Özel Plaka Alma Rehberi 2022

0
6523
plaka

Aracınızı sıfır ya da ikinci el alırken kişiselleştirme yöntemlerinden biri de özel plakadır. Takım adı veya isim kısaltmaları kullanarak plakanızı özelleştirebilirsiniz. Fakat özel plaka sahibi olabilmek için önce bazı prosedürlerden geçmeniz gerekiyor. Peki 2022 yılında özel plaka nasıl alınır?

Özel Plaka Çıkartmanın Şartları Nelerdir?

Özel plaka sahibi olmak için belli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Öncelikle ikamet ettiğiniz şehir ile aynı şehir koduna sahip olması gerekiyor. Örneğin 34 ADA 111 plakasına sahip olmak istiyorsanız ve ikametiniz İstanbul değilse bu plakaya sahip olamazsınız. Fakat şirket adına çıkarılacaksa böyle bir şart bulunmuyor. Yalnız her biri için ortalama 10 bin ile 20 bin TL arasında vergi ödemeniz gerekiyor.

Özel Plaka Ücreti Ne Kadar?

Özel plaka aldığınızda yılda iki kez özel plaka vergisi ödemek zorunda olacağınızı unutmayın. Bu verginin miktarı 10 bin ile 20 bin arasında değişiklik gösterebilir. Özel plaka vergisi sabit değildir. Araç sahibinin yıllık gelirine göre değişiklik gösterir.

Plakayı çıkartırken belli bir miktar para bağışlamanız gerekir. Fiyatlar ise istediğiniz plakanın talebine göre değişebilir. Örneğin üç harfli isim ya da takım kısaltması istiyorsanız önceden sıraya girmeli ve yüklü bir para ödemeniz gerekiyor. Eğer istediğiniz özel plakaya talep düşükse daha uygun fiyatlı olacaktır.

Sıfır Araç İçin Özel Plaka Noterden Nasıl Alınır 2022 

Sıfır araç alırken öncelikle Emniyet Müdürlüğü aracılığıyla plakanın boşta olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Sorgulamanın ardından plakayı rezerve ederek tutarı ödemelisiniz. Ardından makbuzla notere giderek plakanın değişeceğini beyan edersiniz. Noterdeki işlemlerin tamamlanmasının ardından belgelerle birlikte en yakın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası‘nı ziyaret etmeniz gerekiyor. Plakanızı bu kurumdan yaklaşık bir saat içinde almanız mümkün.

İkinci El Araç İçin Noterden Özel Plaka Nasıl Alınır? 

İkinci el araç alırken plakayı özelleştirmek istiyorsanız öncelikle istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ya da online olarak sorgulamanız gerekiyor. Boşta ise plakayı ayırarak tutarını ödemeniz gerekiyor. Makbuz ile birlikte notere gitmeden önce eski plakayı sökmeniz ve eski plaka işlemler sırasında notere vermeniz gerekir. Ardından belgelerle birlikte en yakın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası‘nı ziyaret etmeniz gerekiyor. Plakanızı bu kurumdan yaklaşık bir saat içinde almanız mümkün.

Özel Plaka Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Şahıs için: Kimlik belgesi
  • Şirketler için: Son 6 ay faaliyet belgesi ve imza sirküleri

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here