Otomobil Far Türleri

0
782
Far Tipi

Otomobilinizin farlarından beklentiniz nedir? Ampulleri patlamasın, selektörüm dikkat çeksin, beyaz ışık versin. Profesyonel olarak iyi bir far değişken hava koşullarında iyi bir aydınlatma sağlarken, iyi bir menzile sahip olmalı. Aynı zamanda diğer sürücüleri rahatsız etmemeli. Gelin birlikte “Otomobil Far Türleri” yazımızda otomobillerde kullanılan far tiplerine göz atalım.

Günümüzde üreticiler, gelişen teknoloji ile akıllı far sistemleri üretiyor. Farların kalitesi ve gelişmişliği otomobilin sınıfına göre değişiklik gösteriyor. Far tiplerine ve ışık kaynağı tiplerine bir göz atalım.

Otomobil Far Tipleri

Reflektör Farlar: Reflektörler far tasının içinde ışığı yansıtan, kelimenin tam anlamı ile aynalı bir yüzeydir. Reflektörün önünde ampul yer alır. Far tası ne kadar iyi dizayn edilse de bir miktar ışık fardan dışarıya kaçabilir. Ampul direkt olarak gözle görülebildiği için sürücülerin gözünü alır. Üretim aşamasında bu durum minimuma indirilmeye çalışılır. Reflektör tipteki otomobil farları en maliyetsiz farladır. Sadece halojen ampul kullanılır.

Far

Not: Bazı reflektör far tiplerinde ekstradan ampulün üzerine bir yansıtıcı koyulur. Bu diğer sürücüleri rahatsız etmemek için bir önlemdir. Ayrıca bazı eski otomobillerde far camının üzeri desenli yapılır. Yine aynı şekilde ışığı kırarak etrafı rahatsız etmemek amaçlanır. Ancak artık camdan imal edilenler yaralanmaları önlemek amacıyla kullanılmamaktadır. Bu nedenle desenli cam kullanımı bitmiştir.

Projektör Farlar: Mercekler, kaynaktan alınan ışığı yola homojen bir biçimde aktarmak için kullanılır. Işığı düz bir şekilde merceğe iletmek için tasarlanmış reflektörler mevcuttur. Mercek ışığı yola düzgün ve geniş bir şekilde ilettiği için dengeli bir aydınlatma sağlanır. Uzun ve kısa far için aynı projektör kullanılırsa (Bi-Xenon) reflektör ile mercek arasında bir perde mekanizması bulunur.

otomobil far

Adaptif farlar: Adaptif farlarda ışık, elektrik motoru ile hem dikey hem yanal olarak yönlendirilebilir. Direksiyon açısı, yol durumu gibi değişkenler izlenerek bir yazılım yardımıyla far yönlendirilir. Adaptif farlarda temel amaç, karşıdan gelen otomobili tespit etmek ve sürücüyü rahatsız etmemektir. Bunun yanında maksimum aydınlatma sağlamaktır.

adaptif

 

Günümüzde kullanılan otomobil far tipleri, yazımızda belirttiğimiz gibi çoğunlukla görüşü maksimuma çıkarırken, etrafa minimum rahatsızlık vermek için yenilenmekte. Gelişen teknoloji ile otomobillerimize bir sürü güvenlik donanımı eklense de farlar gece görüşünde en önemli ve olmazsa olmaz otomobil parçalarından bir tanesidir. Bu nedenle otomobilinizde tüm aydınlatma donanımının çalışıp çalışmadığını belli aralıklar ile kontrol etmenizde fayda vardır.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here