Aracınız bir süre dışarıda park edilmiş bir şekilde duruyorsa paslı fren görmeye hazır olun. Fren disklerinizde, özellikle de şiddetli yağmurdan sonra bazı paslar görebilirsiniz.

Herhangi bir günde yağmur yağan her yerde bu sorunla karşılaşmanız çok normal. Özellikle yüksek yerel nem de fren diskleri üzerinde pas oluşmasında büyük faktörlerden biridir.

Kime sorduğunuza bağlı olarak, bazıları pasın frenin bozulması olduğunu söylerken, diğerleri endişelenecek bir şey olmadığını söylüyor.

Peki kim haklı?

Paslı Fren Nedir?

Paslı Fren

Karbon-seramik veya silikon karbür frenler ile egzotik bir araba sahibi olmadıkça, aracınızın fren rotorları muhtemelen dökme demirden yapılmıştır. Yolda, genellikle mükemmel fren nitelikleri, kullanılabilir ve günlük sürüş ihtiyaçları için yeterince güçlü frenler üretiliyor. Ancak, dökme demirden yapılmış olan fren pasları, ıslak olduklarında demir disklerin yüzeyinde kolayca oluşur.

Kelimenin tam anlamıyla bu pas bir gecede oluşabilir, özellikle de sürekli yağmur ve güneş ışınları dışında araç park ettiyseniz.

Eğer dünyanın çok kuru veya kurak bir bölgede yaşıyorsanız bu durumlarla nadir rastlaşırsınız ancak paslı fren ıslak ve nemli bir iklimde kaçınılmazdır.

Endişelenecek Bir Şey Mi Var?

Neyse ki, bu konuda endişelenmeniz gereken bir şey yok. Bir sonraki aracınızı sürerken, frenleri uygulayarak rotorların (ve pedlerin) paslarını anında silebilirsiniz.

Hatta kasıtlı olarak fren uygulamak zorunda değilsiniz. Normal sürüş gerçekleştirmeniz pas silmek için yeterli iken sadece frenlere basarak pas temizlemek ekstra yararlı olacaktır. Sadece arabayı kullanmanız pasın disk çevresinde ve rotor dış kenarında hala mevcut olmasına neden olabilir. Bu durum bile sorun teşkil etmez ve aslında diski etkilemesi çok uzun zaman alacaktır. Sadece uzun bir süre fren diskinin uzun süre etkinliğini kaybetmesine yani aracı kullanmamaya devam ederseniz pas yoğunluğu artacaktır. ve sizde tahmin edersiniz ki paslı bir fren aracın fren performansını büyük ölçüde etkiler. Bu durumda, paslı fren rotoru zamanla yer ve yüzeyde çukurlaşmaların oluşmasına neden olur. Çukurlaşma olması fren diskinizin yüzeyinin pürüzsüz olmadığı anlamına gelir. Bu da yukarı da da söylediğimiz gibi fren performansını etkileyebilir.

Eğer gerçekten fren diskinizin fren pasını etkilediğini düşünüyorsanız, bu sorunu çözmenin bir yolu da onları işlettirmektir. Bu diskin yüzeyini düzleştirmek veya frezelemek anlamına gelir. Ama tabi ki bu işlemi diskin üzerinde hala yeterli kalınlık olması koşuluyla yapabilirsiniz.

Bunu Nasıl Önleyebilirim?

Sadece her fırsatta aracınızı içeriye park ettiğinizden emin olun. Bu Sadece frenlerinizi korumakla kalmıyor, aynı zamanda boyanızın da erken aşınmasını önler.

Tüm bu söyledikten sonra, fren pası tam anlamıyla önlenemez. Mutlaka bu paslı fren sorunu başınıza gelecektir. Sonuç olarak kesinlikle ya endişelenmeniz gereken bir şey olmadığını belirtelim.

 İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here