Otomobilinizden Gelen Yanık Kokusu Sebepleri – 1

0
6040

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller, günümüzde birçok kişinin ihtiyaç olarak kullandığı araçlardır. Ancak otomobiller de zaman zaman bakıma ihtiyaç duyarlar. Bakımları zamanında yapılmayan otomobillerde sorun oluşması çok olağan bir durumdur. Otomobiller, bazı sorunların başlangıcında sürücüye uyarı niteliğinde bazı semptomlar gösterebilir. Bu herhangi bir tekleme olabileceği gibi yanık kokusu da olabilir. Bu koku sürücüyü ciddi olarak endişelendirir. Otomobillerde oluşan kokuların birçok sebebi olabilir. Bu yazımızda sizlere otomobilinizden gelen yanık kokularının sebeplerinden bahsedeceğiz. Bu çok ciddi bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda soğuk kanlı olmanız çok önemlidir.

yanık kokusu

Yanık Kokusu genelde Fren Balatalarından Gelir

Otomobil motorunda oluşan yanma sonucunda yakıttaki kimyasal enerji, kinetik enerjiye dönüşür. Yolda giderken yavaşlamak için frene basıldığında ise araçtaki kinetik enerji ısı enerjisine dönüşerek dışarı atılır. Sık trafikte sık yapılan frenleme sonucunda bu durumla karşılaşmak normal olarak görülebilir. Ancak böyle bir durumda frenlerinizin verimliliği oldukça düşecektir. Çünkü fren sisteminin ısınması sürtünmenin azalmasına sebep olacak ve aracın frenleme performansını düşürecektir. Sık fren kullanmadığınızda bu koku oluşuyorsa aracınızı bir an önce servise götürmeniz gerekir. Muhtemelen fren sisteminizde oluşan problem; tekerinizin sıkı olmasına sebep olabilir. Bu durumda çok yavaş gitmek gerekir. Aksi  bir durumda tekeriniz kilitlenirse; kaza yapmanız kaçınılmaz olacaktır.

yanık kokusu

Debriyaj Setiniz de Bitmiş Olabilir

Birçoğumuz zaman zaman rampada araçların duman çıkardığını ve kötü bir koku oluştuğunu farkederiz. Bu durumun başımıza gelmemesini isteriz. Ancak özellikle çok sert kullanılan ve ısınan araçlar, çok dik rampalarda zorlanarak kalkış yaptığında debriyaj kaçırabilir. Debriyajın balatası kaçırırken, yanar. Bu durum duman ve kötü koku oluşmasına sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında araç durdurulur ve soğuması beklenir. Soğuduktan sonra kısa bir mesafe ise yola devam edilebilir. Ancak debriyajınız bir kere kaçırdı. Kontrol ettirmeniz şart. Aksi halde hiç ummadığınız bir yerde komple sıyırıp sizi yolda bırakabilir.

yanık kokusu

Elektrik Tesisatında Oluşan Yanma

Bir araçta oluşabilecek en kötü durum budur. Aracın elektrik tesisatında oluşan bir problem, aracın tutuşmasına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kaputu açıp akü başını çıkartmanız gerekir. Sonrasında ise ilk yardım setiniz içerisinde bulunan yangın tüpü ile oluşan yangını söndürüp çekici çağırmanız gerekir. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemlidir. Yangın büyürse komple arabayı yakabilir. Elektrik tesisatı yangınları genelde araca sonradan eklenen sistem kaynaklı oluyor. Bu sebeple işinin ehli olmayan kişilere aracınızın özellikle elektrik tesisatını ellettirmeyin.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here