Römork Bağlantısı Nedir?

0
1821

Pandemi nedeniyle birçok kişi tatil alışkanlığını değiştirdi. Otel ve kapalı alanlara olan yönelim doğaya döndü. Birçok kişi kamp yaparak daha uygun fiyata doğayla iç içe bir tatil yapabiliyor. Çadır hayatını sevmeyen insanlar ise karavanlara yönelmiş durumda. Karavanlara olan talebin artması fiyatlardaki artışı da beraberinde getirmiştir. Bu sebeple motokaravan yerine çekme karavanlar daha çok rağbet konusu olmuştur. Ancak akıllara gelen bir soru: Aracıma römork veya karavan bağlayabilir miyim? Veya nasıl bağlayabilirim? Römork bağlantısı hakkında detaylar yazımızın devamında. Römork bağlantısı nedir?

Römork Bağlantısı Nedir?

Otomobillerin arka bölümünde şaseden alınan güçlendirme ile dışarı çıkartılan topuza römork bağlantısı (çeki demiri) denir. Römork bağlantısı direkt olarak aracın şasesine bağlı olduğu için herhangi bir kopma vs meydana gelmeyecektir. Römork bağlantısı bazı araçlarda fabrika çıkışı olabileceği gibi otomobillerin büyük çoğunluğuna sonradan da bağlanabilir. Bu işi yapan büyük firmalar mevcuttur. Römork bağlantısı yaptıktan sonra çizilen proje ile birlikte araç, tespit muayenesine sokulur. Bu sayede çeki demiri ruhsata işlenmiş olur. Aksi halde ruhsata işli olmayan çeki demirli araçları trafikte kullanmak suçtur. Cezai işlem gerektirir.

Römork Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Römork bağlantısı yapmanız için çeki kancanızı nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir. Çeki kancası gevşetilerek ayarlanır. Doğru ayarda sıkılır. Römork montajı sağlanır. Son olarak ise elektrik bağlantısı için soketler takılır. Kontrol edildikten sonra kullanıma hazırdır.

Çeki Demiri Nedir?

Çeki demiri, iki taşıtın birbirine tutturulmasını sağlayan metal bir bağlantı parçasıdır. Genellik arka tamponun hemen altında konumlandırılan bu parça ile motorlu veya motorsuz taşıtların çekilmesi sağlanır. Çeki demiri, bazı otomobil firmaları tarafından opsiyon olarak sunulan bir donanım olduğu gibi araçlara sonradan da takılabilir.

römork bağlantısı

Çeki Demiri İle Hangi Taşıtlar Çekilebilir?

Bu bağlantı parçası sayesinde, uygun römorklarla; tekne, ATV, motosiklet hatta otomobil gibi birçok vasıta çekilebilir. Bunların yanı sıra çekme karavanlar da bu kanca ile çekilebilecek uygun taşıtlardandır. Çekilecek taşıtın ağırlığında 750kg altı veya üstü olmak üzere iki tür mevcuttur.
BE ehliyetine sahip sürücüler için römorkun yüklü ağırlığının 3500 kilogramı geçmemesi gerekmektedir.

römork bağlantısı

Çeki Demiri Montajı Nasıl Yapılır?

Araca özel çeki demiri üreten ve uygulayan bazı firmalar vardır. İnternet üzerinden kolayca bulabilirsiniz. Firma ile iletişime geçip aracınıza çeki demiri uygulaması yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Aracınıza özel olarak üretilen çeki demiri aracın arka şase bölümüne bağlanır. Araca sonradan bir parça takıldığı için bu işin projelendirilmesi gerekir. Çizilen proje size teslim edilir. Aracınızı o proje ile birlikte Tüvtürk muayene istasyonuna götürmeniz gerekmektedir. Tüvtürk muayene istasyonunda; aracınızın detaylı kontrolleri yapılır ve kontrolleri başarıyla tamamlayan araçlara onay verilir. Daha sonra yapılması gereken işlem ise aracınızın ruhsatını güncelleyerek çeki demiri ibareli ruhsat belgesine sahip olmaktır. Satın almış olduğunuz çeki demirinin kalitesinin iyi olması güvenli sürüş açısından çok önemlidir.

römork bağlantısı

Çeki Demiri Nasıl İşletilir?

Aracınızda halihazırda bir çeki demiri varsa ve bu ruhsata işli değilse bu çeki demirinin projesi olup olmadığına bakmalısınız. Aracın eski sahibi çeki demirini taktırıp ruhsata işletmeden aracı size sattıysa proje ile birlikte siz çeki demirinin ruhsata işlenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak aracınızdaki çeki demiri eski ve herhangi bir belgesi yoksa bu çeki demirini ruhsata işletemezsiniz. Bu durumda söküp araçtan çıkarmanız gerekir. Eski çeki demiri için yapabileceğiniz tek şey hurdacıya vermek olacaktır.

Maliyeti Nedir?

Çeki demiri montaj maliyeti, aracınızın marka modeline göre ve çeki demirinin kalitesine göre değişebilir. Aracın marka modeline göre değişmesinin sebebi; boyut farkları, çalışma alanı farkları ve sökülmesi gereken parçaların fazla olmasıdır. Çeki demiri kalitesi ise maliyeti doğrudan etkiler. Çeki demiri için bir fiyat aralığı verecek olursak 2.000 ₺ ile 6.000 ₺ aralığında olduğunu söyleyebiliriz.

İkinci el karavan fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here