Rodaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
10561

Geçmişten günümüze otomotiv teknolojisi gelişerek devam ediyor. Otomobildeki hata payları eskisine göre daha az olduğunu kabul ediyoruz. Son teknolojiyle beraber hata payı sıfıra yaklaştı diyebiliriz. Ancak bu hatalar tamamen ortadan kalkmadığını biliyoruz. Özellikle otomobilin motor parçasının hata payı diğer parçalara göre daha fazladır. Motorun kullanıma hazır olması için rodaj adımlarından geçmesi gerekiyor. Motor rodajının ne işe yaradığını sizin için araştırdık. Detaylı bilgi için okumaya devam edin…

Rodaj Nedir?

Rodaj, yeni üretilmiş ya da işlem görmüş bazı parçaların birbirine uyum sağlama sürecidir. Türkiye’de daha çok ‘motor açma’ anlamında kullanılıyor. Rodaj genellikle motorda özelinde kullanılıyor. Ancak aslında, motor dışında aracın diğer parçalarında da kullanılan bir işlem. Kullanıldığı parçaya göre ismi değişiyor. Örneğin lastik rodajı, fren rodajı gibi isimler alıyor.

Genellikle sıfır otomobillerde ya da motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerde kullanılıyor. Motordaki parçaların aracı hareket ettirirken birbirlerine sürtünüp zarar görmesini engeller. Motor ömrünü uzatıyor. Hem eski hem de yeni araçlarda mutlaka yapılmalıdır.

Rodaj Süresi

Sıfır otomobillerde ve motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor rodaj süreleri birbirinden faklıdır. Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır. Sıfır araçların motoru yeni olduğu için süre daha kısadır.

Motor Rodajı Nasıl Yapılır?

İlk önce devir hızını çok çıkartmamaya özen göstererek 3000 devrin üzerine çıkmadan gaz pedalına yavaş yavaş basınız. Motor çalıştıktan sonra 30 saniye ve 1 dakika kadar motorun ısınması beklenilir. Bu süre yeterli olacaktır daha fazla motoru ısıtmamaya özen gösterilmesi gerekiyor.

Sürüş esnasında uyulması gereken önemli bir nokta var. Bu süreçte aracın hızının sabit tutulmaması gerekiyor. Değişken hızlarda araç kullanılması öneriliyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta yüksek hız kullanmamaktır. Motor ne kadar çok ısınıp soğursa uyum daha çabuk sağlanır. Aracınızın motor gücünü artırmak ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için motor rodajı yapılması gerekiyor.

Motor rodajı dışında lastik, debriyaj, fren ve şanzıman rodajına da bakmayı unutmayın!

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el otomotiv ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here