Oto Ekspertiz Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

2
7615
ekspertiz

Ekspertiz kelimesi eksper kelimesinden türemiştir ve eksper kelimesinin anlamı ise belirli bir konuda teknik bilgisi olan uzman kişi anlamına gelmektedir. Günümüzde birçok alanda uygulanan ekspertiz işlemi mevcuttur. Bu yazımızda sizlere oto ekspertiz nedir sorusunu yanıtlayacağız.

 Oto Ekspertiz Nedir?

Alanında uzman kişilerin teknik ekipmanlar kullanarak araçları en ince detayına kadar inceleyip çıkan sonuçları analiz ederek raporlaştırma işlemine oto ekspertiz denir. Bu işlem sonucunda aracın geçmişinde yaşadığı parça değişimleri, mevcut durumda aracın performansı, yakın zamanda yaşanması muhtemel sorunlar tespit edilir.

ekspertiz çeşitleri

Ne Zaman Ekspertiz Yaptırmalı?

İkinci el araç alım satımından önce mutlaka yaptırılması tavsiye edilir. Bunun sebebi ise kayıt dışı kazalar neticesinde değişen parçalar resmiyette gözükmediği ve uzman olmayan kişilerce tespiti zor olduğu için oto ekspertiz raporuna ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda kısa bir test sürüşüyle algılayamayacağınız sorunların ve hali hazırda kullanılabilen fakat kısa süre sonra arıza çıkarması muhtemel sistemlerin neler olduğunun saptanması için oto ekspertiz raporu mutlaka gereklidir. Bunlar dışında araç muayenesi öncesinde de ekspertiz raporları ile aracınızın muayeneden geçmesine engel mevcut sorunlarının tespitini önceden yaptırabilirsiniz.

Ekspertiz Çeşitleri Nelerdir ?

İkinci el araçlarda daha sağlıklı bir alım satım işlemi için ekspertiz yaptırmak zorunlu. Peki kaç çeşit ekspertiz var. Gelin birlikte bakalım.

Boya Ekspertiz 

Bu ekspertiz türünde ilk olarak araba boyasının kontrolü yapılıyor. Kaporta dahil arabanın diğer bölgelerinde boya olup olmadığı kontrol ediliyor. Boya olması durumunda ise boyanın kalınlığına bakılıyor. Boya ölçüm işlemi, Micron ölçüm cihazı adında bir alet ile detaylı olarak ölçülüyor. Ölçüm sonuçları ise fabrika sonuçları ile karşılaştırılıyor.

DYNO Ekspertiz 

DYNO ekspertiz çeşidinde, dinamometre testi yapılıyor. Böylelikle, araba motorunun ne kadar güç ürettiği ve üretilen gücün tekerleklere iletilip iletilmediği test ediliyor. Söz konusu test işlemi esnasında;

  • tekerlek gücü,
  • motor gücü,
  • tork değeri ve
  • şanzıman aralık ölçümü gibi işlemler yapılıyor.

Ayrıca bu testler ile birlikte akü, motor ve radyatörde bulunan yağ oranlarına da bakılıyor.

ekspertiz çeşitleri
Motor ve Mekanik Ekspertiz 

Adından da anlaşılacağı üzere bu ekspertiz çeşidinde, motor ve mekanik kontrol ediliyor. Bir diğer yandan arabanın;

  • abs,
  • enjektör ve
  • gösterge paneli gibi sistemlerine giriş yapma işlemi, arabanın kontrol cihazına bağlanması ile yapılıyor.

Bunun için ise ilk olarak sisteme giriş yapılıyor. Sonrasında ise arıza olup olmadığı anlaşılıyor.

Süspansiyon Ekspertiz 

Süspansiyon ekspertiz, ekspertiz çeşitleri arasında en önemlilerinden. Bu ekspertiz çeşidi arabanın çukurlu ve virajlı gibi yollarda yol tutuşunu test etmeye yarıyor. Aynı zamanda süspansiyon ekspertiz güvenlik açısından da oldukça önemli.  Nasıl yapılıyor derseniz; bir cihaz yardımı ile aracın tekerleklerine aşağı, yukarı, sağ ve sola doğru yön verilerek süspansiyon verimliliğine bakılıyor. Yani tekerlekler her yöne ve tüm yönleri ile ölçülüyor. Ölçüm sonucunda çıkan değerler ise rapora ekleniyor. Bu sayede arabanın herhangi bir eğriliği olup olmadığı test ediliyor. Ardından aşağıda saydığımız 4 aşama ortaya çıkıyor:

  • Tekerleklerin minimum seviyede oluşturduğu tutunma frekansları
  • Tekerleklerin minimum seviyede ki tutunma kuvvetleri
  • Her bir tekerleğin ağırlığı
  • Aracın kendi ağırlığı
Diagnostik Ekspertiz  

Cihaz kullanılarak yapılan ekspertiz çeşitlerinden bir diğeri de diagnostik ekspertiz. Bu sayede araçta bulunan tüm arıza kayıtları ortaya çıkmış oluyor. Bu cihazın bir diğer özelliği ise aracın marka ve modelinin girilip tüm sistemin kolay bir şekilde kontrol edilmesi.

Fren Ekspertiz 

Araçlarda frenin önemini hepimiz biliyoruz. Araçlarda olduğu kadar ekspertiz çeşitlerinde de önemli. Fren ekspertizlerinde bulunan cihaz ile tek tek arabanın ön, arka ve el freninin sağlamlığı ve toplam verimliliği test işleminden geçiyor.

Akü Ekspertiz

Adından da anlaşabileceği üzere akü ekspertiz çeşidinde aracın aküsünün ömrü, voltajı, şarj durumu ve marj akım değerleri test ediliyor. Bu test sayesinde genel bir özet çıkarılıyor. Böylece akünün mevcut durumu tespit edilmiş oluyor.

ekspertiz çeşitleri

Ekspertiz Ücretini Kim Öder?

Ekspertiz ücretini ekspertiz işlemini talep eden kişi öder. İkinci el araç satışı öncesi aracı alacak taraf araç hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için ekspertiz işlemi talep ederse bu işlemde ücreti alıcı taraf ödeme yükümlülüğündedir. Yine bir araç satışı öncesinde satıcı taraf arabasında sorun olmadığını ispat etmek için aracını ekspertize götürerek buradan alacağı rapor ile resmi bir şekilde aracım sorunsuzdur demek isterse burada ücreti ödeyecek kişi araç satıcısıdır. Kısaca ekspertiz ücretini ekspertiz işlemini talep eden kişi öder.

Ekspertiz Raporundaki Başlıklar Ne Anlama Gelir?

ekspertiz raporu

İlk olarak motor performans test sonucuna göz attığımızda genelde yüzdelik veriler karşımıza çıkmakta. Bu başlık altında motorumuz orijinal kapasitesiyle kıyaslanır ve sonuç buna göre düzenlenir. Burada test uygulandığı anda motorumuzdan orijinal haline göre ne kadar verim aldığımız bilgisine ulaşabiliriz.

Kaporta Boya test sonucunda ise aracın kaportalarının hangi maddeden yapıldığı bilgisi ve aracın dış yüzeyinde herhangi bir boya olup olmadığıyla aracın orijinal olup olmadığı rapor edilir. İç ve Dış ekspertiz kontrolleri bölümünde ise aracın tüm elektrik aksamı, camları, kapı kolları, kliması, emniyet kemeri gibi gözle görülen birçok parçası test edilerek sağlamlıkları sınanır.

Fren testinde ise frenlerin tutuş güçleri test edilerek genelde yüzdesel şekilde belirtilir. Rapor başlıklarının genel özeti bu şekildedir. Bu genel başlıklarla beraber araçlarda test edilen veya kontrol edilmesi gereken 500’den fazla nokta mevcuttur.

Arabam Garaj

2 YORUMLAR

  1. bir şu tarftan bakın 2.el araç almak istiyorsunuz satıcı araçta hiç bir kusur yok diyor uzun yoldan çıkıp geliyorsunuz aracı expertize götürüyorsunuz ücretini ödüyorsunuz araçta kusur çıkıyor vazgeçiyorsunuz sonra hem yol masrafları hem expertiz ücretini ödüyorsunuz durduk yere zarara giriyorsunuz. aslında expertiz ücretini satıcı ödeyecek araçta bir kusur yoksa satışta expertiz ücretiyle berber satıcıya ödenmesi daha doğru olur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here