rölanti devri yükselmesi

Günümüz benzinli ve dizel araçlarında motor ve çevre şartlarına göre sensörden gelen sinyale göre motorun rölanti devri motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından elektronik olarak ayarlanmaktadır. Enjeksiyon sistemi olmayan araçlarda, rölanti hızı karbüratör üzerindeki rölanti ayar vidası ile ayarlanır. Artık rölantiye dışarıdan müdahale etmek mümkün değildir ve ECU bunu otomatik olarak ayarlayamaktadır. Soğuk havalarda, rölanti hızının artması normaldir. Asla aracınızda bir arıza belirtisi değildir. Hava soğudukça, rölanti hızı o kadar yüksek olur motor ısındıkça, rölanti hızı ideal hıza düşecektir. Rölanti devri yükselmesi normal mi?

Arıza göstergesinin açık olup olmadığına bakılmaksızın, yapılacak ilk şey aracı beyin arıza test cihazına bağlamaktır. Hata belleği, hata kodunu okuyacak ve motor parametrelerini kontrol edecektir. Bu, daha hızlı ve daha doğru tanıya olanak tanır ve böylece potansiyel olarak gereksiz maliyetlerden kaçınılır.

Rölanti Devri Yükselmesi Sebepleri Nelerdir?

1Gaz kelebeğindeki problemler

Aracınız bir gaz kelebeği hattına sahipse, motor rölantideyken rölanti kontrol valfi veya gaz kelebeği gövdesindeki elektrik motoru gaz kelebeği açıklığını ayarlayacaktır. Bazen gaz kelebeğinde, gaz tamamen bırakılamaz ve gaz kelebeği açık kalabilir.

2Rölanti valfi arızaları

Ayak gaz pedalından çekildiğinde yani gaz kelebeği kapalı konumdayken motorun rölantide kalması için gereken hava miktarını ayarlar. Motor soğukken, rölanti valfi hava geçişini daha da açacak ve böylece motorun rölanti devrini artıracaktır.

3Konum sensörü arızaları.

Bu sensör arızalandığında örneğin, gaz kelebeği kapalıysa ancak gönderdiği sinyal açık gibi görünüyorsa ECU’dan ikaz gelir. Gaza basıldığını algılayamayabilir ve rölanti hızını ayarlayamayabilir.

4Karter havalandırma sistemlerindeki arızalar

Hortumların, boruların veya valflerin arızalanması rölanti hızının düşmesine neden olabilir.

5Hararet müşürü arızası

Rölanti devrini ayarlamak için en kesin bilgi su sıcaklık sensöründen gelmektedir. Motor suyu çok sıcak olduğu halde sensörden su soğutma sinyali gelirse ECU motor devrini artıracaktır.

2. El Satılık Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Hundai accet 1.5 gls arabamın devir saati ani yükselip düşüyor ve sinsal çalışmıyor tüpe geçmiyor sebebi ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here