Emre Kılıç Yazdı: Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

1
37422
Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Yeni bir araba alırken nelere dikkat etmeli? Otomobil dolandırıcılarına karşı nelere dikkat etmeli?

Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Neden tekerlekler halen yuvarlak? Beş bin yıldır yuvarlak olmasının sebebi nedir? Acaba otomobil üreticilerinin araçlara lüks donanım eklemekten başka işe yaramadıklarından mı?

Otomobil alırken artık bütün üreticilerin neredeyse aynı kalitede ve aynı teknolojide araç ürettiğini hepimiz biliyoruz. Peki, son kullanıcı olan bizler; otomobil alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşin içinde olan biri olarak size kesinlikle şunu söyleyebilirim:”Aslında bu işler sandığınız gibi kolay değil” Yardıma ihtiyaç duyduğunuzda sizi yönlendirenler profesyonel değilse hatchback kırmızı spor görünümlü bir arabayı almak isterken sedan ve istemediğiniz bir rengi seçmek zorunda kalabilirsiniz!

Otomobil Üreticisi ve Satıcısı Ne Yapıyor?

Şimdide otomobil firmalarının bu işe profesyonel olarak nasıl yaklaştıklarına bakalım. Üreticiler AR-GE sürecinde müşterilerin ihtiyaçlarına uygun otomobiller almaları konusunda ısrarcı. Bunun için bir çok eğitimli ve satış okullarından mezun satış danışmanları yetiştiriyor. Gelen müşterilerin ihtiyaçlarını öğrenmek için neredeyse hayat koçluğu yapacaklarmış gibi seminerlerden geçiriliyor bu danışmanlar. Ve ortaya sizin kaç çocuğunuz olduğunu, hafta sonları aracınızla nasıl vakit geçirdiğinizi ya da yıl içinde kaç bin kilometre yaptığınızı belirleyen uzmanlar çıkıyor. Örneğin 20.000km yolu bir yıl içinde dolduramıyorsanız; dizel otomobilleri çok tercih etmemeniz ya da 4 çocuğunuz varsa hatchback otomobillerden uzak durmanız gibi bilgiler veren bu satış uzmanları birçok müşteriyle görüşüp bildiklerini harmanlayarak sizin neye ihtiyacınız olduğunu çözümlüyor.Kullanırken hem zevk alabileceğiniz hem de bütçeniz ve ailenize uygun otomobilleri sizlere sunuyor.

Ülkemizde birçok marka ve model araç satılırken size en uygun olanını bu kalabalık piyasada seçmek gerçekten de bazen bizler için bile zorlaşıyor. Mesela orta segment bir otomobil düşünen iki çocuklu bir ailenin alacağı ilk arabayı seçerken mutlaka yardım alması gerekiyor. Hele otomobil kullanımını yeni öğrenen biriyse o kadar kafası karışıktır ki çelik jant ne işe yarar yada hava yastığı neden bu kadar önemli diye haftalarca plazaları gezebilirsiniz.! Siz de eminim ilk otomobilinizi alırken bu tür can sıkıcı şeylerle müşteri temsilcisini çileden çıkarmış olabilirsiniz. Tabikide herkes otomobillerden bu kadar iyi anlamak zorunda değil. Peki, bu kadar büyük paraların karşılığında aldığımız otomobiller gerçekten de ne kadar işimize yarayıp ihtiyacımızı karşılayacak?

Başta şunu söylemek isterim; otomobil alırken ilk kıstas aracın yakıt cinsi ve boyutlarını belirleyerek işe başlanabilir. Bildiğiniz gibi ülkemizdeki yakıt fiyatları malum ve bu yüzden LPG, ve dizel araçların kullanımı çok yaygın, hatta ülkemizin LPG konusunda Avrupa’dan çevre ödülü almasının nedeni sanıldığı gibi doğaya duyarlı vatandaşların talebinden değil, maalesef benzin fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor.

Uzmanların kısaca otomobil alırken dikkat etmenizi istedikleri şeyler başta sizin ve ailenizin ihtiyacı olan iç hacim, bagaj boyutları yakıt tüketimi ve donanımların kullanılabilirliği. Örneğin hız sabitleyicisi olan bir aracın bu özeliğini hiç kullanmadığınız halde bunun için ekstra para ödemeniz ne kadar gereksizse, inanın şehir içindeki otoyollarda kullanmak için aldığınız 4X4’lerde o kadar gereksiz. Bu tip seçenekler insanların ihtiyaçlarına göre değişeceği için bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ama başından beri söylediğimiz gibi mutlaka otomobil alırken ihtiyacımızı iyi belirlemek ve aracınızdaki donanımların sayısının çok fazla olmasından ziyade hayatınıza katkısını iyi anlamamız gerekir.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here