Otomobiliniz için Uygun Motor Yağı Kullanmanın Önemi

0
1852
Otomobiliniz için Uygun Motor Yağı

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller ile güvenli bir şekilde yolculuk yapılabilmesi için periyodik bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Periyodik bakımda motor yağı ve filtreler değiştirilir. Motor yağı, motor içerisinde bulunan hareketli parçalar arasında dolaşarak sürtünmeyi en alt seviyeye düşürme görevini üstlenir. Otomobillerin motor yağları markadan markaya ve model yılına göre değişiklik gösterir. Yağın kalınlığı ve inceliği motorun çalışmasını etkiler. Örnek verecek olursak; Fiat markasının çok sevilen motoru 1.3 multijetin motor yağı 5-W30’dur bu motora 20-W50 yağ koyulursa iticiler dolmayacak ve araçta itici sesi olacaktır. Bu yazımızda sizlere otomobiliniz için uygun motor yağı kullanmanın öneminden bahsedeceğiz.

Motor Yağının Görevi

Otomobillerin çalışma sistemlerinde metal parçalar görev alır. Metal parçaların birbiriyle hareketi sonucunda sürtünme oluşur. Bu sürtünmeyi minimum hale getirmek için yağ kullanılır. Yağ genelde otomobillerin; motorunda, şanzımanında, direksiyon sisteminde, diferansiyelinde, süspansiyon sistemi ve birçok yerinde kullanılır. Otomobil motorlarında kullanılan yağın ölçüleri vardır. Bu ölçüler araçtan araca değişmektedir. Ölçüler yağın inceliğini belirtir. Motorda bulunan yağ pompası bile motora koyulan yağı seçer. Kalın yağ koyulması gereken bir araca ince yağ koyulursa; sızdırma yapabilir. Araç yağ yakabilir ve iticilerde boşalma görülebilir. İnce yağ koyulması gereken bir araca kalın yağ koyulursa; motor sesli çalışır, hidro doldurmayıp ses yapabilir.

Otomobiliniz için Uygun Motor Yağı

Otomobiliniz İçin Uygun Motor Yağı Kullanın

Otomobillerin bakım kitapçığında bakım ürünleri yazar. Bu kitapçığı inceledikten sonra yağını değiştirmek gerekir. Motor yağı inceldikçe fiyatı da artmaktadır. Bu sebeple bazı araç sahipleri, araçlarına daha kalın yağ koymaktadır. Ayrıca yağ kaçaklarını önlemek amacıyla da daha kalın yağ kullanan araç sahipleri var. Bu durum motor sağlığı açısından kısa vadede olmasa da uzun vadede oldukça tehlikelidir. İnce yağ kullanılması gereken motorlarda kalın yağ kullanılırsa; özellikle ilk çalıştırmalarda yani motor yağının soğuk ve kalın olduğu zamanlarda yağlama gecikir ve aşınma artar. Bu durum da motorun ömrünün azalmasına neden olur. En basitinden 1.3 multijet motorun yenileme maliyeti ortalama 15 bin ₺ tutmaktadır.

1.3 Multijet komple motor maliyeti

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here