Radyatör Alt Hortumu Nedir? Nasıl Değiştirilir?

1
2884

Bir arabadaki birçok sistem gibi, soğutma sistemi de karmaşıktır ve verimliliğini etkileyebilecek bir dizi sorun ve hata ihtimali vardır. Bu sorunlardan biri arızalı veya hasarlı bir radyatör alt hortumu olabilir.

Radyatör Alt Hortumu Nedir?

Arabanızın motorunda sürtünme ve ısı oluşturan çok sayıda hareketli parça bulunur. Yağ, iç bileşenlerden ısıyı yağlar ve uzaklaştırır ve soğutucu, motor bloğunun içindeki kanallardan akarak motordaki ısıyı gidermek için kullanılır. Soğutma sistemi, motorun çalışma sıcaklığına ulaştığını belirleyen ve gerektiğinde soğutucunun akmasına izin veren bir termostat kullanır. Soğutucu basınç altındadır ve bir su pompası vasıtasıyla soğutma sistemi boyunca hareket eder.

Soğutucu, motorun içinden geçerken ısıyı emer. Üst radyatör hortumuna ve soğuyacağı radyatörün ince kanatlarına doğru ilerler. Bu, soğutucunun alt radyatör hortumundan tekrar su pompasına ve döngünün devam ettiği motora geri döneceği yerdir. Radyatör alt hortumu, ısı ve basınçla başa çıkacak şekilde tasarlanmıştır ve aracınıza özel uyacak şekilde şekillendirilmiştir. Hortum esnek olmadığından, her araç türü için doğru hortumu kullanmanız gerekir.

Radyatör Alt Hortumu

Radyatör Alt Hortumunun Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Soğutma sisteminde basınç sorunları yaratan arızalı radyatör kapağı
  • Sızan soğutma sıvısı arabanın altında veya hortumun etrafında fark edilebilir veya soğutma sıvısı seviyesinin düştüğünü fark edebilirsiniz.
  • Motor sıcakken, hortum sıkıldığında sert ya da yumuşak ve süngerimsi geliyorsa bu iyi değildir. İdeal olarak, hortum dokunulabilecek kadar sağlam olmalıdır.
  • Motorunuzun normalden daha sıcak çalıştığını ve hatta aşırı ısındığını fark edebilirsiniz.
  • Hortumun hasar gördüğünü veya kendi üzerine çöktüğünü fiziksel olarak görebilirsiniz.

Radyatör Alt Hortumunun Değiştirilmesi

Başlamadan önce motorun soğuması gerekiyor. Tamirci şüpheli hortumu kontrol edecek ve inceleyecek. Radyatör kapağı çıkarılır. Soğutucu, radyatörden bir kaba boşaltılacaktır. Arızalı radyatör hortumundaki kelepçeler açılacak ve eski hortum çıkarılacaktır. Ek bağlantı parçaları temizlenecektir. Kelepçeler yeni hortum üzerine yerleştirilecektir. Eski kelepçeler hala iyi durumdaysa, yeniden kullanılabilirler, ancak yeni kelepçelerin kullanılması önerilir.

Yeni hortum yerleştirilecek ve yerine sıkıştırılacaktır. Radyatörün tabanındaki soğutma suyu tahliye tapası sıkılacaktır. Soğutucu karışımı eklenir. Eski soğutucuyu yalnızca makul ölçüde yeniyse ve kirlenmemişse yeniden kullanın. Arabayı çalıştırın ve çalışma sıcaklığına gelene kadar bekleyin ve termostat açın. Termostat açıldıktan sonra radyatör ve soğutma sıvısı haznesindeki sızıntıları kontrol edin ve soğutma sıvısı seviyesini tamamlayın. Radyatör kapağını takın. Aracı sürün ve sızıntıları kontrol etmeye devam edin ve soğutma sıvısı seviyesinin düştüğünü gösteren uyarı işaretlerinin farkında olun

Hatırlanması Gereken İpuçları

-Mümkün olduğunda hortum kelepçelerini değiştirin. Kelepçeler zamanla bozulabilir ve bu, çözüldükten ve yeniden sıkıldıktan sonra daha olasıdır.

-Termostat açıldıktan sonra soğutucuyu doldurun. Seviyeler genellikle motordan geçtikten sonra düşecektir.

Radyatör Alt Hortumunun Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Arızalı, hasarlı veya eksik bir radyatör alt hortumunuz varsa, araç kullanmamalısınız. Bu, hemen düzeltilmesi gereken bir parçadır. Sürüşe devam ederseniz, motorun aşırı ısınma riskini alırsınız. Bu, onarılamaz bir hasara neden olabilir ve motorun değiştirilmesi gerekmesine neden olarak size binlerce liraya mal olabilir ve bol miktarda rahatsızlık verebilir.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here