Pasta Cila Nedir ve Nasıl Uygulanır?

2
21614
pasta cila

Araba meraklılarının teknik özellikler dışında en çok dikkat ettiği şeylerden biri şüphesiz aracın görünümüdür. Bir kaçımız araçlarımızı şımartmak için sayısız saatler geçirme lüksüne sahibiz. Bununla birlikte, doğru araç bakım ürünlerini kullanarak, aracımıza gereken bakımı sağlamak da mümkün. Bunu yapmak, panellerinizi güneşin gelecekteki hasarlarına karşı korumanın yanı sıra modelinizin güzelliğini ve değerini korumanıza yardımcı olabilir. Bakımın birçok aşaması bulunuyor, cila da bu aşamalardan biri. Bunun da kendi içerisinde farklı yolları var. Bunlardan birisi de pasta cila. Peki nedir bu pasta cila?

Pasta Cila Nedir?

Oto Pasta Cila

Arabalardaki çizik, lekelenme ve oksitlenme gibi kusurlardan kurtulmak için uygulanan en yaygın işlemlerin başında geldiğini söyleyebiliriz. Pasta ve cila birbirinden farklı olsalar da halk arasında komple bakımı tanımlamak için birlikte kullanılıyorlar.

Pasta, bir tür sıvı zımparalama işlemidir. Otomobil yüzeyindeki boya kaplamasının fiziksel ve kimyasal yöntemlerle inceltilmesini sağlar. Yıkama fırçalarının zamanla yüzeyleri çizmesi, güneş ışınlarının boya rengini matlaştırması ve sürüş anında yol üzerindeki çakıl taşı, kum gibi maddelerin yarattığı tahribat gibi sebeplerle aracınız zarar görebilir. Aracınızın yüzeyinde bu nedenlerle oluşan deformasyonlar varsa otomobilinizi boyatmak yerine pasta cila uygulaması yapmayı tercih edebilirsiniz.

Ne Amaçla Kullanılır?

Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Pasta uygulaması ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir. Çiziklerin derinliğine ve aracınızın rengine göre farklı türde pastalar kullanmanız gerekebiliyor.

İkinci aşaması olan cila ise pasta uygulamasının ardından yüzeyde kalan pürüzleri yok etmek ve mat görünümünü yok ederek parlak hale getirmek için yapılan işleme deniyor. Bu işlem otomobil yüzeyine parlaklık verir ve koruma sağlar.

Pasta Cila Nasıl Uygulanmalıdır?

pasta cila

Bir arabanın parlatılması veya cilalanabilmesi için önce uygun şekilde temizlenmesi gerekir. Araba üzerindeki kir aşındırıcı olabilir ve işlem yapmadan önce arabanın yüzeyini iyi bir şekilde temizlemek gerekir. Temizlerken de motorun ve kaputun altındaki elektrikli parçalara su dökmekten kaçının çünkü hasara neden olabilir. Yalnızca otomotiv kaplamaları için tasarlanmış ürünleri kullanın, sert temizleyiciler boyaya zarar verebilir. Otomobilin tavandan başlayarak bölüm bölüm yıkanması ve durulanması, araç kuruduktan sonra çıkarılması zor su lekelerini önlemeye yardımcı olacaktır. İyice yıkadıktan ve duruladıktan sonra, otomotiv sınıfı mikrofiber bez kullanarak aracı kurulayın.

İlk yıkamanın ardından işlem uygulanacak yüzeylerin sabunlu su ve kil hamuru yardımıyla tekrar temizlenmesi gerekiyor. Kil hamuruyla yüzeydeki son kalıntıların en ince gözeneklere kadar temizlenmesi amaçlanıyor. Bu işlemden sonra ise tekrar bir yıkama ve kurulama gerçekleştiriliyor. Kurulama işleminin ardından pasta işlemi geliyor. Pasta yapılacak alanların dışındaki bölgelerin gazete veya maskeleme bandıyla kapatılarak pastanın diğer bölgelere yayılması önlenmesi gereklidir. Polisaj makinesi ile dairesel hareketler çizilerek pasta işlemine başlanır. Herhangi bir aksilikten kaçınmak için işlemi yavaş ve yumuşak tutmak en mantıklı tercih olacaktır. Pasta yapılan bölgeler biz bezle silinmeli. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla, yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler ortadan kaldırılmalı. Ardından yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanabilir.

Pasta Cila Fiyatları Ne Kadar?

Öncelikle pasta cila fiyatları alacağınız ürünün marka ve miktarına göre değişiklik gösteriyor. Bir fiyat aralığı verecek olursak genelde fiyatlar 500 TL ile 2500 TL arası değişiklik gösteriyor. Set seçenekleri de karşımıza çıkarken, yanında mikrofiber bez ve polisaj uygulama setlerini de sepetinize ekleyebilirsiniz. Bu işlemlerin hiçbiri ile uğraşmak istemezseniz, arabanızı profesyonel bir ekibe teslim ederek pasta cila yaptırmak da seçenekler arasında.

Kendini Temizleyebilen Araç Boyası

2 YORUMLAR

  1. Pasta her sene atılmamalı. Aracı parlatır, boya aşımını düzenler ancak her pasta atimiyla boyadan bir parca daha azalir. Onun yerine iyi bir pasta ve hare gidetici atildiktan sonra, iyi bir cila kullanilmasi daha mantıklıdır. Araci firca makinelere sokmayin, fircayla bastirarak yıkamayın ve yikama oncesi mutlaka islatip kirleri yumusatin. Yikamaya yukardan, tavandan baslayin. Ben her ay cila atarim. 30 dakikami aliyor. Kus pisligi, arac recinesi, zift hic birinden korkmam cila sayesinde. Tavsiyemdir…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here