Otomobillerde Bulunan Sensörler ve Görevleri

0
1457
Otomobillerde Bulunan Sensörler

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobil üzerine yapılan çalışmalar, bir noktadan diğerine rahat ve ekonomik bir şekilde gitmeyi amaçlamaktadır. Gelişen teknolojinin de etkisiyle otomobillerde sensörler yer almaktadır. Bu sensörler, birim zamanda gönderilen yakıt; yakıta karşılık olarak gelecek hava miktarı, aracın frenlemesi, darbe anında hava yastığı açması gibi birçok noktada kullanılmaktadır. 1990’lar otomobillerinde neredeyse her şey mekanikti. Tüm ayarlamalar motor teknikeri tarafından yapılmaktaydı. Bu yazımızda sizlere otomobillerde bulunan sensörler ve bu sensörlerin görevlerinden bahsedeceğiz.

Eski Otomobillerde Her Şey Mekanikti

1990 yıllarının birçok otomobillinde sensör diye bir şey yoktu. Ateşleme noktası avans ayarı ile yapılmaktaydı. Yakıt hava karışımını ise karbüratör yapardı. Ancak günümüz otomobillerine baktığımızda; Aracın kontağında bulunan okuyucu sensör anahtarı tanır ve aracın çalışmasına izin verir. Marş yapılır. Araç çalışırken sensörler devrededir. Egzozda bulunan oksijen sensörü aracın emisyon değerlerini okur. Aracın motor beynine verileri iletilir. Araç beyni map sensörü ile işbirliği içerisinde aracın çalışmasını düzenler. Frenleme anında tekerleklerdeki hız sensörü devreye girer. Bu sayefe tekerleklerin kilitlenmesi önlenir. Araçta bulunan park sensörleri, park etmeyi kolaylaştırır.

Otomobillerde Bulunan Sensörler

Otomobillerde Bulunan Sensörler

Oksijen Sensörü: Oksijen sensörü otomobillerin, egzoz bölümünde bulunur. Araç çalışırken emisyon değerlerini ölçer. Ölçülen değerler Ecu’ya gönderilir. Ecu bu verileri işleyerek motorun çalışmasını düzenler.

Maf Sensörü: Ecu Oksijen sensöründen aldığı verileri işleyerek map sensörüne yollar. Bu sayede araç verimli bir şekilde çalışır.

Hız Sensörleri: Tekerleklerde bulunan hız sensörleri, frenleme anında aracın tekerleklerinin kilitlenmesini önler. Hız sensörleri anlık olarak abs beynine veri gönderir. Günümüz otomobillerinde 4 tekerde bulunurken; eski model ve abs donanımına sahip bazı araçlarda ön tekerleklerde ve arka diferansiyelde bulunur.

Park Sensörü: Park sensörü, otomobilleri park etmeyi kolaylaştıran bir donanımdır. günümüz otomobillerinin bir çoğunda bulunmaktadır. Genelde tamponlarda bulunan sensörler, ses dalgaları veya elektromanyetik alan oluşturarak çalışırlar. Bu sayede çevredeki nesneleri farkederek çarpmayı önlerler.

Darbe Sensörü: Otomobillerde bulunan darbe sensörü, kaza anında airbag açılmasını sağlar. Kaza anında oluşan basınç ile aktifleşen sensör, airbag modülüne veri gönderir. airbag modülünden airbag’lere sinyal gider. Bu sayede airbag patlar.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here