rezonatör nedir

Yüksek kaliteli bir egzoz sistemi olmadan, modern bir arabanın sesi traktörünki ile aynı olacaktır. Sorun, çalışma sırasında  bir motorun çok fazla ses çıkarmasıdır, çünkü krank milinin dönüşü silindirde sürekli patlamalara yol açacaktır. İçten yanmalı motorların gücü, bu küçük patlamaların yoğunluğuna bağlıdır. Hava-yakıt karışımının yanması zararlı gaz halindeki maddeler ve büyük miktarda ısı ürettiğinden, her araba motordan gaz çıkarmak için özel bir sistemle donatılmıştır. Bu da egzoz sisteminin bir parçası olan rezonatör yardımıyla olur. Rezonatör nedir? Araçlarda ne gibi bir işlevi vardır ?

                                       Egzoz Sistemi Nedir? Hangi Parçalardan Oluşur?                                

Rezonatör Nedir?

Rezonatör, ana susturucunun daha küçük bir versiyonuna benzer. Bu kısım, arabanın egzoz portunun başlangıcında, katalitik konvertörün hemen arkasında bulunur. Tabi bazı araçlarda bulunmayabilir. Yüksek sıcaklıklara dayanması gerektiği için çelikten yapılmıştır. Motorun egzoz manifoldundan çıkan gaz çok sıcaktır ve aralıklı olarak akmaktadır. Rezonatör, egzozu stabilize eden ilk unsurlardan biridir. Diğer parçalar, yanma ürünlerinin temizlenmesinden veya nötralize edilmesinden sorumludur. Örneğin, dizel motorlarda partikül filtresidir ve çoğu benzinli motorda katalitik konvertördür.

Rezonatör Neden Kullanılıyor? Biliyor Musunuz?

İlk içten yanmalı motorun ortaya çıkmasıyla, gürültü azaltma ve egzoz temizleme sorunları çok artar hale geldi. Başlangıçta egzoz sistemi ilkel özelliklere sahipti, ancak zamanla sistemin verimliliğini artırmak için çeşitli yardımcı bileşenler eklendi. Rezonatör de bunlardan bir tanesi. 1900’lerin ilk yarısında, egzoz sistemine, sıcak gazların çarptığı ve egzoz gürültüsünde azalmaya neden olan bölmeli küçük bir metal ampul eklendi. Modern sistemlerde, rezonatörlerin farklı şekil ve tasarımları vardır.

Egzoz gürültü seviyesini azaltmak ve hava akışını vücut dışına yönlendirmek için kullanılmaktadır. Motor çıkışındaki yanma gazı sıcaklığı çok yüksektir, bu nedenle çıkış değerlerini güvenli bir değere indirebilecek ağır parçalar vardır. Bu ağır parçalardan olan rezonatörler spor otomobilin ayarlanması, bu egzoz bileşeninin modernizasyonunu da içeriyor. Rezonatör modelleri, zararlı maddelerin hava akışından uzaklaştırılmasında rol oynar.

Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi Nedir?

Motor çalışırken, sıcak gaz egzoz manifolduna silindirlerden valfler aracılığıyla girer. Akış, ön boruda birleştirilir ve katalizöre yüksek hızda girer. Bu aşamada egzoz gazlarını oluşturan zehirli maddeler nötralize edilir. Ayrıca, bu akış küçük susturucunun tankına girer. Bu birimdeki egzoz sıcaklığı hala 500 derecenin üzerine çıkmaktadır. Rezonatörün boşluğunda, bu köprülerin duvarlarının karşısına yerleştirilmiş birkaç bölme ve delikli tüp vardır. Ana borudan gelen gaz ilk odaya girdiğinde, akış baraja çarpar ve buradan yansıtılır. Ayrıca, egzoz gazlarının yeni bir kısmıyla karşılaşır ve hacmin bir kısmı, benzer bir işlemin gerçekleştiği bir sonraki odaya delikli bir borudan girer.

Egzoz rezervuara girdiğinde, akış karışır ve köprülerden birkaç yansıma aşamasından geçer, ses dalgalarının emilmesi gerçekleşir ve gaz yavaş yavaş soğur. Daha sonra, aynı işlemin gerçekleştiği egzoz borusundan ana susturucuya yalnızca çok sayıda aşama ile girer. İçinde gazın son soğutması ve ses dalgasının stabilizasyonu gerçekleşir.

2. El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here