rodaj nedir

Bu konu özellikle yeni “0” km araç almak isteyenleri veya alanları ilgilendiren bir konu olabilir. Rodaj Nedir? ve Rodaj hangi parçalara yapılır? Hem aracınızın sağlığı için hemde parçaların daha uzun ömürlü olmasında yardımcı olacaktır.

Rodaj Nedir?

Rodaj, motor ve şanzıman mekanizmasındaki hareketli parçaların adaptasyon süreci olarak tanımlanabilir ve bu kelime Fransızca “Rodage” kelimesinden gelir. Yeni araçlarda ve motorları sıfırlanmış ikinci el arabalarda yapılması gereken bir uygulamadır. Çünkü çalışma esnasında motorda hareketli parçaların birbirine sürtünmesini ve zarar vermesini engelleyerek hizmet ömrünü uzatır. Yani; rodajın amacı, aracınızı kullanmaya başladığınız ilk dönemlerde motor parçalarının fazla ısınmadan ve zorlanmadan korunmasıdır.

Hangi Parçalara Rodaj Yapılır?

rodaj nedir

Bir alıştırma işlemi olan rodaj araçlarda lastik, fren, debriyaj ve motor için uygulanabiliyor. Ancak söz konusu uygulamalar arasında en yaygını motor için olanı. Hatta bu durum motor rodajı şeklinde geçiyor.

Yeni Nesil Motorlara Uygulanır mı?

Eski nesil motorlarda kesinlikle uygulanması gereken bir durum olmasını belirtmek isterim. Çünkü fabrikadan çıktıktan sonra parçaların üzerinde milimetrik de olsa girinti çıkıntılar oluşabilir. Eğer motor rodajı yapılmazsa ileride daha büyük sıkıntılara yol açabilir.

Yeni nesil motorlar için de gereklidir. Çünkü bu motordaki hareketli parçaların iç yüzeylerinin kalitesi çok iyi olmasına rağmen yine de parçaların yüzeylerinde girintiler-çıkıntılar bulunabiliyor. Bu da aralarındaki boşluk mesafesi milimetrelerle ölçülüyor olması nedeniyle çalışma esnasında parçaların birbirlerini çizmesini beraberinde getiriyor.

Rodaj Süresi Ne Kadardır?

Motorunuzun hareket eden makine parçalarının bu alışma safhası, ortalama 2000 kilometreyi kapsayabilir. Ancak uzman görüşleri bu sürenin özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometreye ulaşması yönünde. Lastik rodajı ise ilk 500 kilometrelik sürüş aralığında yapılabilir.

Satılık 2. El Araçlar

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here