Otomobil Değiştirme Süresi 2-3 Yıla İnmiş Görünüyor!

0
8601

Türkiye’de araba yenileme süresi ortalama kaç yıldır? Dolar kuru, ÖTV ve MTV derken kimse yeni araba alamaz diye düşünenleri duyar gibiyiz, ama rakamlar pek öyle demiyor! Aslında ticari kredi kolaylıkları ve rent a car şirketi sayısının artması gibi sebeplerle genel olarak sıfır araç alma süresi yani aracı sıfırı ile yenileme süresi epey kısalmış görünüyor. ODD verilerine biraz baktık, işte sonuçlar…

Otomobil Değiştirme Süresi 2-3 Yıla İnmiş Görünüyor!

Ortalama beş yıl öncesine kadar 5-6 yıl olarak gözlemlenen araç değiştirme süresinin bu 2017 verilere göre 2-3 yıla indiği saptanmış. Peki, araba yenileme süresi neden kısaldı? Artan finansman kredi çeşitliliğinin bu konuya etkisinin büyük olduğunu belirtmeliyiz. Diğer yandan satın alınan araçların %66’lık kısmının ticari krediler ile alındığı göz önünde bulundurulursa, şirketlerin araçlarını kısa vadelerle yeniledikleri sonucu ortaya çıkıyor.

Finansman Şirketlerinin Etkisi

Son yıllarda, araç almak için satış noktasına gittiğinizde kredilendirme konusunda eskiye oranla daha fazla seçenek sunuluyor. Bu da yeni bir otomobil alma isteğini arttırıyor olabilir. Ancak yukarıdaki rakamlar, otomobil satış yüzdesinde çok büyük bir pay sahibi olan şirket ve filo alımları ile yakından ilgili.

Sadece araç showroom’unda gerçekleşen tüm süreçlerin sonucunda araç alıp çıkabiliyor olmak da belki de satın almayı etkiliyor. Bu noktada, finansman şirketlerinin etkisi çok büyük. Showroom’da kredinizi alarak aracınıza sahip olabiliyorsunuz, hem de başka işlemlere gerek kalmadan. Bu nedenle de son dönemde araç satışlarının %50-60’lık dilimi finansman şirketleri üzerinden alınan kredilere kaymış durumda. Kampanya dönemlerinde ise %70’leri zorlayan bu sistem ile daha önceleri 42-48 ay aralığında olan taksit seçenekleri 36-40 aya inmiş görünüyor.

Ticari Kredi Artışı

Satın almaların kolaylaştığı ve showroomlara kadar indirgendiği son yıllarda, özellikle de son dönemde ticari kredi kullanımda da artış gözleniyor. Bireysel kredi ile araç sahibi olanların oranı %34 iken ticari kredi kullanarak araç satın alma oranı %66’da geziniyor. Bu da piyasanın üçte ikilik kısmının ticari şirketlerden oluştuğu manasına geliyor.

Ticari kullanım için alınan araçların vergi indirimi konusuyla doğrudan bağlantısı olduğu için pek çok firmanın satın almayı ticari kredi kullanarak yaptığı bir gerçek. Sadece ticari kullanımın dışında yöneticiler ve yönetim kadrosu ya da satış temsilcileri, plasiyerler gibi elemanlar için sağlanan araçların tamamı da aynı sebepten dolayı ticari kredi kullanılarak satın alınıyor.

Sıfır araç fiyatları için buraya tıklayın!

Kredilerin Doğal Sonucu

Araç kredilerindeki ödeme planları hayata geçtikçe sıfır araç satın alımı sayısı artıyor. Ancak son 5-6 yılda sıfır araç değişim süresinin kısalmasında en etkili nedenlerden biri de araç kiralama şirketlerinin sayısının artmış olması. Başka bir deyişle rent a car şirketleri sektör için çok önemli.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here