Otomobil Klimaları Bakım Gerektirir mi?

0
1255

Otomobiller bir çok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Geçmişten günümüze gelişen otomobillere eklenen her bir yenilik sürücünün güvenli ve konforlu bir şekilde sürüş gerçekleştirmesi içindir. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klima 2000 yılından sonraki otomobillerde daha yaygın kullanılmış ve günümüz araçlarında standart donanım haline gelmiştir. Zaman zaman özellikle daha eski otomobillerde klimanın arızalandığını duyuyoruz. Klima arızası, aslında çok kolay gözüken ama cidden sinir bozucu olan bir arızadır. Bu sebeple otomobil alırken klimanın çalışıp çalışmadığını sorun. Peki klima arıza durumu dışında herhangi bir bakıma ihtiyaç duyar mı? Otomobil klima bakımı hakkında detaylar yazımızın devamında. Otomobil Klimaları Bakım Gerektirir mi?

Otomobil Klimaları Bakım Gerektirir mi?

Otomobillerin klima bakımını her sene yapmanız oldukça önemlidir. Öncelikle klimanızı sadece yazın değil kışın da ara ara çalıştırmanız; kompresör sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca gaz basıncı da dengeleneceği için aracınız için faydalı olacaktır. Her yazın başında polen filtresini değiştirin. Tüm sene boyunca polen filtresi ve etrafı kirlenir. Tıkanan polen filtresi, hava geçişini engelleyeceği için soğutma tam anlamıyla gerçekleşemeyecektir. Ayrıca bakım sonrasında klima temizlik sprayi kullanmak da araçta kötü koku oluşumunu engeller. Aracınız daha ferah olur.

otomobil klimaları bakım

2 Senede 1 Klima Gazını Değiştirin

Klima gazının 2 yılda bir değişimi soğutma performansındaki kayıpları en aza indirir. Ayrıca gaz ile beraber bulunan klima yağı, kompresörün yağlamasını yapar. Yağın değişimi ile birlikte kompresör daha sağlıklı çalışır.

Otomobil Klimaları Nasıl Çalışır?

Otomobil klimalarının çalışma prensibi evlerimizde kullandığımız buzdolabı ile oldukça benzerdir. Motora bağlı olan bir klima kompresörü vardır. Klima aktif iken bu kompresör çalışır. Sistemde bulunan soğutucu akışkan sıvıyı klima radyatörüne gönderir. Önden alınan soğuk hava ile soğutucu akışkan sıvı aktifleşir ve soğur. Aracın havalandırmasına aktarılan soğukluk, kabin içerisine verilir. Klimanın çalışma prensibinden basitçe bahsettiğimize göre; buradan yola çıkarak sık karşılaşılan klima arızaları ve çözüm yöntemlerini ele alabiliriz.

Sık Karşılaşılan Klima Arızaları ve Çözüm Yöntemleri

Otomobil klimalarının çalışmamasının en yaygın sebebi klima gazı olmayışıdır. Aracınızın kliması çalışmıyorsa ilk yapmanız gereken, vakum testi yaptırıp gazını tamamlatmak olacaktır. Bu işlemleri herhangi bir oto elektrikçide yaptırabilirsiniz. Ancak klimanız çalışmıyorsa farklı bir sorun olabilir. İşte en yaygın klima arıza sebepleri.

otomobil klimaları bakım

Elektrik Arızası: Genelde eski model araçlarda karşılaşılan bu sorunu ben de 1985 model Mercedes 190’ımda yaşadım. Aracın kliması devreye girmiyordu. Bu sorunun çözümü için klima tuşunun çıkış verip vermediği ölçtürülmelidir. Çıkış yapıyorsa kompresöre ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. Ulaşıyorsa oradaki sensörde veya kompresörde sorun vardır. Kendi aracımda tuşta problem vardı. Tuş onarımı ile problemi çözdüm.

Kompresör Arızası: Klima arızaları arasında en maliyetli arıza budur. Kompresör uzun bir süre çalışmaz ise içerisi paslanarak sarabilir. Sarmak kelimesini açacak olursak; kompresör içerisinde pistonlar vardır. Motorun dönmesi pistonların dönerek gazı sıkıştırmasını sağlar. Pistonların hareket etmesi için yağlanması gerekir. Kompresörde oluşan sorun çoğu zaman değişim gerektirir. Klima kompresörünün sıfır fiyatı oldukça pahalıdır. Bu sebeple çıkma parçalara yönelmek gerekir.

Gaz Kaçağı: Klima sisteminde bulunan soğutucu akışkan gazın içerde tutulabilmesi için kaçak olmaması gerekir. Bazen küçük kaçaklar vakum testinde anlaşılmaz. Bu sebeple ilaçlı klima gazı basılır. Gaz kaçıran yer bu sayede bulunabilir. Onarımı gerçekleşir.

otomobil klimaları bakım

Arızaların çözümü klima servisleri veya elektrikçiler tarafından yapılmaktadır. Ancak oto elektrikçi ve klimacılar yaz mevsiminde oldukça yoğun olmaktadırlar. Yoğunluğun sebebi klima gaz dolumudur. Bu sebeple aracınızı tamir etmek istemeyecekler. Klima onarımı için yaz mevsiminin bitmesini beklemek en doğru karar olacaktır. Kış mevsiminde klima arızasını yaptırmak çok daha mantıklıdır. Ayrıca klima tamiri oldukça maliyetlidir. Bazen vakum testlerinde kaçak gözükmese de kaçak olabiliyor. Klimanın gazı uçuyor. Bu durumda klima gazına tekrar para vermek gerekiyor.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here