nelerdir?

Opel CDTI Motor düzgün kullanıldıkları sürece çok fazla arıza çıkarmazlar. Ancak en çok tercih edilenleri 1.3 ve 1.6 litre hacmindekilerdir. Bu motor seçenekleri çok fazla araçta kullanıldığı için tercih sebebi oluyor. Yedek parça fiyatları vs diğer araçlardan daha uygundur.

  • Yüksek km’lere ulaşan CDTI motorlar yağ kaçırır.
  • Motor devri arttıkça turbo ötme sesi (ıslık) çıkar.
  • Yağ soğutucusu arızalanabilir, bu durumda yağ soğutucusu değişir. Ancak motor suyunun da temizlenmesi gerekir.
  • Yakıt sisteminin kirlenmesi gibi sebeplerden siyah duman atabilir.
  • Isıtma bujisi arızası oluşabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here