Porya Bilyası Nedir? Arıza Belirtileri ve Maliyeti

0
4348
porya bilyası nedir

Otomobilinizin yer ile temas eden tek noktası olduğu için tekerlekler ve onların sağlığı, hiç şüphesiz yolcuların da sağlığı anlamına geliyor. Bu nedenle özenle bakılması gereken parçalar arasında yer alan tekerlekler, yardımcı parçalarını da önemli kılıyor. Bu yardımcı parçalardan biri olan porya bilyası da, piyasada tekerlek bilyası veya akis bilyası da denir, bu önemli parçalardan biridir. Porya bilyası nedir? Porya bilyası arızaları nedir, nasıl belli olur ve arıza maliyetleri ne kadardır sorularına cevap vereceğiz.

Porya Bilyası Nedir?

porya bilyası nedir

Porya bilyası, otomobilin tekerleğinin dönme hareketini akisten tekerleklere aktaran parçadır. Fren diskleri de bur parçaya bağlıdır. Porya denilen bir parçanın içinde bulunan bilya sayesinde dönme işlemi gerçekleşir.

Porya Bilyası Arızaları ve Belirtileri

Porya bilyası çok sık değişen veya arızalanan parçalardan birisi değildir. Otomobil sürekli bozuk yollarda kullanılıp tekerlekler yıpranmadığı sürece kısa sürede de yıpranmaz. Ancak her hareketli parça gibi o da aşınır. Bu aşınma zamanla parçanın görevini yerine getirmesine engel olacaktır. Nadiren görülen porya bilyası çatlaması da olası arızalardan sayılabilir.

Tekerlek bilyası arızalandığı takdirde tekerleklerden uğultu halinde bir ses gelmeye başlar. Otomobilinizde tekerleklerin dönüş hızıyla artıp yavaşlayınca azalan bir uğultu varsa bilin ki aracınızın tekerlek bilyası arızalıdır.

Tekerlek Bilyası Arızası Maliyetleri

Otomobilin tekerleklerin dönüşünün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinin bağlı olduğu parçamız, tamir edilmediği takdirde otomobilin hareketini zorlaştırır. Bu da siz farkında olmadan yakıt tüketimini artırabilir. Arızalı bilya ile yeni bilyayı elinize alıp döndürdüğünüzde farkı anlayabilirsiniz.

Porya bilyası fiyatları otomobilinizin marka ve modeline göre değişmekle birlikte 50 TL civarlarında bile parça bulmak mümkündür. ABS’li araçlarda minimum fiyat 100 liranın üzerindedir. Arıza halinde ortalama 150-200 TL parça ücretini göze almanızı söyleyebiliriz. Ayrıca tekerlek bilyalarının sadece birinin arıza yapması durumunda ikisini birden değiştirmenizi de öneririz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here